Tonin: Slovenija nujno potrebuje transportno letalo

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
15 Apr 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Če si želimo ob tovrstnih krizah zagotoviti večjo samostojnost in operativnost nujno potrebujemo transportno letalo je po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato povedal obrambni minister mag. Matej Tonin.

Del pogovorov med ministri Nata se je dotikal tudi okrepitvi transportnih in drugih zmogljivosti Nata. Minister Tonin je po zasedanju ministrov povedal, da kljub temu, da smo mi v različnih oblikah in partnerstvih, kjer si določena letala lahko delimo je ta kriza pokazala, da se na koncu lahko zanesemo predvsem sami nase in dodal: »V tej kriz je bilo polno operativno in praktično ves čas te krize leti po Evropi  in Balkanu naše transportno letalo turbolet.« Letalo turblet je bilo izdelano leta 1988. V uporabo smo ga dobili v začetku devetdesetih let.

Slovenija je v času krize na različne načine prosila zaveznike za pomoč pri transportu. Smo tudi člani pobud za strateški prevoz SAC in SALIS. V danem trenutku se je izkazalo, da je težko dobiti letalo v trenutku, ko smo ga potrebovali je povedal Tonin in dodal: »Za neko veliko transportno letalo, ki lahko pelje 100 ton in, ki bi ga Slovenija lahko dobila iz programa SALIS bi morala Slovenija plačati 1,2 milijona evrov, kar je pa velik znesek, če na Kitajskem nimamo pripravljenih ob točno določenem času in mestu 100 ton neke robe. Ta kriza je pokazala, da na koncu je precej odvisno od nas samih in v težkih trenutkih se lahko najprej zaneseš sam nase in zato je odločitev o tem transportnem letalu dozorela in se je prav sedaj pokazala, da je tako letalo nuja.«

Sedaj se je polno izkazalo in na mestu so vprašanja kaj potem, ko bo šel ta turbolet iz uporabe. »Zato smo no MO že začeli s postopki za pridobitev zmogljivosti tovrstnega letalskega transporta. Zaprosil sem Generalštab za vojaški nasvet, ki ga je GŠ že dal. Hkrati smo na MO oblikovali delovno skupino, ki bo sedaj preučila možnosti kaj bi bilo za Slovenijo najbolj racionalno.« je povedal Tonin. Ob tem je omenil nakup, donacijo zaveznikov ali kakšno tretjo možnost.

Casa C-295
  Casa C-295

Ta delovna skupina je že imela dva sestanka in minister Tonin jim je dal jasno navodilo, da se ne želi omejevat na noben poseben tip letala. Minister želi letalo, ki bi Slovenski vojski prišlo najbolj prav. V teh okvirih bodo potem iskali tudi potencialno ustrezno letalo in način nakupa. Najbolje po principu država državi. Po sprejemu odločitve na vladi bodo stekli postopki in v treh letih po odločitvi vlade bi letalo lahko imeli. Ta problem moramo začeti reševati danes je bil odločen Tonin.

C-27J spartan
  C-27J spartan

Naj spomnimo, da se je Slovenija pred leti že odločala o nakupu transportnega letala. Takrat sta bila ožja favorita C-27J spartan in Casa C-295.

 

2 komentarji

 • Komentiraj povezavo norabassayou Četrtek, 16 April 2020 07:16 objavil norabassayou

  C-27J spartan:
  Dolet: 1 852 km z 10,000 kg tovorom
  Cena enote: 53,3 milijona USD

  CASA C-295
  Dolet: 1 300 km z 9250 kg tovorom
  Cena enote: 28 milijonov USD

 • Komentiraj povezavo radko Sreda, 15 April 2020 23:37 objavil radko

  C-27J spartan !!!!

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« November 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30