Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Trade Air ponoči dostavil dodatnih 7 ton medicinske opreme

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
11 Apr 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Po tem, ko je včeraj zjutraj iz Chengdu-ja na ljubljanskem letališču pristal Airbus A330 kitajske letalske družbe Sichuan Airlines, je včeraj pozno zvečer z zaščitno medicinsko opremo pristal še Airbus A320 hrvaške letalske družbe Trade Air. Slovenija je tako danes prejela 27 ton različne zaščitne opreme.

Na veliki petek, tik pred velikonočnimi prazniki je Slovenija postala bogatejša za 27 ton zaščitne opreme. Že v zgodnjih jutranjih urah je kitajsko širokotrupno letalo Airbus A332 priletelo z 20 tonami zaščitne opreme, ki jo je naročil in dobavil Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (v nadaljevanju Zavod). V poznih večernih urah pa je Zavod prejel še 7 tonsko pošiljko, ki je priletela z letalom Airbus A320, hrvaškega letalskega prevoznika. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) izpostavljajo, da je ta še posebej pomembna, saj gre za prvo dostavo opreme iz logističnega centra v mestu Quingdao preko zračnega mosta. MGRT in Zavod sta ga v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Pekingu in s podjetjem Skupine Hisense vzpostavila za namen čimprejšnje dobave zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo.

Zavod je pozno zvečer prejel pošiljko zaščitne opreme, ki je bila dostavljena preko zračnega mosta med Kitajsko in Slovenijo. Vzpostavitev logističnega centra v mestu Quingdao na Kitajskem omogoča lažjo koordinacijo in predvsem hitrejšo odpremo zaščitne opreme iz Kitajske. Zavod in MGRT namreč že ves čas intenzivno delata na tem, da skupaj z diplomatskimi predstavništvi v tujini in gospodarstveniki, zagotovita dobavo zadostnih količin opreme. Dobavljenih je bilo sedem ton zaščitne opreme, ki obsega 585.400 troslojnih kirurških mask, 240.100 mask tipa FFP2, ki jih še posebej potrebujejo v zdravstvu, 4.000 rokavic, 1.500 oblek, 500 očal in 430 termometrov. Brez včerajšnjih pošiljk je bilo samo ta teden v Slovenijo dobavljenih 29 ventilatorjev, 480.000 troslojnih zaščitnih mask in 138.000 mask tipa FFP2. K temu lahko prištejemo še več kot 700.000 mask iz domače proizvodnje.

Minister Zdravko Počivalšek poudarja: »Kljub težkim razmeram in velikemu povpraševanju v tednih po izbruhu epidemije, skladišče z zaščitno opremo nikoli ni bilo prazno. Dobavitelji so s posameznimi dobavami poskrbeli, da je bilo zaščitne opreme za najnujnejše potrebe vselej dovolj. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na številne donacije, ki so nam pomagale prebroditi to obdobje. Po trdem delu v mesecu  marcu smo uspeli doseči, da so danes dobave v Slovenijo redne. To ni zgolj izkaz dobrega dela Zavoda, ampak tudi dobaviteljev, ki kljub razmeram na svetovnem trgu in okrnjenim logističnim potem, še vedno uspejo pripeljati zaščitno opremo v Slovenijo. To je dokaz, da imamo v Sloveniji sposobne ljudi, dobra podjetja, predvsem pa, da znamo in zmoremo doseči vse, kar si zadamo«. 

Trofazna nabava zaščitne opreme

Zavod se je nabave zaščitne opreme lotil trofazno. V prvi fazi dobav se je primarno osredotočil na zagotovitev ustreznega števila ventilatorjev, ki jih bolnišnice nujno potrebujejo za ohranjanje življenj v primeru hujših okužb s COVID-19. Doslej je zagotovil že 115 ventilatorjev, 108 jih je že v bolnišnicah po vsej Sloveniji, 7 pa jih skladiščijo v Rojah. V drugem delu so bile nabave osredotočene na zagotovitev zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3 ter ostale zaščitne opreme, ki jo uporablja zdravstveno osebje in zaposleni v domovih za ostarele. Trenutno pa so aktivnosti osredotočene na zagotavljanje zadostne zaščitne opreme za splošno javnost, ki bo na voljo proizvodnim, trgovskim in humanitarnim delavcem. Ta segment želimo pokriti z domačo proizvodnjo, ki jo MGRT še posebej spodbuja z vidika samooskrbe. Pomembna je tudi zaradi hitre dobave, podpore domače obrti, slovenskih proizvodov ter ohranjanja lokalnih delovnih mest.

Foto: MGRT

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31