Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Novice iz sveta letalstva - 22. del

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
17 Feb 20
Napisal Franci Jeraj
Objavljeno v Novice

Na letošnjem singapurskem airshowu je Airbus predstavil koncept svojega »futurističnega« letala “Maverick”.

Airbus “Maverick”

Prototip letala so v Airbusovih laboratorijih preizkušajo že več let z namenom, da naredijo čim bolj učinkovito in prostorno letalo.

Vodja projekta “Maverick” Adrien Bérard pojasnjuje, da so mnogi na začetku projekt zavrnili kot »hobi« ali z drugimi besedami, od projekta se Airbus ne bi kaj dosti naučil. »Torej smo jih morali dokazati ravno nasprotno, tako da smo pokazali, da lahko postavimo zelo trdno osnovo za prihodnjo konfiguracijo letala.«

Desetčlanska projektna skupina “Maverick”, ki je del ekipe Flight Lab znotraj Airbusove UpNext enote v Toulouseu, je storila prav to. Koncept “Maverick” je v manj kot treh letih prešel iz preproste skice v 3D računalniško izdelan model ter kasneje v predstavitveni model  letala. Junija 2019 je izdelani model daljinsko voden prvič poletel v nebo.

Airbus si zelo prizadeva napredek pri izdelavi letala, da čimbolj izboljša okoljsko učinkovitost, ki bi prinesla resnične okoljske koristi, to je približno 20% manj zgorevanja goriva v primerjavi s trenutnimi modeli letal. Poleg tega pričakujejo, da se bo hrup znatno zmanjšal zaradi motorjev, ki bodo nameščeni zadaj, na sredini, nad trupom letala. Zasnova oblike letala je letalo s fiksnim krilom, ki nima jasne ločnice med krili in glavnim trupom. Ta omogoča izjemno udobno umestitev potniške kabine, kar bo potnikom nudilo več dodatnega prostora za noge, večje hodnike in bolj osebno udobje.

»Pri Airbusu razumemo, da družba od nas pričakuje več v smislu izboljšanja okoljskih lastnosti naših letal,« pojasnjuje Adrien. »Konfiguracija trupa in kril “Maverick” je v tem pogledu potencialni menjalnik v letalski industriji, zato si prizadevamo letalo izdelati v najsodobnejši tehnologiji.«

Pri Airbusu v zadnjih letih ni bilo veliko inovacij. Airbus je svoj model A380 predstavil pred dvajsetimi leti. Proizvodnja tega velikana se bo kmalu končala zaradi pomanjkanja povpraševanja letalskih prevoznikov. V podjetju preizkušajo tudi uporabo elektro motorjev na letalih. Projekt E-Fan X je naslednji korak pri elektrifikacijski komercialnih letal in velik skok v smeri doseganja poletov z ničelnimi emisijami v naslednjih 20 letih. Ta ambiciozni hibridno-električni model letala naj bi prvič poletel leta 2021.

foto: Airbus Maverick
  foto: Airbus Maverick

SAS Scandinavian Airlines

Letalska družba SAS Scandinavian Airlines je pred dvema mesecema iz prometa umaknila še zadnje letalo B737-600. To je bilo tudi zadnje aktivno letalo tega tipa v Evropi. Letalo z registracijo LN-RPG je bilo staro 20,7 let in je bilo v lasti AELF - Aircraft Engine Lease Finance.

Skandinavski prevoznik je trenutno v fazi prenove flote ozko trupnih letal, vsa svoja letala tipa Boeing bo zamenjal z letali tipa Airbus. Trenutna flota vključuje štiri letala A319-100, enajst letal A320-200, enaindvajset letal A320-200neo, osem letal A321-200, štiriindvajset letal B737-700 in devetindvajset letal B737-800. Pri Airbusa ima SAS naročenih osemindvajset letal A320neo, prihodnje leto pa namerava prevzeti tudi tri letala A321-200neo (LR). Slednje bo uporabljal za polete na srednjih in dolgih progah.

Letala tipa B737-600 so še v uporabi pri letalskih družbah WestJet (13), Tunisair (sedem), AECOM Federal Services (šest) in Air Algérie (pet).

B737-683 SAS foto: Franci Jeraj, AMS, 2008
  B737-683 SAS foto: Franci Jeraj, AMS, 2008

 

Turkish Airlines

Turkish Airlines je ponovno spremenil strategijo širjenja flote letal za kratke razdalje. Načrtujejo, da bodo v letošnjem letu imeli v floti 30 letal A321neo (9 manj od prvotno planiranih). V istem obdobju bodo povečal floto z letali B737-800. Od prej načrtovanih 75 letal jih bo v floti 88.

Celotna flota letal za kratke razdalje bo v letošnjem letu štela 278 letal. Celotna flota Turkish Airlines naj bi leta 2023 dosegla 355 letal.

 

WOW Airlines

Letalska družba WOW Airlines, ki je prenehala poslovati marca 2019, naj bi ponovno oživela. Lokalni in ameriškimi vlagatelji načrtujejo nove proge med Washingtonom DC in Reykjavikom. Sprva naj bi leteli z dvema letaloma, kasneje bi mrežo prog razširili.

Novi lastniki letalske družbe bodo ohranili enak poslovni model in se bodo osredotočili na nizkocenovne čezatlantske polete. Prevažali bodo tudi tovor.

WOW Airlines, foto: Franci Jeraj, LJU, 2017
WOW Airlines, foto: Franci Jeraj, LJU, 2017

Sprva načrtovani poleti za oktober 2019 so padli v vodo, ker lastnikom ni uspelo pridobiti vseh dovoljenj. Zdi se, da bo prevoznik vsaj na začetku namesto potnikov prevažal tovor ("ribe in drugo blago"), ker za to potrebuje manj certifikatov.

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30