Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče pri Ajdovščini

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
27 Maj 20
Napisal Prebrano 1769 krat
Objavljeno v Novice

Uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče trka v zraku med ULN – motornim letalom FLY SYNTHESIS Storch, reg. oznake S5-PFA in jadralnim padalcem, v bližini letališča Ajdovščina.

Dne 25. 4. 2020 ob 10.51 uri po lokalnem času je pristojna oseba na letališču Ajdovščina obvestila letalski preiskovalni organ, da je prišlo do letalske nesreče, ki se je zgodila na območju med Budanjami in Dolgo Poljano približno 5 km vzhodno od letališča. V zraku sta trčila ULN ultralahko motorno letalo in jadralni padalec. Po trku je pilot ULN aktiviral reševalno padalo BRS. Ob padcu letala sta pilot in potnik utrpela težje telesne poškodbe (brez življenjske ogroženosti), medtem ko je jadralni padalec v nesreči izgubil življenje.

Po pričanju prič je ULN letalo poletelo ob 10.45 uri iz matičnega letališča Ajdovščina – LJAJ proti načrtovani coni Budanje približno 5 km vzhodno od letališča. Pilot je prihod v cono št. 3 po radijski frekvenci sporočil vodji letenja. Nekaj minut za tem, je pilot po telefonu sporočil osebi, ki je bila na letališču, da sta trčila v zraku z jadralnim padalcem in da sta sprožila reševalno padalo.

V nesreči je jadralni padalec umrl, pilot in potnik v letalu pa sta bila težje poškodovana.

V času dogodka je bila na letališču zagotovljena radijska zveza na frekvenci 123,50 MHz. Na letališču je bil prisoten vodja letenja. Pilot ULN je pred začetkom letenja preveril delovanje radijske postaje na frekvenci letališča in vzpostavil radijsko zvezo z vodjo letenja. Analiza podatkov komunikacije še poteka. Za slovenski zračni prostor je pristojna služba KZPS d.o.o. podala določene informacije. Poizvedovanja ter analiza komunikacij in radarskih odzivov v coni letališča na dan dogodka še potekajo.

Ob prihodu glavnega preiskovalca je bilo mesto dogodka primerno zavarovano. Ogled je bil izveden ob prisotnosti predstavnikov ODT, preiskovalnega sodnika in predstavnikov SKP PU Nova Gorica. Po končanem ogledu mesta dogodka so bile razbitine letala premeščene v prostore aerokluba na letališču. Opravljeno je bilo iskanje GPS naprave, ki je bila nameščena na ULN. Iskanje GPS naprave še poteka.

Komisija pred izdajo uvodnega poročila ocenjuje, da obstaja tveganje za ponovitev dogodka. Cona letenja z jadralnimi padali in zmaji je v neposredni bližini letališča Ajdovščina. Letališka cona letenja št. 3 Budanje se nahaja nad cono letenja z jadralnimi padali in zmaji in relativno blizu šolskega kroga letališča tako, da predstavlja varnostno tveganje pri prihodu in odhodu letala iz cone. Priletna – odletna linija (po navodilu za uporabo in postopki letenja na letališču Ajdovščina) VFR točke E1 (Col) posega v cono letenja z jadralnimi padali in zmaji. Prav tako rutna VFR točka COL seka linijo leta jadralnih padalcev in zmajev.

Zgolj opazovanje zračnega prostora po pravilih VFR letenja v nekontroliranem zračnem prostoru, brez pravočasnih informacij za udeležence različnih kategorij letenja v kompleksnem ozkem zračnem prostoru, ne zagotavlja pričakovan nivo varnosti pri izvajanju letenja z motornimi in jadralnimi letali istočasno z izvajanjem posameznih letov z jadralnimi padali in zmaji znotraj letališke cone letališča Ajdovščina.

V uvodnem delu preiskave, Komisija za preiskavo letalske nesreče ocenjuje, da sta »Navodilo za uporabo in postopki letenja na letališču Ajdovščina LJAJ« Rev. št. 1 z dne 18. 11. 2014 in »Navodilo za uporabo vzletne točke Kovk – Log pri Vipavi«, s katerim obratuje Društvo Jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina, izdano dne 15. 1. 2011, v neskladju.

Na podlagi navedenih ugotovitev, letalski preiskovalni organ izdaja naslednja varnostna priporočila:

Javna agencija za civilno letalstvo RS, do uskladitve operativnih priročnikov za varno izvajanje letenja  znotraj  letališke  cone Ajdovščina in cone letenja z jadralnimi padali in zmaji iz vzletne  točke  »Kovk – Log pri Vipavi« začasno prepove letenje posameznikov z jadralnimi padali in zmaji. Letenje posameznikov po  »Navodilu  za uporabo  vzletne  točke  Kovk – Log  pri Vipavi« s katerim obratuje Društvo Jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina je določeno kot »rekreativno letenje z namenom  športnega letenja manj kot pet pilotov športnih naprav«.

Javna agencija za civilno letalstvo RS, do uskladitve operativnih priročnikov za varno izvajanje letenja znotraj letališke cone Ajdovščina in cone letenja z jadralnimi padali in zmaji iz vzletne točke »Kovk – Log pri Vipavi« začasno prepove izvajanje letov v coni št. 3 Budanje.

Javna agencija za civilno letalstvo RS naj v Zborniku letalskih informacij AIP zagotovi objavo con zračnega prostora s koordinatami registriranih vzletišč za letenje z jadralnimi padali in zmaji v RS - ENR 5.5 AERIAL SPORTING AND RECREATIONAL ACTIVITIES.

Vir: Mzi, Služba za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov

 

Nazadnje urejano na Sreda, 27 Maj 2020 14:13

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30