Natisni to stran

E-811: Prvi tipsko certificirani električni motor za uporabo na letalih splošnega letalstva

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
12 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

E-811 je prvi električni pogon, ki ga je Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) certificirala za uporabo v splošnem letalstvu.

Pogon E-811 združuje električni motor s tekočim hlajenjem in regulator moči s tekočim hlajenjem. Z največjo močjo 57,6 kW (77 KM) in največjo trajno močjo 49,2 kW (66 KM) je E-811 idealna napajalna postaja za motorno-jadralna letala, ultralahka letala, letala LSA in VLA, kjer je potreben motor s tipsko certifikacijo. Lahko se namesti tudi na letala Part-23 Level 1 in druge letalnike s porazdeljenim pogonom z uporabo ustreznih posebnih pogojev.

Pogonski motor je najsodobnejši sinhronski elektromotor s trajnimi magneti. Ti motorji so lažji in kompaktnejši, a tudi močnejši, zaradi česar so idealni za uporabo v letalstvu. Propeler je nameščen neposredno na motor.

Povezani regulator pretvori enosmerni tok (DC) iz baterij v izmenični tok (AC) za motor. Regulator sprejema ukaz navora preko vodila CAN in ustrezno prilagodi vhodni tok motorja preko visokonapetostnega vodila izmenične napetosti motorja. Motor reagira takoj in brez oklevanja. Krmilnik potrebuje tudi 12-voltno napajanje.

Prilagodljivost

Smer vrtenja motorja ni izbrana tovarniško in jo je enostavno mogoče prilagoditi vsaki aplikaciji tekom namestitve. Motor ima kot privzeto smer lahko bodisi vrtenje v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri urinega kazalca.

E-811 podpira širok spekter propelerjev. Na motor je mogoče vgraditi fiksne, talno nastavljive propelerje in propelerje z električno spremenljivim korakom, če so združljivi s prirobnico in rastrom vijakov (6xM8 na krogu s premerom 75 mm). Motor ne podpira propelerjev s hidravlično spremenljivim korakom. Propeler mora imeti največji vztrajnostni moment 3245 kg-cm2 in tehtati manj kot 5,5 kg. Največja hitrost motorja je 2500 vrt./min. Propeler, ki ustreza tehničnim specifikacijam in omejitvam pogona E-811, je na voljo po naročilu ali ga je mogoče posebej izdelati pri Pipistrelu. Uživajte v prednostih električnega pogona s tipskim certifikatom ali pospešite razvojni postopek vašega motorno-jadralnega letala, UL, LSA, VLA ali letala kategorije Part 23 Level-1. Motor lahko naročite pri Pipistrelu.

Hladilni sistem in dodatna oprema za namestitev

Pogon je v celoti tekočinsko hlajen skozi en sam hladilni krog z mešanico 50% vode in 50% glikola (avtomobilski razred G12+). Dovod hladilne tekočine je nameščen na krmilniku moči, nato pa preko vmesne cevi za hladilno tekočino preide na motor. Odtok hladilne tekočine je nameščen na motorju.

Hladilni sistem je del napeljave, priskrbi pa ga lahko Pipistrel. Vsebuje naslednje komponente: črpalka hladilne tekočine; radiator; ekspanzijska posoda; prelivna steklenica; dovodne, odvodne in vmesne cevi; in hladilna tekočina sama. Sistem mora zagotavljati temperaturo hladilne tekočine, nižjo od 60°C, v kateri koli komponenti.

Za nadzor nad izhodno močjo motorja je potrebno zagotoviti pomožni nadzorni sistem. To lahko zagotovimo bodisi z ročico za moč ali računalnikom za nadzor letenja, hkrati pa je potrebno zagotoviti tudi prikaz v pilotski kabini, na primer indikator RPM. Za izpopolnitev vaše naprave so na voljo različne rešitve. Prosimo, pozanimajte se o različnih možnostih, ki jih vam lahko ponudi Pipistrel.

Motor potrebuje visokonapetostni enosmerni tok, da lahko zagotavlja pogon. Glede na izbrano arhitekturo bo pogon sprejel enosmerni tok iz vira energije, ki so lahko baterije, povezane prek svojih sistemov za upravljanje (BMS), generator, gorivne celice ali njihove kombinacije. Potreben je tudi nizkonapetostni napajalni priključek (12 VDC).

Namestitev dodatne opreme je odvisna od konfiguracije letalnika. Primernost opreme za pogon E-811 na letalu mora biti prikazana v okviru tipske certifikacije letalnika.

Tehnične karakteristike

Fotografije in skica: Pipistrel