Natisni to stran

Vrača se LOT z leti v Varšavo, Bruselj in Moskva prestavljena

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
31 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Jutri se začne nov poletni mesec, avgust, ki bo prinesel vrnitev še enega prevoznika, vrača se namreč poljski LOT, z leti v Varšavo. Ob njem bi se po napovedih naj vrnila še Brussels Airlines in Aeroflot, oba sta obnovitev letov prestavila.

 Po več prestavljanjih začetka letov, bodo Poljaki vendarle začeli z leti med Ljubljano in Varšavo. Začetek letov so prelagali zaradi zahtevane karantene za poljske državljane v Sloveniji, kar je bilo prejšnji teden s strani Slovenije odpravljeno. Začetno napoved dnevnih letov so precej omilili, po najnovejših podatkih bodo med slovensko in poljsko prestolnico avgusta leteli le štirikrat tedensko (petek, sobota, nedelja, ponedeljek), po en let bi naj bil izveden tudi v četrtek 6.avgusta ter v torek 25.avgusta. Septembra nameravajo število tedenskih letov povečati za dodaten let ob sredah. Leti bodo izvedeni z letali Embraer E-170/E-175/E-190/E-195 ter tudi s turbopropelerskimi letali Dash 8.  

LOT bo večino letov opravil z letalo Embraer E170, na določenih letih pa bodo tudi večji Embraerji E190/195
LOT bo večino letov opravil z letalo Embraer E170, na določenih letih pa bodo tudi večji Embraerji E190/195

 

Lani je med Slovenijo in Poljsko na rednih letih potovalo 45467 potnikov, kar je 15.6 odstotka manj kot leta 2018. Povprečna zasedenost letal je bila skoraj 72 odstotna, še posebej “močni” so bili poletni meseci. Med junijem in septembrom je bila mesečna zasedenost več kot 80 odstotna, septembra kar 85 odstotna. 

 

Brussels Airlines začetek prestavil še za en mesec

Belgijski letalski prevoznik Brussels Airlines, je še za dodaten mesec dni preložil začetek letov med Brusljem in Ljubljano. Po najnovejših podatkih predvidevajo vrnitev na tej povezavi od petka 4. septembra dalje, s štirimi leti tedensko. Poleg petkovega leta, še ob nedeljah, ponedeljkih in sredah. Vsi leti so pozno popoldanski oziroma večerni in na njih je predvideno letalo Airbus A319. Lani je med slovensko in belgijsko prestolnico letelo nekaj več kot 65 tisoč potnikov (-11.9%) ob nekaj manj kot 70 odstotni zasedenosti letal.

Brussels Airlines prihaja predvidoma septembra z leti v Bruselj
Brussels Airlines prihaja predvidoma septembra z leti v Bruselj

 

Aeroflot začetek prestavil v sredino avgusta

Ruski prevoznik Aeroflot, ki je ob začetku pandemije ustavil letenje ter napovedal vrnitev na mednarodne povezave po 1. avgustu, je prestavil začetek letenja v Ljubljano. Nov planiran datum začetka letov je sobota 15.avgust. Leti bi naj nato bili dnevni, z dopoldanskim prihodom in opoldanskim odhodov v Moskvo. Na letih so predvidena letala Airbus A320. 

Ruski Aeroflot je član združenja prevoznikov SKYTEAM
Ruski Aeroflot je član združenja prevoznikov SKYTEAM

 

Fraport pričakuje pomoč države

Zadnji od prevoznikov, ki so se vrnili po prekinitvi letov zaradi epidemije covid-19, je nizkostroškovnik easyJet. Minulo nedeljo, 26. julija, je ponovno vzpostavil lete v Berlin, kamor bo do konca poletne sezone predvidoma letel enkrat tedensko. 

EasyJet se je vrnil v nedeljo, LOT se vrača jutri
EasyJet se je vrnil v nedeljo, LOT se vrača jutri

 

EasyJet je tako že osmi prevoznik, ki se po epidemiji vrača na Brnik. Trenutno Slovenijo s svetom povezujejo še spodaj našteti redni letalski prevozniki s pripisanimi frekvencami letenja:  

  • Air Serbia (sedemkrat tedensko v Beograd),
  • Montenegro Airlines (petkrat tedensko v Podgorico),
  • Lufthansa (dvanajstkrat tedensko v Frankfurt),
  • Wizz Air (dvakrat tedensko na belgijski Charleroi),
  • Transavia (dvakrat tedensko v Amsterdam),
  • Air France (dnevno v Pariz),
  • Turkish Airlines (trikrat tedensko v Istanbul).

Mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija, je z vračanjem prometa glede na trenutne razmere zadovoljen, a hkrati opozarja na nujno potrebno pomoč države za povrnitev dobre povezljivosti Slovenije s svetom: »Letalski panogi je zdravstvena kriza prizadela hud udarec. Veseli smo, da se je kljub težkim razmeram na ljubljansko letališče vrnilo že osem rednih letalskih prevoznikov. Ohranitev trenutnih povezav in obnovitev preostalih bo zaradi nadaljevanja negotovih razmer z zdravstveno sliko v svetu in s tem povečano previdnostjo in selektivnostjo prevoznikov za nastope na trgih, zahteven izziv. Upamo, da bo država po zgledu drugih evropskih članic s sredstvi za promocijo Slovenije na ključnih trgih pomagala povrniti mrežo letalskih povezav, ki je bila domačim in tujim potnikom na voljo pred epidemijo. Takšna spodbuda bi bila ključna za okrevanje slovenske turistične panoge in gospodarstva nasploh.«

Fraport Slovenija od države pričakuje večjo proaktivnost in prisluh njihovim konkretnim predlogom
Fraport Slovenija od države pričakuje večjo proaktivnost in prisluh njihovim konkretnim predlogom

 

Vse napovedi in vozni redi se sproti spreminjajo, zato so možne spremembe. Za točne podatke je potrebno ažurno spremljanje spletnih strani letalskih prevoznikov.