Natisni to stran

Pipistrel Velis Electro - prvo tipsko certificirano električno letalo na svetu

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
10 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Pipistrel Velis Electro je prvo popolnoma električno letalo na svetu, ki je kadarkoli pridobilo tipski certifikat.

Dvosed, namenjen predvsem šolanju pilotov, je letalo, ki spreminja letalske standarde na področju tehnoloških inovacij in cenovne učinkovitosti. Certifikat agencije EASA utira pot okolju prijaznemu letalstvu brez emisij v prihodnosti.

Po letih intenzivnih raziskav in več uspešnih modelih električnih letal, ki so jih razvili od leta 2007 in ki so tudi že prejela kar nekaj nagrad, je Pipistrel danes dosegel nov preboj v zgodovini letalstva in prejel tipski certifikat za letalo Velis Electro na baterijski pogon. Pipistrel je v tesnem sodelovanju z evropsko agencijo za letalsko varnost EASA, katere pomoč je bila ključnega pomena za dosego tega edinstvenega mejnika, dokazal, da njegov novi Velis Electro dosega najvišje standarde varnosti in celo presega tiste, ki so zahtevani za letala s konvencionalnim pogonom.

Začetek nove dobe

Načrtovan kot temeljni člen sistema za šolanje 'Velis Training System’ je bilo letalo Velis Electro zasnovano tako, da ga je enostavno upravljati in vzdrževati, ne da bi bila pri tem ogrožena varnost. Z uporabo Pipistrelovega certificiranega električnega letalskega motorja, Velis Electro ponudi vso svojo moč na razpolago takoj in brez ogrevanja. Uporablja poenostavljen uporabniški vmesnik v pilotski kabini, ki ohranja enak videz kot njegovi vrstniki z navadnimi bencinskimi motorji. Zmanjšano število gibljivih delov močno zmanjša stroške vzdrževanja, tveganje za okvaro pa je še dodatno zmanjšano zahvaljujoč vgrajenemu sistemu stalnega nadzora.

Ta izboljšana zanesljivost omogoča, da imajo elementi pogonskih sklopov Velisa Electro več kot dvakrat daljšo življenjsko dobo v primerjavi s prejšnjo generacijo električnih letal. Revolucionarni pogonski sklop je v celoti tekočinsko hlajen, vključno z baterijami in je kot del certifikacijskega procesa dokazal, da lahko obratuje napakam navkljub ter vzdrži tudi slučaje termičnega pobega baterijskih celic in udarce, ki nastopijo v primeru nesreče.

Skupni rezultat vseh teh edinstvenih inovacij je drastično zmanjšanje stroškov obratovanja, kar bistveno prispeva k cenovni dostopnosti šolanja za pilote.

„Pipistrel Velis Electro je s svojim tipskim certifikatom prvi korak h komercialni uporabi električnih letal, ki je nujna, če želimo, da postane letalstvo brez emisij nekoč možno. Je precej tišji od drugih letal in ne proizvaja nikakršnih plinov zaradi izgorevanja," je dejal Ivo Boscarol, ustanovitelj in direktor podjetja Pipistrel. "To potrjuje in opogumlja tudi druge razvijalce električnih letal, da je mogoče pridobiti tipski certifikat za električna letala in letalske motorje. Motor, ki ga Pipistrel certificira ločeno, je na voljo tudi drugim proizvajalcem originalnih letal. Za Pipistrel ta dosežek pomeni dodatno motivacijo za prihodnje projekte eVTOL* in večsedežne sisteme na vodik.

Pipistrel se še posebej zahvaljuje vsem svojim strankam za njihovo zaupanje v naše izdelke, ki nam omogoča, da še naprej razvijamo ta inovativna letala," je dodal.

Dominique Roland, vodja Oddelka za splošni letalski promet pri agenciji EASA, je povedal: „Za EASA-o je pridobitev tipskega certifikata tega letala pomemben dvojni mejnik: 18. maja 2020 smo kot prvega na svetu certificirali najprej električni motor - zdaj pa je temu sledil še prvi tipski certifikat celotnega letala, ki leti s tem motorjem. To je bil resnično prelomni projekt, ki je prinesel veliko spoznanj za prihodnje certifikacije električnih motorjev in letal, kar bo v naslednjih letih nedvomno postalo področje rasti v skladu s cilji varovanja okolja. Prav tako velja opozoriti, da je bil ta inovativni izdelek kljub številnim zahtevnim vidikom certificiran v manj kot treh letih, kar kaže na odlično sodelovanje Pipistrela in EASAinih ekip. Na koncu je treba omeniti, da je bila certifikacijska skupina sestavljena iz osebja EASA-e, sodelovali pa so tudi strokovnjaki švicarskih in francoskih oblasti z namenom pripraviti in olajšati začetek javne uporabe letala Velis Electro v teh dveh državah."

Paolo Romagnolli, direktor inženiringa v Pipistrelu, je izpostavil tehnološko odličnost: „Projekt Velis Electro je bil eden tistih inženirskih izzivov, ki so nam v Pipistrelu všeč. Tipski certifikat EASA je brezkompromisna potrditev varnosti designa. Če to dosežemo z našo, razmeroma majhno ekipo, je to dokaz, da lahko mladi, nadarjeni in motivirani strokovnjaki inovacije prenesemo v resnično življenje.

Opravili smo delo, ki ga do sedaj ni uspel še nihče, zato smo vsi zelo ponosni, da smo člani te inženirske ekipe."

Pripravljen na letenje

Pipistrel bo kupcem v 7 različnih državah že tekom letošnjega leta priskrbel prvih 31 letal Velis Electro. Marc B. Corpataux, prvi kupec Velis Electro, je pojasnil: “Kolektiv našega podjetja, šole letenja AlpinAirPlanes GmbH, je zelo ponosen, da nam Pipistrel daje veliko priložnost, da smo postali del tega zgodovinskega koraka. Na Velisovem predhodniku Alpha Electro smo z več kot 400 urami letenja izšolali 25 pilotov, zato smo prepričani o primernosti električnega letenja v vsakodnevnem okolju šole letenja. Sprva bomo dvanajst letal, ki jih naročamo, porazdelili na 10 letališč preko cele Švice. Vsaka baza bo opremljena s fotovoltaičnimi paneli s površino 150 m2, ki bodo proizvajali elektriko za 12.000 ur letenja na leto na letalih Velis Electro. Veseli smo, da bomo lahko ponudili najbolj okolju prijazno šolanje za pilote.”

Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki ima trenutno v serijski proizvodnji in prodaji štiri različne modele električnih letal; modele Taurus Electro, Alpha Electro in Alpha Electro LC zdaj dopolnjuje še Velis Electro s tipskim certifikatom agencije EASA. Podjetje Pipistrel Vertical Solutions, ki je Pipistrelov inštitut za raziskave in razvoj, ima odobritev agencije EASA »Design Organisation Approval« za razvojno organizacijo in ima sposobnost, da nov koncept letalnika razvije od osnovne ideje do certificirane zasnove, pripravljene za končno proizvodnjo.

Podjetje razvija tudi električni in hibridno-električni zračni taksi z navpičnim vzletanjem in pristajanjem ter brezpilotna tovorna vozila (UAV) in 19-sedežno letalo miniliner s pogonom na vodikove gorivne celice, namenjeno revoluciji na evropskem prometnem trgu.

Fotografije: Pipistrel