Natisni to stran

Varnost letenja v letu 2019

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
17 Avg 20
Napisal
Objavljeno v Novice

V Letalskem preiskovalnem organu Ministrstva za obrambo so lani obravnavali dve letalski nesreči, 44 letalskih incidentov (izmed teh štiri resne) in 41 poročil o okvarah letalnikov.

V zadnjih petih letih je bilo povprečno 48 incidentov na leto. Nekoliko več, povprečno 51, pa je bilo poročanj o okvarah letalnikov. V zadnjih petih letih so obravnavali tri letalske nesreče, od tega lani dve.

Glavni preiskovalec polkovnik Mihael Klavžar je pojasnil, da sta obe nesreči zgodili med urjenjem posadk v nizkem letenju. »V prvi nesreči je posadka helikopterja AS532AL zadela jeklenico žičnice nad reko Sočo, pri čemer je bil helikopter poškodovan. V drugi nesreči pa je pilot letala PC-9M zaradi trka z tokovodnikom električnega daljnovoda nad reko Dravo poškodoval vertikalne repne površine. Skladno z določili zakonodaje so bila v obeh primerih izdana Uvodno poročilo in varnostna priporočila. Na podlagi tega je VLO GŠSV izdal letalsko varnostno okrožnico, s katero so začasno omejili letenje letalnikov SV na zelo majhnih višinah,« je o podrobnostih nesreč povedal Klavžar.

Zaradi dveh trkov letalnikov SV z žicami v krajšem časovnem obdobju je treba analizirati stanje na tem področju z vidika varnosti letenja je razložil vodja obeh preiskav podpolkovnik Bogomir Šarić. Dodal je, da bodo glede na izsledke analize stanja po potrebi uvedene spremembe z namenom izboljšanja varnosti letenja na nizkih višinah ter preprečitve podobnih primerov v prihodnje. Ob tem se lahko spomnimo tragične nesreče na hrvaškem, kjer sta ob nizkem letenju s helikopterjem OH-58 D kiowa warrior januarja letos v morje treščila pilota hrvaške vojske in ob tem izgubila življenje.

V Letalskem preiskovalnem organu Ministrstva za obrambo so pristojni tudi za nesreče oziroma incidente z brezpilotnimi letali, ki so vpisani v vojaški register. Preiskovalec major Tilen Berger je povedal do so lani in tudi letos obravnavali po dva primera.

V zadnjih petih letih so piloti 15. PVL povprečno opravili 5118 ur letenja na leto.

Stalna komisija za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov vsako leto organizira mednarodno vajo »Broken Wing«, namen katere je vzdrževanje potrebne izurjenosti preiskovalcev in usposabljanje novih članov – stalnih strokovnih sodelavcev Stalne komisije ter usklajevanje postopkov z drugimi preiskovalnimi organi, enotami in zavodi, ter vojaškimi preiskovalnimi organi iz držav članic NATO in programa »Partnerstvo za mir«. Vaja bo letos potekala na Pokljuki od 9.-11. septembra.

Fotografija: SPLNI VZ

Članek je bil objavljen v Reviji SV, št. 7, junija 2020