Natisni to stran

Turkish Airlines v poletju 2020 povečuje kapacitete na letih iz Ljubljane

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
19 Dec 19
Napisal
Objavljeno v Novice

Turški nacionalni letalski prevoznik Turkish Airlines v prihajajočem poletnem voznem redu napoveduje povečanje kapacitet na letih med Ljubljano in Istanbulom.

Leti bodo izvedeni z večjimi in novejšimi letali Airbus A321 s kapaciteto med 178 in 188 sedeži, katerih imajo trenutno v svoji floti 80, pričakujejo pa še 14 novih. To bo približno 20 odstotno povečanje števila sedežev na letih med Ljubljano in Istanbulom. Število tedenskih letov ostaja enako, leti bodo dvakrat dnevno, z dopoldanskim odhodom iz Ljubljane okoli 9.ure in večernim odhodom iz Ljubljane okoli 20.ure. Tovrstni odhodi imajo optimalne čase za kasnejše povezovalne lete dalje proti Bližnjemu, Srednjemu in Daljnemu Vzhodu, Afriki ter tudi za določene destinacije v Evropi in za čezocenanske lete proti Kanadi, Združenim državam Amerike ter Srednji in Južni Ameriki (večina le teh je v manj kot 3 urah).

Vedno več letov v Ljubljano je opravljenih z novimi Airbusi A321neo
Vedno več letov v Ljubljano je opravljenih z novimi Airbusi A321neo

Turkish Airlines je lani na povezavi med Ljubljano in Istanbulom prepeljal nekaj več kot 155 tisoč potnikov, kar je bilo tudi rekordno leto za to linijo v zgodovini. Rast napram letu poprej je bila 10.5 odstotna. V povprečju je na vsakem rednem letu med Ljubljano in Istanbulom lani bilo na letalu 120 potnikov (+12%), povprečna zasedenost letal pa je bila 73 odstotna, kar je sedem odstonih točk več kot leta 2017.

Prevoznik je pred dnevi prejel nagrado ter pet zvezdic po glasovanju potnikov, ki so v septembru in oktobru leteli med Evropo in Severno Ameriko, kot najboljši letalski prevoznik, ki neposredno leti med tema dvema celinama. Pet zvezdic je poleg Turkish Airlinesa prejel le še britanski Virgin Atlantic. V rezultatih razistave izpostavljajo, da potnikom ni najpomembejša cena letalske vozovnice, ampak neposredna izkušnja potnika na letih ter kvaliteta preživetega časa pri dolgem letu med Evropo in Severno Ameriko, kar daje turškega prevoznika daleč pred ostale evropske letalske prevoznike.

Pred kratkim so odprli nekaj novih destinacij, Mexico City, Cancun, Strasbourg, najnovejši pa je finski Rovaniemi. Čez nekaj dni odprejo novo povezavo do kitajskega mesta Xi’an. V letu 2020 so najavljene nove letalske povezave, med drugim nova povezava med Istanbulom in še drugim letališčem v New Yorku - Newark (7x tedensko), začeli pa bodo leteti tudi še na drugo letališče v Tokiu, na letališče Haneda ter tudi v japonsko Osako (5x tedensko). Povečali pa bodo število tedenskih letov iz Istanbula v Madrid (iz 21 na 25 tedenskih letov), v Marakeš (iz 5 na 7 letov tedensko), v Hanoi (iz 6 na 7 tedenskih letov), v Los Angeles, Tokio Narita, Kuala Lumpur in Singapur (iz 7 na 11 letov tedensko), v Minsk, Muscat in Washington (iz 7 na 10 tedenskih letov).

Potniška kabina v ekonomskem razredu na navem Airbusu A321neo
Potniška kabina v ekonomskem razredu na navem Airbusu A321neo

 

Turkish Airlines trenutno operira s 348 letali in leti kar na 317 različnih destinacij po vsem svetu. Še vedno pa so prevoznik, ki leti v največ držav na svetu. Geografska pozicija Istanbula je idealna, že samo z ozkotrupnimi letali lahko letijo na tri različne kontinente, novo letališče, ki je res megalomansko letalsko vozlišče, pa potovanje po svetu s prestopanjem v Istanbulu postavlja na še višjo raven.

Sedeži v poslovnem razredu na novih Airbusih A321neo
Sedeži v poslovnem razredu na novih Airbusih A321neo

Njihova flota letal je ena izmed največjih in tudi najmlajših, povprečna starost je samo 7 let, v kratkem pa bodo v svojo floto letal dodali novi tip letala, dostavljen jim bo namreč prvi Airbus A350-900. V prvih enajstih mesecih letos je s Turkish Airlines letelo okrog 68.8 milijona potnikov, povprečna zasedenost letal je bila 81,7 odstotna.