Natisni to stran

Nacionalni letalski prevoznik, da ali ne?

Oceni ta prispevek
(16 glasov)
22 Jul 20
Napisal Marko Kastelic, pilot
Objavljeno v Novice

Zadnja kriza, ki je nastala kot posledica razvoja Covida 19 je pokazala vse izzive in slabosti v kolikor država nima svojega letalskega prevoznika.

Slovenija je od propada Adrie Airways popolnoma odvisna od tujine in njihovih interesov glede vzpostavitev letalskih prevozov s Slovenijo, ki so izključno samo ekonomske narave. Pomena neodvisnosti na področju letastkega prometa se še kako dobro zavedajo v tujini, saj kljub aktualni krizi ni bilo države, ki bi pustila propasti svojo nacionalno letalsko družbo.

Dejstvo, da na področju letalstva Slovenija že leta nima jasne vizije, je moč opaziti na vsakem koraku. Mariborsko letališče kljub investiciji v novi terminal tava v temi. Ljubljansko letališče bi že pred 10 leti nuno potrebovalo večji potniški terminal. Gradijo ga šele sedaj. Med tem, ko so letališča okoli nas odpirala povezave na nove destinacije, se povezljivost Slovenije v zadnjih 10 letih ni izboljšala. Ljubljanskemu letališču praktično ni uspelo zagotoviti novih letalskih povezav na neobstoječih linijah (z izjemo dodatnih londonskih letališč). Vsi novi prevozniki, ki so prišli v Ljubljano so pričeli z letenjem na linijah na katerih je že letela Adria in relno gledano se danes leti iz Ljubljane na dosti manj destincacij kot pred 10 leti. Drastična napaka je bila storjena tudi s prodajo Aerodroma Ljubljana. V tujini je jasno, da infrastruktura ni naprodaj.

Nerazumevanje in mačehovski odnos države do letalskega promet je bil viden tudi pri vodenju Adrie v zadnjih 15 letih, kjer so se odvijale številne napake in menjave poslovne strategije. Odnos in nezavedanje pomena nacionalenga prevoznika je bil kronan s prodajo šarlatanskemu finačnemu skladu, katerega finančno izčrpavanje in katastrofalni odnos do potnikov, je privedlo do bridkega konca nekoč enega izmed slovenskih ponosov. Vlada pod taktiriko Marjana Šarca je žal zamudila vlak, ko bi bilo moč z realtivno malim vložkom pononvo vzpostaviti nacionalnega letalskega prevoznika.

Že nekaj mesecev po propadu Adrie je nepričakovana zdravstvena kriza pokazala kako daleč smo kot država zabredli na področju naše dostopnosti in povezljivosti s svetom. Dovolj zgovoren je podatek, da medtem, ko smo v Sloveniji slavili ponovno vzpostavitev dveh tedenskih letov v Beograd, je bilo v istem obdobju moč leteti iz Zagreba dvakrat dnevno v Frankfurt ter dnevno v Amsterdam in Copenhagen. Seveda je vse lete opravljal njihov nacionalni prevoznik Croatia Airlines, kateri je tudi med najhujšimi mesecimi zagotavljal vsaj povezavo do Frankfurta.

Slovenija se zelo rada primerja z Evropo in danes se na področju letalstva Slovenija uvršča ob bok Severni Makedoniji, Madžarski, Slovaški in Litvi. To so namreč edine države v Evropi, ki nimajo svojega letalskega prevoznika. Zato je vprašanje kako naprej popolnoma na mestu. V javnosti se poraja vprašanje ali počakati, da se trg uredi sam ali aktivno pristopiit k reševanju nastale situacije. Ni jih malo, ki so mnenja, da naj se trg uredi sam. A le ti postajajo vedno bolj zaskrbljeni, saj prihajajo do spoznanja, da Slovenija ni ravno atraktivna letalska destinacija. Če je bilo za časa Adrie poleg številnih dnevnih letov, moč leteti trikrat dnevno v Frankfurt, München, Zurich in dvakrat dnevno v Bruselj in Dunaj, je trg v začetku leta, ko v Evropi še ni bilo krize, pokazal več kot jasno sliko. Za gospodarstvo, državno upravo in ostale uporabnike, so enodnevni sestanki v tujini, ko si lahko zjutraj odšel na pot in se vrnil zvečer nazaj, le še spomini na lepe stare čase in želja za v bodoče. Trg se je uredil tako, da smo dobili dnevne lete daleč od idealnegih časovnih odhodov v Zürich, Münich in Bruselj, ter dva leta na dan v Frakfurt. Dobra povezljivost s tujino je odplavala po povodi in tudi dejstvo, da vsaj do jeseni ne bomo imeli redne povezave z Münchnom in Zürichom priča kakšen mali potencial ima naš trg.

Jasno je, da se trg ne bo uredil sam in država bo morala nujno nekaj narediti na tem področju. Vprašati pa se je potrebno kaj potrebujemo? Posledice slabe nepovezanosti Slovenije in brez nacionalnega prevoznika se ne kaže v velikem številu zmanjšanih zaposlenih v letalski dejavnosti, temveč tudi v turizmu in številnih ostalih gospodarskih dejavnostih. Poraja se ideja o subvencioniranju letalskih prevozov, ki je že v štartu sama po sebi zgrešena in draga rešitev (npr. Severna Makedonija nameni več kot 7 mio EUR letno Wizzariu za polete iz njihove države). Namesto, da bi denar namenili podjetju, ki bi zaposloval slovensko delovno silo, plačeval davke doma in zagotavljal Sloveniji neodvisnot, bi le tega namenili tujemu podjetju.

Realno gledano sta za zagotovitev primerne povezljivosti Sloveniji možni samo dve opciji. Bodisi ustanovitev novega letalskega prevoznika ali dogovr z enim izved večjih prevoznikov, da vzpostavi t.i. bazo v Ljubljani s slovensko posadko in določeno avtonomijo pri odločitvah glede destinacij in števila letov. Slednja možnost lahko hitro privede do nesporazumov med letalsko družbo in željami države, posredno pa bi bili še vedno popolnoma odvisni od matične letalske družbe, le ta bi bila nosilec vseh licenc in dovolenj kar bi ji omogočalo samostojno odločanje.

Verjamem, da je čas za nacionlnega prevoznika, ki bo zagotavljal zadostno število letov na glavna vozlišča in poleg ostalih prevoznikov na ljubljanksme letališču tvoril primerno ponudbo letalskih poletov. Le ta bi nastal ob dogovoru z najbolj realnim partnerjem Lufthanso, ki nebi bila lastniško povezana, bi pa omogočila novi družbi, da bi opravljala več dnevnih letov na njena glavna evropska vozlišča pod skupno oznako in omogočila potnikom nadaljnja potovanje preko njenih družb in združenj (Star Alliance). Nova letalska družba ne sem temeljiti na ekonomskem načinu delovanju Adrie. Od nje mora vzeti le najboljše in to je odlično znanje in kader s področju letalske operative. Po izračunih, ki so bila narejena bi lahko takšen nacionalni letalski prevoznik z jasnimi cilji delovanja, posloval pozitivno. Seveda bi potencialna ustanovitev novega letalskega prevoznika državo nekaj stala (še vedno veliko manj kot se je preplačalo maske v zadnji krizi) in spet bi se pojavili zlobni jeziki, ki bi dejali kako se denar meče skozi okno. Aplikativen učienk letalske družbe na gospodarsvo je ogromen in ustanovitev slednjega ni ekonomsko temveč razvojno vprašanje. Nenazadnje bi tudi za nas državljane bilo ugodnje, če bi številne državne agencije in državne službe samo najemali iz tujine in bi na ta način privarčevali ogromno denarja. Pa vendar le se moramo zavedati, da država potrebuje svoje institucije in službe, prav tako pa tudi potrebuje svojega nacionalnega prevonika.

V kolikor žeimo biti napredna in gospodarsko usmerjena država, je ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika eden izmed temeljev za bodoči razvoj. Slavimo 30 let kar se je Slovenija odločila za samostojno pot in Vlada Janeza Janše ima možnost, da Slovenijo povrne suverenost in državi omogoči povezljivost, ki si jo zasluži.

Stališča avtorja ne odražajo nujno stališča uredništva sierra5.net

 

 

5 komentarji