Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Croatia Airlines v času »korone«

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
05 Maj 20
Napisal
Objavljeno v Novice

V času epidemiološke krize, ki je bila najbolj izrazita v sredini marca je Croatia Airlines nadaljevala z letenjem v zmanjšanem obsegu. Na ta način je omogočila hrvaškim državljanom, v veliki meri pa tudi slovenskim in ostalim potnikom povratek v domovino.

Potniški promet

Od začetka marca se je obseg letenja zaradi epidemiološke situacije ter regulacije držav članic Evropske Unije zmanjšal na en dnevni let na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb. V številkah to pomeni, da je družba marca opravila 56% manj letov, aprila pa 95% manj letov kot lani. Croatia Airlines je izvedla več repatriacijskih čarter letov iz Italije, Švedske, Portugalske, Španije in Nemčije s katerimi je omogočila povratek hrvaškim državljanom ter tudi državljanom sosednih držav hiter povratek v domovino. »Na letih smo prepeljali preko 23.000 potnikov. S tem je nacionalni prevoznik dokazal, da je važen del  infrastrukture Republike Hrvaške.« so za sierra5.net zapisali pri Croatia Airlines.

Cargo prevozi

V obdobju od 15. marca do konca aprila je Croatia Airlines z letalom Airbus A320 opravila tudi več cargo letov na katerih je v veliki meri prepeljala na Hrvaško potrebno medicinsko opremo. Med drugim so za potrebe prevoza medicinske opreme za hrvaško državo opravili lete v Abu Dhabi. »Letalo A320 lahko prepelje okoli 63 m3 tovora. V času COVID-19 krize se ne soočamo toliko s težavo teže temveč predvsem z velikostjo paketov; za namen prevoza medicinske opreme.« so zapisali pri Croatia Airlines. Poleg tega je družba prepeljala tudi okoli 76 ton pošte.


S5: Kdo vse lahko naroči let?

OU: Let lahko naroči kdorkoli.

S5: Kako poteka postopek naročila leta?

OU: Naročnik pošlje zahtevek oziroma povpraševanje na e-mail naslov - Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., kjer navede željeno destinacijo, okviren datum leta ter podatek o vsebini in količini željenega prevoza. Zaželen je tudi podatek o gabaritih posamičnega tovora.

S5: Kako hitro je letalo na voljo?

OU: Letalo je na voljo takoj. Omejitev je le najava leta ter pridobitev vseh ustreznih dovoljenj za let, kar pa uredimo v najkrajšem možnem času.


Postopno uvajanje potniškega prometa

Družba sledi in uvaja priporočila Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA), ki vključujejo zagotavljanje zaščitne opreme za zaposlene, potnike, dezinfekcije letal in socialno distanco v kabini letala. »V tem smislu je od 4. maja letošnjega leta dalje na vseh letih Croatie Airlines obvezno nošenje zaščitne maske ali prekrivala za obraz. V skladu z navodili javno zdravstvenih in civilnih letalskih oblasti, je družba to mero sprejela že preventivno, da bi zmanjšala potencialni rizik prenosa virusa v času leta. V skladu z novimi merili zaščite morajo potniki na let priti z zaščitnimi maskami ali pokrivali za obraz , nošnja le-teh pa je obvezna tekom celega leta oziroma bivanja v kabini letala.« so za slovenski letalski portal povedali pri Croatia Airlines.

V okviru omilitvenih ukrepov Croatia Airlines z 11. majem 2020 ponovno načrtuje pričetek delnega obsega letenja v domačem prometu. Ponovno bodo začeli leteti na dveh linijah. In sicer Zagreb-Dubrovnik-Zagreb in Zagreb-Split-Zagreb, prav tako pa obstaja dnevna linija na relaciji Zagreb-Frankfurt-Zagreb.

Fotografije: Arhiv Sierra5.net in Croatia Airlines

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31