Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel in Green Motion skupaj v razvoj električnih polnilnic za letala

Oceni ta prispevek
(1 glas)
24 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Pipistrel in švicarski Green Motion sta napovedala partnerstvo, v katerem bosta razvila univerzalni, celovit in okolju prijazen sistem za polnjenje električnih letal.

Pipistrel je pred kratkim dobil certifikat za prvo tipsko električno letalo na svetu Velis Electro. Logično nadaljevanje razvoja je univerzalna polnilna postaja za električna letala, je povedal ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

FLIGHT XT je ena izmed prvih polnilnic za električna letala na svetu in je že v uporabi na dveh švicarskih letališčih. Green motion, ki jo je razvil, je s tem pridobil veliko znanja na tem področju. Skupaj s Pipistrelom imajo veliko izkušenj na področju električne mobilnosti. Njihov skupni cilj je ustvariti nov standard na področju električne mobilnosti. Najprej želijo standardizirati polnilno vtičnico za električna letala, saj je sedaj v uporabi več različnih vtičnic. Naslednji korak bo razviti najsodobnejšo polnilnico, ki bo modularna, hitro postavljiva in bo imela vgrajene fotovoltaične celice. Poleg tega bo imela možnost priključitve na hranilnik električne energije (akumulatorje), kar ji bo omogočalo samozadostnost.

Pipistrel in Green Motion sta člana komiteja »SAE International AE-7D Aircraft Energy Storage and Charging Committee«, kar jima daje prednost pri uveljavljanju novih standardov na področju t.i. e-polnjenja.

Ivo Boscarol je ob tem povedal, da želijo prispevati, k čistejšemu okolju in brez-emisijskemu letalstvu in dodal: »Letalo Velis Electro je velik korak v to smer. Prisiljeni smo bili, da smo skoraj vse razvili in izdelali sami, vključno s polnilnico. Da pa bi dosegli velike spremembe, moramo mrežo polnilnic za električna letala razširiti po vsem svetu. Sami tega ne zmoremo. Z izkušenim partnerjem, kot je Green Motion, pa nam bo to uspelo. Vesel sem, da bo naša polnilna postaja SkyCharge postala »SkyCharge by Green Motion and Pipistrel« in s tem bomo uporabnikom električnih letal ponudili inovativno zmogljivost »na ključ«, povezano po celem svetu.«

François Randin, ustanovitelj in direktor podjetja Green Motion, je ob tem povedal, da je počaščen, da bodo svoje 11-letne izkušnje na področju električnih polnilnic za vozila in letala lahko uporabili v sodelovanju s Pipistrelom in na ta način definirali prihodnost električnih letal. Nova polnilna postaja bo razvita v skladu z zahtevami EASA.

Foto: Pipistrel

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31