Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vojaški letalci praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
16 Jan 20
Napisal vir: slovenskavojska.si
Objavljeno v Novice

V petek, 10. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Franc Koračin, župani občin Brežice, Krško in Sevnica ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Osrednji govorec na slovesnosti brigadir Koračin je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen vojaškega letalstva. »Vse pomembnejše nacionalne in mednarodne vojaške vaje so v velikem obsegu vključevale delovanje vaših enot – od še tako marginalnega taktičnega zračnega premika do zagotavljanja bližnje zračne podpore v bojnem delovanju neke manevrske enote, da o vaši vlogi v okviru nalog države gostiteljice na ozemlju Republike Slovenije sploh ne govorim. Ob vsem tem, kar sem omenil, pa seveda nikakor ne smemo pozabiti na obveznosti, ki vas v vsakodnevnem življenju in delu najbolj obremenjujejo – govorim seveda o vašem sodelovanju pri nalogah iskanja in reševanja ter nalogah v okviru nacionalnega sistema zaščite reševanja in pomoči.

Leto, v katerega smo komaj vstopili, za vas, cenjeni pripadnice in pripadniki vojaškega letalstva, ne bo nič manj obremenjujoče. Poleg vseh navedenih nalog boste namreč letos nosilci osrednje mednarodne vojaške vaje na ozemlju Republike Slovenije Jadranski udar 2020. Zagotavljam vam, da bodo vse enote znotraj sil Slovenske vojske na vsak način zagotovile vso potrebno podporo pri tem pomembnem dogodku, a dejstvo ostaja, da boste vi nosili levji delež tega bremena. Zaupam in verjamem, da bomo tudi tokrat skupaj uspešni,« je povedal brigadir.

Poveljnik 15. polka podpolkovnik Janez Gaube je v svojem nagovoru povedal: »Kot vojaški pilot Slovenske vojske in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva si želim in si bom po svojih najboljših močeh prizadeval, da bi v bližnji prihodnosti posodobili obstoječo letalsko floto ali pa jo nadgradili z novimi letali in helikopterji.« Spomnil je tudi na začetek delovanja letalskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991, ki sta se vrstam teritorialne obrambe pridružila s helikopterjem Gazela.

Slovenska vojska je ob prazniku vojaških letalcev postala bogatejša za tri operativne pilote, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v njenih operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je podpolkovnik Gaube v spremstvu brigadirja Koračina novim pilotom izročil krilca, poseben letalski znak. Na prireditvi so se s podelitvijo priznanj 15. polka vojaškega letalstva zahvali tistim, ki so prispevali k povečanju ugleda Slovenske vojske in vojaškega letalstva. Slovesnost, ki jo je povezovala Jasmina Spahalić, so kulturno oblikovali učenci Osnovne šole Cerklje ob Krki in kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka imajo bazo na letališču v Cerkljah ob Krki in na vojaškem delu letališča na Brniku.

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31