Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letos poleti brez Züricha in Münchna, Bruselj šele avgusta?

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
30 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Lufthansa Group je zaradi specifike načrtovanja potovanj potnikov objavila podroben vozni red do konec poletnega voznega reda 2020 in tako prešla iz kratkoročnega načrtovanja v srednjeročnega. Razkrili so, kam se bodo Lufthansa, Austrian Airlines, SWISS, Eurowings in Brussels Airlines po pandemiji vrnili in v kolikšnem obsegu. Žal ne najboljše novice za naše ljubljansko letališče. 

V planu koncerna Lufthansa Group je, da do konca poletnega voznega reda izvedejo nekaj več kot 40 odstotkov predhodno predvidenega obsega letenja za letošnje poletje in jesen. Do konec oktobra bodo obnovili lete do okoli 90 odstotkov vseh destinacij na kratkih in srednje dolgih letih ter do okoli 70 odstotkov destinacij na dolgih interkontinentalnih letih. V uporabi predvidevajo imeti malo manj kot 400 letal, kar je približno polovica celotne flote vseh prevoznikov v skupini in 200 več, s katerimi letijo v juniju. Seveda ob tem opozarjajo, da objavljeni vozni red ni končen in ga bodo glede na zanimanje dopolnjevali ter ob povečanju povpraševanja v floto dodali večja letala, katera so delno zaenkrat še prizemljena. 

Lufthansih Airbus A319 v barvah združenja Star Alliance
Lufthansih Airbus A319 v barvah združenja Star Alliance

 

Austrian Airlines postopoma dodaja število destinacij predvsem na letih iz glavne baze na Dunaju, ter iz drugih avstrijskih letališč. V juliju bodo leteli na že več kot 50 destinacij. SWISS bo povečal trenutno število destinacij in tedenskih operacij iz Zuricha in Ženeve v prihodnjih tednih. Uvedli bodo tudi notranje lete med obema bazama švicarskega prevoznika, ter tako omogočili potnikom iz Ženeve še večji nabor destinacij preko huba v Zurichu. Julija bodo v svojo mrežo letov dodali 12 novih destinacij iz Zuricha (žal med njimi ni Ljubljane), iz Ženeve pa bodo nudili lete na kar 24 različnih destinacij. Eurowings se osredotoča na počitniške destinacije in napoveduje, da se bo tekom poletnega voznega reda vrnil na 80 odstotkov svojega prvotnega voznega reda (v juliju bodo med 30 in 40 odstotki). Sledili bodo umikanju restrikcij posameznih držav, med glavne počitniške destinacije pa štejejo Italijo, Španijo, Grčijo in Hrvaško. Brussels Airlines ponuja lete tako za poslovna kot počitniška potovanja. V septembru in oktobru prevoznik planira, da bo letel že 45 odstotkov svojega predhodno originalnega poletnega voznega reda. 

Kako bo z leti prevoznikov koncerna Lufthansa Group iz Ljubljane to poletje?

??Lufthansa: nemški nacionalni letalski prevoznik bo od jutri dalje dvakrat dnevno ob določenih dnevih letel med Ljubljano in Frankfurtom. Predvideno je večje število letov, ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah dvakrat na dan, ostale dneve ostaja predvidoma en dnevni let. Določene lete v juliju je prevoznik zaradi slabega polnjenja že vnaprej odpovedal.  Na letih v juliju so predvidena manjša 84 ali 90 sedežna letala Mitsubishi CRJ-900, v juniju lete opravljajo s 100-sedežnimi letali Embraer E-190. Žal pa pri nemškem prevozniku letos ne nameravajo obnoviti letov iz Ljubljane v Munich, kljub temu, da so njihova letala na tej liniji novembra in decembra lani beležila več kot 70 odstotno zasedenost s prepeljanimi več kot deset tisoč potniki. Skupno sta lani Adria Airways in Lufthansa na tej liniji prepeljali dobrih 82 tisoč potnikov, povprečna zasedenost letal na tej liniji je bila 65.2 odstotna (+6.9 odstotka napram letu 2018). 

Helvetic Airways je pred epidemijo opravljal lete za Swiss v Ljubljano tudi z novimi letali Embraer E190-E2
Helvetic Airways je pred epidemijo opravljal lete za Swiss v Ljubljano tudi z novimi letali Embraer E190-E2

   

??SWISS: Tudi švicarski prevoznik zaenkrat ne namerava obnoviti lete med Ljubljano in Zurichom v letošnjem poletnem voznem redu. Prvi redni let v slovensko prestolnico imajo zaenkrat predviden šele prvi dan v zimskem voznem redu 2020/2021, 25. oktobra. Leti so v rezervacijskem sistemu predvideni na dnevni bazi z novimi letali Airbus A220-100/-300. V lanskem letu je na tej povezavi potovalo skoraj 84 tisoč potnikov. Swiss je lete med Ljubljano in Zurichom vzpostavil v sredini oktobra lani, do konec leta pa prepeljal nekaj čez 12500 potnikov ob povprečni zasedenosti letal preko 78 odstotkov, v prvih treh mesecih letos (dokler je bil potniški promet še dovoljen) pa skoraj 11 tisoč. 

Brussels Airlines lete v Ljubljano opravlja z letali Airbus A319
Brussels Airlines lete v Ljubljano opravlja z letali Airbus A319

 

??Brussels Airlines: Belgijski prevoznik, ki je imel predviden povratek na lete med Ljubljano in Brusljem za včeraj, je tudi preložil začetek letov za dober mesec dni. Po najnovejših podatkih predvidevajo vrnitev na tej povezavi od nedelje 2. avgusta dalje, s tremi leti tedensko. Poleg nedeljskega leta, še ob ponedeljkih in petkih. Vsi leti so pozno popoldanski oziroma večerni in na njih je predvideno letalo Airbus A319. Dodaten let, ob sredah, nameravajo dodat v prvi polovici septembra. Lani je med slovensko in belgijsko prestolnico letelo nekaj več kot 65 tisoč potnikov (-11.9%) ob nekaj manj kot 70 odstotni zasedenosti letal. Leteli so šestkrat tedensko, vsak dan, razen ob sobotah.

Eurowings in Austrian Airlines zaenkrat ne napovedujeta letov iz Ljubljane. 

Pričakovati je lahko, da se bodo trenutne obstoječe napovedi še nekajkrat spremenile glede na dogajanje, ki ga z obnovitvijo letov v Ljubljano spremljamo v zadnjih tednih. Veliko prevoznikov je večkrat že prestavilo začetek letov, zato je napovedovanje zelo nehvaležno. Kljub vsemu tudi prevozniki v tem času stremijo k maksimalni rentabilnosti ter v kolikor zaznajo za določeno destinacijo pomanjkanje zanimanja glede na rezervacije in nakupe letalskih vozovnic, raje lete predhodno odpovedo ter počakajo nekaj tednov, da zaznajo zadostno povpraševanje, zato ogorčenje določenih potnikov, ki prejemajo obvestila o odpovedanih letih v teh dneh, ni na mestu. Prevozniki so za vozovnice kupljene v tem času zelo fleksibilni in potnikom omogočajo brezplačne spremembe datumov potovanj zaradi spremenljivih posledih pandemije v različnih državah sveta ali vrednotnice, katerih vrednost se lahko koristi na letih tudi še v letu 2021.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30