Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V Cerkljah ob Krki uspešno končali vajo Preskok 2020

Oceni ta prispevek
(1 glas)
20 Jun 20
Napisal vir: MORS Prebrano 543 krat
Objavljeno v Novice

Slovesnost ob koncu vojaške vaje Preskok 2020 je v petek, 19. junija, potekala na vojaškem letališču Cerklje ob Krki s slovesnim mimovozom vozil in enot Poveljstva sil, ki so sodelovale v nizu vaj, ter s preletom letalnikov Slovenske vojske in zaveznikov ter akrobatskim programom v zraku.

Pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Igorja Zorčiča ter druge visoke goste sta nagovorila minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš. Ob tej priložnosti je poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc podelil priznanja Poveljstva sil pripadnicam in pripadnikom ter enotam, ki so se še posebej izkazali v podpori ob pandemiji covida-19 in v nizu vojaških vaj Preskok 2020.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je čestital pripadnicam in pripadnikom za uspešno dosego vseh začrtanih ciljev kljub izjemnim okoliščinam, epidemiji covida-19, ko je bilo treba izvajati še veliko dodatnih ukrepov. Po besedah ministra, je vaja Preskok 2020 dokazala, da je Slovenska vojska živa, energična in radoživa in da lahko Slovenija vedno, kadar bo potrebno, računa nanjo. Izpostavil je pomen podpore lokalnega okolja, ki je pripadnice in pripadnike Slovenske vojske dobro sprejelo. Vajo je podprlo 59 občin, 2000 lastnikov zemljišč je dalo pisno soglasje. Kot je poudaril minister Tonin, pa je vloga politike, da Slovenski vojski zagotovi boljše materialne in delovne pogoje za dolgoročen razvoj  in stabilno financiranja ob dodatnih sredstvih. Ministrstvo je medresorsko že uskladilo Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko 2021–2026, ki ga bo Vlada RS obravnavala v naslednjem tednu in predvideva 780 milijonov evrov v naslednjih šestih letih za najnujnejše investicije. Med investicijami je minister omenil dva večnamenska helikopterj ain transportno letalo.

V zadnjih desetih letih je to največji investicijski paket. V opremi in infrastrukturi pa po besedah ministra ni vse, saj je izredno pomemben tudi dober odnos do ljudi. »Vi vojaki ste srce te vojske in domovina je dolžna za vas poskrbeti tudi ko dopolnite 45 let,« je poudaril. Ministrstvo je zato že pripravilo rešitve za ureditev in dopolnitev statusa vojaka po 45 letu skozi spremembe in dopolnitve Zakona o obrambi, ki ima zagotovljeno zadostno podporo v Državnem zboru.

Na vaji z mednarodno udeležbo, ki je med 24. aprilom in 19. junijem potekala na širšem območju Republike Slovenije, je delovalo okoli 2500 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, zračne sile ameriških oboroženih sil ter opazovalci vojske Črne gore, ki so se pripravljali na odhod na misijo Okrepljena prednja prisotnost v Latvijo.

Fotogalerija FB

 

Nazadnje urejano na Sobota, 20 Junij 2020 12:23

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31