Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V Istanbulu odprli tretjo vzletno-pristajalno stezo

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
14 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes popoldan je na novem letališču v Istanbulu potekala slovesnost, na kateri so odprli tretjo neodvisno vzletno-pristajalno stezo (v nadaljevanju VPS), nove vozne steze, drugi letališki stolp, novo mošejo ter objekt za sprejem obiskov najvišjih predsednikov držav, vlad in ostalih pomembnih gostov svetovnih organizacij.

Na slovesnosti je bil prisoten turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je v svojem govoru poudaril, da je celotna Turčija ponosna na novo letališče, od kar je bil pred dobrim letom dni predan v uporabo. Z današnjim uradnim odprtjem tretje samostojne VPS in novimi voznimi stezami, pa letališče še pridobiva na svoji odličnosti. Gospod Erdogan se je zahvalil in čestital vsem, ki so omogočili in še omogočajo, da se to letališče tako razvija, vključno s turškim ministrstvom za transport in ministrstvom za transport in infrastrukturo, ki vodita projekte izgranje infrastrukture na letališču in okolici. 

Odprta je tretja neodvisna vzletno-pristajalna steza na novem letališču v Istanbulu
Odprta je tretja neodvisna vzletno-pristajalna steza na novem letališču v Istanbulu

Novo letališče v Istanbulu je v zadnjih 14 mesecih, od kar je polno funkcionalno, oskrbelo 423 tisoč letov (107 tisoč na notranjih in 316 tisoč na mednarodnih linijah) ter oskrbelo 65 milijonov potnikov. Omenjene številke se bodo, po zagotovilih turškega predsednika, še bistveno povečevale. Z novo stezo, se bodo časi taksiranja zmanjšali tudi do 50 odstotkov, tako bodo letala lahko opravila več poletov, prepeljala več potnikov, ter sledila k cilju maksimalnih kapacitet tega letališča, ki bo, ko bodo vsi infrastrukturni projekti na letališču zaključeni, 200 milijonov potnikov na leto (trenutno je kapaciteta omejena na 90 milijonov potnikov na leto). Kapaciteta pristankov in vzletov pa je s tretjo VPS povečana iz 80 na 120 letal na uro, na dan bodo lahko oskrbeli tudi do 2800 pristankov. Po narejenih simulacijah ob prometnih konicah, se bo čas taksiranja po pristanku (vožnja letala po manevrskih površinah) na to letališče skrajšal iz 15 na 11 minut, povprečni čas taksiranja letala od terminala do poletanja pa se bo zmanjšal iz 22 na 15 minut.

V gradnji je še podzemna železnica, ki bo nudila hitro povezavo iz letališča do središča Istanbula. 

Istanbulsko letališče bo od sedaj imelo na uporabi tri neodvisne vzporedne glavne VPS, ter še dve dodatni rezervni, skupaj kar pet operativnih VPS. Vsaka steza ima več t.i. ”fast exit” voznih stez, da lahko letalo po pristanku čimprej zapusti VPS, ter omogoči čim hitrejši pretok letal v prihodu ter letal v odhodu. 

Poleg nove VPS ter voznih stez, so danes odprli še novo mošejo v velikosti 8070 kvadratnih metrov, tremi glavnimi vhodi. Hkrati lahko verske obrede v objektu opravlja do 6230 ljudi. Na sredini je dvorišče, sredi njega pa fontana. Objekt ima še dva minareta višine 55 metrov. 

Nov verski objekt ob letališču
Nov verski objekt ob letališču

Poleg tega so odprli tudi sprejemni center za državne obiske, kjer bo turška oblast sprejemala tuje višje državne predstavnike. Objekt je velik 3825 kvadratnih metrov, v njem so tri različne hale, dve konferenčni dvorani, kuhinja, pisarne, soba za novinarje, soba za osebje, itd. 

Nov državni protokolarni objekt ob letališču
Nov državni protokolarni objekt ob letališču

Turška vlada v zadnjih letih izjemno veliko vlaga v infrastrukturo in mednarodno povezljivost. Povečali so število destinacij iz Istanbula s 60 na 350, povečali kapaciteto oskrbe tovora iz 303 na 2500 ton na dan, zgradili so 312 novih tunelov v skupni dolžini 473 kilometrov, zgradili za dodatnih 3100 kilometrov novih avtocest, še dodatnih 1400 kilometrov jih bo zgrajenih v prihodnjih letih.

Sočasen paralelen vzlet treh letal Turkish Airlinesa v Istanbulu
Sočasen paralelen vzlet treh letal Turkish Airlinesa v Istanbulu

 

Zaključek slovesnosti je bil izveden s sočasnim vzletom treh letal Turkish Airlinesa (Boeinga 787 reg. TC-LLA, Airbusa A321neo reg. TC-LSH in Boeinga 737-800WL reg. TC-JZE) iz treh paralelnih vzletnih stez. Dovoljenje za vzlet je letalom dal nihče drug, kot turški predsednik Erdogan. 


Foto: Twitter

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31