Natisni to stran

FOTO: Adriina ”Urška” od sedaj leti v Afriki

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
04 Avg 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Letalo nekdanje Adrie Airways, Mitsubishi (pri Adrii je bil še Bombardier) CRJ-900LR, registrskih oznak S5-AAU (”Urška”), je po nekaj mesecih ponovno začelo leteti s potniki, tokrat v Afriki. ”Urška” se je pridružila nekdanji Adriini ”Vesni” pri letalski družbi Ibom Air.

Nigerijska letalska družba Ibom Air, je prvi avgustovski dan to leto, prejela svoje peto letalo v floto, že drugo od bivše Adrie Airways. Po tem, ko so v maju prejeli letalo CRJ-900LR (reg. 5N-BXP), nekdanjo Adriino ”Vesno” (reg. S5-AAV), so sedaj prevzeli še ”Urško” (reg. S5-AAU). S tem ima družba Ibom Air sedaj floto petih letal CRJ-900 in se ob tem ponašajo z najmlajšo floto v Nigeriji.

 

Dobrodošlica novemu letalu na socialnih omrežjih Ibom Air-a
Dobrodošlica novemu letalu na socialnih omrežjih Ibom Air-a

 

Nekdanje Adriino letalo CRJ-900LR (reg.S5-AAU), ima pri nigerijskem prevozniku registracijo 5N-BXO in je bilo dostavljeno v Lagos iz Calgary-ja v Kanadi. Preko Atlantika je letalo opravilo še tehnična postanka na letališču Santa Maria (SMA/LPAZ; Portugalska) in na letališču Tenerife Jug (TFS/GCTS; Španija). Iz prevoznika so sporočili, da je dogovor, za dodajanje v floto dveh dodatnih letal CRJ-900LR nekdanje Adrie Airways, bil sklenjen decembra lani z dostavo spomladi letos, vendar se je dostava zaradi pandemije nekoliko zamaknila. Letalo je letnik 2014, sprva predvideno za iraško družbo Iraqi Airways, pod registracijo YI-AQI, vendar ga družba nikoli ni prevzela, zato je bil marca 2014 prevzet s strani slovenske Adrie Airways v konfiguraciji 84 sedežev. Oktobra 2016 je bil rekonfiguriran, v potniško kabino so dodali en par sedežev, tako da je zimski vozni red 2016/2017 pričelo kot 86-sedežno letalo. 19. septembra 2019 je Javna agencija za civilno letalstvo RS (Agencija) izdala ustno odločbo Adrii Airways (AA) d.o.o. o prepovedi izvajanja letalskih operacij z letaloma model CRJ900 tip CL-600-2D24 reg. ozn. S5-AAU in model CRJ900  tip CL-600-2D24 reg. ozn. S5-AAV zaradi odpovedi najemnih pogodb s strani najemodajalca Trident Aviation Leasing Service in posledično izbrisa najemnika Adrie Airways d.o.o. iz Registra zrakoplovov RS kot uporabnika navedenih letal. Sledila je preregistracija letala reg. oznak S5-AAU v registracijo G-CLJH ter premik v kanadski Calgary, kjer je bil na vzdrževanju ter barvanju v barve novega prevoznika.

 

 

Fotografije: Ibom Air