Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Air Slovenija z letali Dash 8?

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
07 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenija je danes ena redkih evropskih držav, ki nima lastnega letalskega prevoznika. Stečaj Adrie Airways oktobra lani pa ni pokopal le letalske družbe, ampak je usodno vplival tudi na številne druge podsisteme, ki so tako ali drugače servisirali slovensko letalstvo. Kje smo danes, kam naprej?

V iniciativi za oživitev nacionalnih letalskih zmogljivosti, ki jo vodi Dare Jarc (z več kot 40 let izkušnjami v letalstvu) in so jo poimenovali V2 so pripravili nacionalni posvet na temo ali Slovenija potrebuje novega letalskega prevoznika.

Glavni namen posveta je bil, da se v javnosti ponovno odpre široka in transparentna razprava na temo prihodnosti letalskega prometa v Sloveniji. O tem ali potrebujemo lastnega letalskega prevoznika ali bodo tuje letalske družbe zapolnile vakum, ki je nastal so spregovorili udeleženci posveta.

Kdo bo zagotavljal pravočasne povezave z drugimi mesti za potrebe slovenskega gospodarstva, športa, kulture? Kaj bo s slovenskim kongresnim turizmom, bodo letališča preživela? Kdo bo prevažal slovenske turiste na čarter letih? Koliko stane letalski prevoznik so bila izhodiščna vprašanja posveta.

Predstavnik države Damjan Horvat je uvodoma predstavil strategije in resolucije na področju razvoja letalskega prometa v Republiki Sloveniji, ki se že več let zdi le mrtva črka na papirju. Še največ dela je bilo opravljenega na področju izgradnje ali obnove letališke infrastrukture. Do konca poletja pa naj bi po Horvatovih besedah lahko objavili izbor za upravljalca mariborskega letališča. Jasnega stališča ali država podpira ustanovitev novega letalskega prevoznika nismo dobili.

Pavel Prhavc, direktor družbe Adria Tehnika je nazorno povedal, da smo imeli diamant (Adria Airways op.a.), ki smo ga namerno zavrgli. V nadaljevanju je poudaril, da imamo v Sloveniji zadosti  znanja in izkušenj, da smo sposobni tehnološko podpreti novega letalskega prevoznika, v kollikor bi se ta pojavil.

So bili pa zato toliko bolj jasni predstavniki turizma in gospodarstva. Prvi močno občutijo nepovezljivost Slovenije s svetom. V Cankarjevem domu, kjer organizirajo 2800 dogodkov letno so od propada Adrie Airways vložili kandidature za 40 mednarodnih dogodkov. Zaradi slabih letalskih povezav po besedah Brede Pečovnik sploh ne pridejo več v ožji izbor za organizacijo teh dogodkov. Kar 77% njihovih strank namreč pride v Slovenijo z letali. Na drugi strani je Robert Sever iz GZS povedal, da je zelo pomembno, da je Slovenija letalsko povezana s svetom in dodal: »Spodbujajmo tiste, ki želijo k nam leteti. To pozitivno vpliva na celotno gospodarstvo. Eno delavno mesto v letalskem sektorju generira 6-7 delovnih mest v drugih vejah gospodarstva.« Hitro rešitev pa so poiskale turistične agencije. Lete v na Hrvaško in v Grčijo bosta opravljala hrvaška letalska prevoznika Croatia Airlines in Trade Air. Slednji ima na Brniku stacionirano letalo. Čarterje pa bodo opravljali tudi v zimskem voznem redu. 

Matej Knaus z Združenja turističnih agencij Slovenije je poudaril, da bi nov letalski prevoznik pripomogel k večji povezljivosti in pretočnosti, na trgu bi bila  večja ponudba in konkurenčnost. Ključen izziv pa je, kje in kako prodati sedeže. Potrebna bi bila izdelava dolgoročne strategije na tem področju, izpostavil je tudi nujnost regionalnega povezovanja.

 

Janez Krašnja iz Fraporta je povedal, da so pri njih dobrodošli vsi letalski prevozniki in dodal, da na Brnik letijo člani vseh treh največjih letalskih združenj. Novoustanovljeno podjetje bi po Krašnjevih besedah le stežka konkuriralo uveljavljenim prevoznikom tudi zaradi slabe prepoznavnosti v tujini. Promocija Slovenije v tujini je po mnenju Krašnje mnogo cenejša kot ustanavljanje nove letalske družbe. Se pa Krašnja strinja, da bi bilo smiselno bazirati na ljubljanskem letališču letalo/a, ki bi opravljale lete za uveljavljene letalske družbe in po možnosti s slovenskimi posadkami.

Morda se bo nekaj od tega uresničilo. Direktor Solinaira Janez Jelenc je povedal, da resno razmišljajo o ustanovitvi letalske družbe Air Slovenija in dodal: »Ugotovili smo, da so tudi veliki prevozniki kot hiša iz kart. Lufthansa bi šla v bankrot, če nebi dobila državne pomoči. Vsi se krčijo. Vemo, da se njihov potencial zmanjšuje. Sedaj je pravi čas, da začnemo razmišljati o nacionalnem prevozniku. Naredili smo študijo koliko stane ustanovitev nove letalske družbe. Ocenjujemo, da približno pet milijonov evrov. Za naš trg pridejo v poštev letala CRJ900, Dash-8 ali ATR-72. Dash-8 s 75 sedeži bi bil najboljša izbira.« Poleg tega je Jelenc povedal, da bi si želeli doseči dogovor z Lufthansa Groupe, da bi prevzeli njihove linije v München, Frankfurt, Zürich in Bruselj. Pravzaprav je to edina pot, ki bi lahko prinesla pozitivne rezultate. Dodatno bi Air Slovenija povezovala Ljubljano s še štirimi destinacijami in sicer Amsterdam, Tirana, Skopje in Priština. Skupaj bi upravljali štiri letala in eno v rezervi.

 

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo Silvester Sreda, 08 Julij 2020 18:50 objavil Silvester

    upam da bo Slovenija spet imela svojo letalsko družbo čeprav bo majhna

  • Komentiraj povezavo Roman Repnik Sreda, 08 Julij 2020 13:11 objavil Roman Repnik

    Predstavniki aerodroma niso relevantni(Krašnja,Skobir) kajti onadva sta bila dolgo časa med vodilnimi v Adriji in mislim ,da ne bi smela sodelovati pri ustanavljanju nove firme prav tako predstavniki Adrje tehnike kajti vsi ti ljudje so krivi za propad letalstva v Sloveniji.Celo tako nesramni so ,da niso pustili prevzema obeh firm delavcem.
    To so na žalost pogrebniki slovenskega letalstva.Edini ,ki je vreden zaupanja je Janez Jelenc Solinair.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31