Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Evropska komisija je sofinancirala project SLOWAM, družbe Kontrola zračnega prometa Slovenije

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
28 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Evropska komisija je sofinancirala postavitev in implementacijo multilateracijskega sistema za nadzor zračnega prometa »Slovenia Wide Area Multilateration System - SLOWAM«, družbe Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o.

Ljubljana, Slovenija – Evropska komisija je podprla 2-letni projekt »Slovenia Wide Area Multilateration System« (SLOWAM), ki ga je izvajala Kontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS).  Evropska unija je projekt sofinancirala preko instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) v višini 722.500 EUR. Projekt, ki prispeva k enotnemu evropskemu nebu (SES) s poudarkom na uvajanju novih tehnologij in najboljših praks, je spremljala Izvajalska agencija za inovacije in omrežja (INEA).

Projekt SLOWAM se je nanašal na nakup in implementacijo Wide Area Multilateration sistema, namenjenega vodenju in nadzoru zračnega prometa.

»Projekt prispeva k boljši detekciji letal (posebno) v vzhodnem delu Slovenije in predstavlja alternativo nakupu vsaj dveh radarjev, ki bi predstavljala znatno višji strošek. S tem KZPS sledi smernicam Evropske strategije o nadomestitvi sekundarnih radarjev z izbiro novih, boljših ter stroškovno učinkovitejših rešitev.«, pravi direktor Kontrole zračnega prometa Slovenije dr. Franc Željko Županič.

Cilj projekta je bil vzpostaviti tehnologijo, ki se uporablja za določanje pozicije letala. Radarski odzivnik (transponder) na letalu odda signal, ki ga sprejmejo sprejemne postaje (slika 1). Te so postavljene na 19 različnih lokacijah in tako tudi različno oddaljene od letala. Posledica tega je, da signal transponderja prepotuje različne razdalje do sprejemnih postaj, in te sprejmejo signal ob različnih časovnih trenutkih. Na osnovi časovnih razlik med posameznimi  sprejemi (Time Difference of Arrival – TDOA) centralna procesna enota izračuna pozicijo letala.

Sistem lahko izračuna 2D ali 3D pozicijo letala. Za izračun 3D pozicije potrebujemo signal najmanj 4-ih sprejemnih postaj. Sam sistem je dimenzioniran tako, da ob izpadu ene sprejemne postaje (N-1) ne pride do degradacije. Zahteva je torej pokrivanje lokacije z najmanj štirimi sprejemnimi postajami.

Sistem je lahko pasiven ali aktiven. Kadar je odzivnik (transponder) letala dovolj pogosto spraševan (interogiran) s strani sekundarnih radarjev, je sistem sestavljen samo iz sprejemnih postaj, ki sprejemajo odgovore. Kadar je potrebno, se sistemu dodajo oddajniki, ki poskrbijo za dovolj pogosto spraševanje (interogacijo) transponderja.

Najboljšo natančnost pri določanju pozicije dobimo, kadar se letalo nahaja znotraj območja, ki ga določajo sprejemne postaje. Natančnost pri določanju pozicije zelenega letala (slika 2) je na primer večja kot pri rdečem letalu.

Prihodnja uporaba novega sodobnega sistema multilateracije za določanje položaja letal v zraku prinaša dodatne koristi z vidika večje zanesljivosti in robustnosti določanja položaja letal v zraku, istočasno pa gre za tehnologijo, ki je ekološko docela vzdržna.

Vir: Kontrola zračnega prometa Slovenije

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« April 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30