Natisni to stran

Nujna seja za izboljšanje HNMP

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
26 Jan 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Na pobudo stranke NSi je minulo sredo potekala skupna seja Odbora za zdravstvo in Odbora za obrambo na temo Helikopterske nujne medicinske pomoči.

»Prepričan sem, da si vsi v tej državi želijo, da bi imeli dobro razvit sistem nujne medicinske pomoči. Zato potrebujemo dobro razvit sistem helikopterske nujne medicinske pomoči, ki naj bo enakomerno porazdeljen po celotni Sloveniji. Le na tak način bodo vsi naši državljani, ne glede na oddaljenost, imeli enako možnost za hiter dostop do nujne medicinske pomoči,« je na nujni seji Odbora za obrambo in Odbora za zdravstvo, dejal predsednik NSi Matej Tonin.

V Sloveniji helikoptersko nujno medicinsko pomoč, prevoze inkubatorjev in sekundarne prevoze (v nadaljevanju HNMP) trenutno izvaja le Slovenska vojska. Slovenska policija pa zaradi zastarelosti in pomanjkanja helikopterjev HNMP ne izvaja. V tujini HNMP izvajajo praviloma zasebna podjetja. In prav interes zasebnikov je, da bi v Sloveniji HNMP uredili na podoben način. Na nujni seji je Tonin dejal: »Ne navijamo ne za eno, ne za drugo rešitev. Želimo si le, da bi vzpostavili moderen sistem helikopterske nujne medicinske pomoči.«

Odločitev o načinu izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči je v pristojnosti države. Trenutna ureditev dejavnosti helikopterskih medicinskih prevozov je deklarirana kot državna aktivnost. Za predlog dolgoročne rešitve helikopterskega reševanja pa je zadolžena Medresorska delovna skupina za pripravo predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči in sekundarnih prevozov, ki jo je ustanovila vlada Mira Cerarja 7. decembra 2017. Po dobrih dveh letih predloga še vedno niso predstavili. Prav zato je predsednik te skupine Darko Čander (MZ) na nujni seji obeh odborov slišal veliko očitkov, da niso naredili nič. Na očitke se sploh ni odzval.

Sta pa odbora soglasno z vsemi glasovi Za sprejela naslednji sklep: »Odbor za zdravstvo in Odbor za obrambo priporočata Vladi RS, da do 28.2.2020 seznani Državni zbor z zaključki in predlogi Medresorske delovne skupine za pripravo predloga dolgoročne ureditve HNMP in sekundarnih prevozov«. Cilj tega sklepa je, da delovna skupina izdela poročilo. Vlada pa ga pošlje v parlament. In, da se posledično uredi HNMP. Končna odločitev kako bo urejen HNMP v Sloveniji bo tako v rokah vlade.

Tri urna nujna seja je potrdila, da se poslanci zavedajo problematike HNMP. Po besedah DS na MO mag. Miloša Bizjaka je tudi v interesu MO, da se čim prej uredi dolgoročna rešitev izvajanja HNMP. Do ureditve pa bo SV zagotavljala izvajanje nalog HNMP skladno s sklepom Vlade RS.

Poslanec LMŠ Robert Pavšič pa je opozoril, da bi predaja izvajanja HNMP zasebniku pomenila dodaten udarec slovenski letalski stroki – tako vojaški kot civilni in spomnil na bankrot Adrie Airways in posledično izgubo/razpršitev strokovnega znanja s področja letalstva.

Državni sekretar na MO mag. Miloš Bizjak je na nujni seji obeh odborov povedal, da letalske posadke SV naloge izvajajo strokovno in požrtvovalno, vendar SV v zadnjem obdobju deluje na robu svojih zmogljivosti.

SV ima med poletno sezono ter med počitnicami na Brniku v vidnem delu dneva v pripravljenosti (15minut) dva helikopterja, eden za reševanje v gorah (v nadaljevanju GRS), drugi za HNMP. Vsi ti helikopterji so namenski – torej tisti dan rezervirani izključno za GRS in HNMP. Izven sezone je v pripravljenosti na Brniku en helikopter za vse tipe nalog. Skozi celo leto je na letališču Maribor v pripravljenosti en helikopter za potrebe HNMP. Delovni čas ekip HNMP na letališču MB je v vidnem delu dneva ter odvisen od odprtosti letališča (trenutno se letališče odpre ob 0930). V primeru zaprtja letališča v Mariboru bi bil to za HNMP usodni udarec so menili nekateri poslanci in zato pozvali odgovorne, da se najde primerna rešitev.

Na neustreznost organiziranja HNMP javno opozarjajo tako posamezniki kot tudi zdravniki, ki delujejo v HNMP. Predvsem slednji trdijo, da je medicinski del HNMP organiziran na primerljivi ravni kot v EU. »Prevozniški« del pa je po njihovem mnenju neustrezen zaradi neprimernosti helikopterjev. Želijo si namenske helikopterje. V oddaji Studio ob 17h na radiu Slovenija je tako urgentni zdravnik Uroš Lampič, vodja HNMP na Brniku dejal, da je lani zaradi nedostopnosti helikopterja SV oziroma LPE odpadlo 33 intervencij HNMP. Akcije HNMP in GRS na katere je poletel vojaški helikopter so se namreč prekrivale. V nekaj primerih pa je bila težava v neplovnosti helikopterja. Tudi zasebnik, ki bi opravljal HNMP nebi bil imun na tehnične okvare helikopterjev in hipotetično prekrivanje reševanj. Javno se sicer nihče ne izreka za državno ali zasebno izvajanje HNMP. Želijo si le, da se zadeve uredijo.

Za delovanje dežurnih helikopterskih posadk je bilo leta 2018 opravljenih 758 ur naleta in porabljenih 1.890.380,80 evrov. Leta 2019 pa 840 ur naleta in porabljenih 2.248.314 evrov.

Rekordno število reševanj za dežurne posadke letalstva Slovenske vojske v letu 2019

Leta 2019 so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovale 733-krat, od tega 183-krat pri reševanju v gorah, 505-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 39-krat za prevoz inkubatorja in 6-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 767 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišča odvrgle okoli 290.000 litrov vode in skupaj naletele 840 (HMNP - 544ur) ur.

V enakem obdobju zadnjih šestih let so helikopterske posadke Slovenske vojske posredovale:

V šestih letih 2014-2019 se je število posredovanj več kot početverilo.

Število helikopterskih posredovanj Slovenske vojske po mesecih 2018-2020

Približno 93% skupnega naleta za potrebe medicinskih prevozov in reševanj se opravi s helikopterjem Bell B-412. Ostalo s helikopterjem cougar. V Sloveniji bi potrebovali tri ali štiri namenske helikopterje, ki bi bili stacionirani v dveh ali treh bazah. Na nujni seji so poleg Brnika in Maribora omenjali tudi Postojno.

Smo dovolj bogata država, da lahko poskrbimo tudi za dobro helikoptersko nujno medicinsko pomoč, je prepričan vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. »Imamo dovolj denarja, da lahko z optimizacijo sistema rešimo vsako življenje, ki se ga da rešiti. Vesel sem, da ima sklep nujne seje, ki smo ga predlagali v NSi, tako široko podporo. Upam, da smo prav zaradi te nujne seje naredili korak naprej pri helikopterski nujni medicinski pomoči,« je dejal Jožef Horvat.

Naslovna fotografija: DŠ