Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Izjemne razmere v evropskem letalskem prometu

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
11 Mar 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Zaradi izjemnega števila odpovedi in padca rezervacij, so se praktično vse evropske letalske družbe morale poslužiti skrajnih ukrepov, množičnih odpovedi.

Skupina Lufthansa je do 24.aprila trenutno odpovedala že 23 tisoč poletov po vsem svetu, dodatne odpovedi bodo še sledile v prihodnjih tednih. 

Avstrijski letalski prevoznik Austrian Airlines je tako za marec in april odpovedal do 50 odstotkov vseh predvidenih letov. Ne letijo več v Italijo, od druge polovice meseca marca pa do druge polovice aprila bodo začasno prekinili letenje v Birmingham, Manchester, Lyon, Barcelona, Firence, Leipzig, Nuremberg, Salzburg, Oslo, Goteburg, Krakov, Sibiu, Vilno, Minsk in St. Petersburg. Prvi let za Boston je prestavljen na 2.junij. Prav tako že od preteklega vikenda ne letijo več v Tel Aviv. 

Švicarski letalski prevoznik SWISS je do začetka aprila odpovedal vse lete v Italijo, kar je približno 90 tedenskih letov med Zurichom in Milanom, RImom, Benetkami, Firencami, Neapljem in Brindisijem. Prav tako so odpovedali lete v Stuttgart, Nuremberg in Bordeaux. Na interkontinentalnih letih so že pred časom odpovedali lete v Peking, Šanghaj in Tel Aviv, prav tako sos edaj odpovedali lete v Kairo do 24. aprila. Otvoritev linije v Washington je prestavljena do nadaljnega. 

Brussels Airlines je od 12. marca pa do vsaj 3. aprila odpovedal vse lete v Italijo. V marcu bodo predvidoma odpovedali 28 odstotkov vseh letov. 

O postopnem normaliziranju letenja v poletnem voznem redu, ki v veljavo stopi zadnji konec tedna v marcu, bodo v skupini Lufthansa odločali v začetku aprila, glede na zdravstveno situacijo po Evropi in svetu. Največ odpovedi so deležni leti po Evropi, v Azijo in na Srednji Vzhod. Kljub vsemu preko mreže letov letalskih prevoznikov iz skupine, potnikom omogočajo potovanja, vendar da bodo v določenih dneh določene destinacije operirane le iz določenih vozlišč, torej bodisi iz Frankfurta, Munchena, Zuricha, Dunaja ali Bruslja. 

Nizozemski KLM je vsaj do 3. aprila odpovedal vse lete v Milano, Benetke in Neapelj. V Bolonijo, Torino, Firence, Genovo in Catanijo bodo do 25. marca leteli enkrat dnevno, po tem datumu bodo leti prekinjeni. V Rim bodo ohranili dva leta dnevno. KLM je že do sedaj odpovedal precej letov po Evropi in v Azijo. 

Francoski Air France je odpovedal vse lete v Italijo. 

Poljski LOT je zaradi nizkega povpraševanja in nevarnih razmer sprejel vrsto določitev glede letov na srednje dolgih in dolgih letih. Leti v Milano in Benetke so odpovedani do 3. aprila. Leti med Budimpešto in Seoulom so nadaljnje odpovedani vsaj do 8. aprila, leti med Varšavo in Pekingom so prekinjeni do 25. aprila, zmanjšali so število letov v Tel Aviv, do 24. aprila so odpovedali tudi lete med Budimpešto in letališčem London-City, med Krakovom in Bukarešto ter Varšavo in Zaporožjem. Vzpostavitev nove povezave med Varšavo in Ostravo je prestavljena na 1.september. Prav tako so dopovedali določene lete še na drugih njihovih destinacijah do 24. aprila. 

Srbski prevoznik Air Serbia je do nadaljnega odpovedala vse lete iz Beograda in Niša v Italijo in Švico ter tudi določene lete v Ljubljano, Solun, Prago, Bukarešto, Tel Aviv, Sofijo in na Dunaj.

Ruski Aeroflot je zmanjšal število letov v Iran, v Italijo, Južno Korejo, Kitajsko, Vietnam in odpovedal lete v Hong Kong. 

Spodaj še nekaj drugih ukrepov s strani držav in letalskih družb. 

Kuvajt je od petka 13.marca dalje prepovedal vse komercialne lete v in iz države. V povprečju je v Kuvajtu na dan izvedenih približno 450 komercialnih letov. 

Malta je s takojšnjim učinkom prepovedala vse lete iz Francije, Španije, Italije, Švice in Nemčije. 

V ponedeljek je bilo v evropskem zračnem prostoru 10 odstotkov manj letov kot pa na isti dan v letu 2019, v italjanskem zračnem prostoru je bilo letov za 35 odstotkov manj. 

Španija je prepovedala vse lete iz Italije. Prav tako je vse lete v, iz in med italjanskimi letališči ukinil irski Ryanair (postopen ukrep). 

Vse lete v Italijo je odpovedal tudi britanski British Airways

Približno 80 odstotkov zaposlenih v izraelskem letalskem prevozniku El Al Israel, bo moralo biti do nadaljnega na neplačanem dopustu. 

Latvijski letalski prevoznik airBaltic je danes obvestil svoje zaposlene, da morajo zaradi manjšega obsega dela in zmanjševanja izdatkov, začasno odpustiti 250 zaposlenih. Takoj ko bo možno, jih bodo zaposlili nazaj. Soočeni so z vrsto odpovedi letov in prizemljenimi letali. Do 31.maja so odpovedali več kot 580 letov. 

easyJet je do 3.aprila odpovedal vse lete v in iz Italije (postopen ukrep). Približno 1400 članov osebja letalske družbe bo moralo biti v naslednjih 9 mesecih občasno na neplačanem dopustu. 

Izraelski letalski prevoznik Arkia, ki planira letos poleti lete tudi v Ljubljano, se je odločil da do nadaljnega prekine vse mednarodne lete. 

Korejski prevoznik Korean Air je sporočil, daje zaradi epidemije koronavirusa v Južni Koreji in prepovedana potovanja v in iz države, ogrožen njihov obstoj. Trenutno delajo s samo 20 odstotno zmogljivostjo, več kot 100 njihovih letal je prizemljenih. 

Vse letalske družbe potnike obveščajo, da naj redno spremljajo status njihovega leta na spletni strani letalskega prevoznika. V kolikor je njihov let odpovedan, naj kontaktirajo letalsko družbo, da bodo prejeli nadaljnje ustrezne informacije.


Koledar objav

« Maj 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31