Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nizkocenovnik Wizz Air se danes vrača s povezavo do Bruslja

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
16 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes z rednimi leti iz Ljubljane pričenja prvi nizkocenovnik, madžarski Wizz Air, z leti iz letališča Bruselj Charleroi.

Wizz Air bo lete prvi mesec po ponovni vpeljavi izvajal dvakrat tedensko, ob torkih in sobotah, predvidoma v drugi polovici julija pa dodaja še tretji tedenski let ob četrtkih. Na letih so predvidena letala Airbus A320. 

Wizz Air je dolgoleten prevoznik na ljubljanskem letališču. Več let je hkrati opravljal lete tako na bruseljsko letališče Charleroi, kot na londonski Luton, slednjega letos poleti več ne bo letel. Jeseni so za kratek čas umaknili iz rezervacijskega sistema vse lete v Ljubljano od novembra 2019 dalje, ampak so na srečo Bruselj nato kmalu vrnili v svojo mrežo letov, ter v decembru linijo obnovili.

Wizz Air; Airbus A320
Wizz Air; Airbus A320

 

Madžarski nizkocenovnik je v letu 2019 na povezavi med Brnikom in Charleroi-jem prepeljal nekaj manj kot 33 tisoč potnikov oziroma slaba dva odstotka manj kot leta 2018. Padec je bil zaradi prekinitve letenja v novembru in v prvem delu decembra, kjer se je madžarski prevoznik začasno umaknil iz Slovenije. V kolikor bi bili leti izvedeni skozi vse leto bi bila letna rast potnikov okoli deset odstotna, kakor je bil rezultat do konec oktobra. Povprečna zasedenost letal na tej povezavi lani je bila skoraj 90 odstotna, še najslabša mesečna zasedenost je bila v tistih nekaj letih decembra po ponovni vzpostavitvi, in sicer le 77 odstotna.

Wizz Air-ov edini let z Airbusom A321 na liniji med Ljubljano in Brusljem po pristanku v Belgiji
Wizz Air-ov edini let z Airbusom A321 na liniji med Ljubljano in Brusljem po pristanku v Belgiji

 

V letu 2019 je med Slovenijo in Belgijo na rednih letih potovalo nekaj več kot 98 tisoč potnikov (-9.0%), rekordno je bilo leto 2018, s skoraj deset tisoč potniki več. Izjemen padec potovanj med Slovenijo in Belgijo je bil jeseni lani, po prenehanju letenja Adrie Airways v Bruselj, takrat je bil septembra najprej zaznati padec z -6.8 odstotka, oktobra, ko je letel samo Wizz Air za Bruselj Charleroi je bil padec izjemen z -61.2 odstotka (Wizzair je imel ta mesec na tej liniji 92.5 odstotno zasedenost letal), novembra nekoliko manjši z -36.9 odstotka (Brussels Airlines je začel z rednimi leti v Ljubljano v začetku novembra, Wizz Air ni letel v Bruselj Charleroi), decembra se je padec umiril, ter bil le še dobre tri odstotke (letela sta tako Brussels Airlines, kot del meseca tudi že Wizz Air ponovno).

Z Airbusom A321neo so opravili tudi tovorni let z madicinskimi pripomočki iz čeških Pardubic
Z Airbusom A321neo so opravili tudi tovorni let z madicinskimi pripomočki iz čeških Pardubic

 

Wizz Air je prvi nizkocenovnik in eden prvih prevoznikov v Evropi sploh, ki je začel letet zelo zgodaj, medtem ko so ostali še prestavljali začetek ter odpovedovali lete in so z letenjem pričeli pred dnevi ali v tem tednu.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31