Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letalska linija je kot cesta in brez njih ne gre

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
01 Sep 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenija je po propadu Adrie Airways in covidu-19 postala slepa ulica v katero zaidejo le redki letalski prevozniki. Gospodarstvo pa je ostalo tako rekoč brez dnevnih povratnih povezav z Evropo. Kako stečaj Adrie Airways doživljajo v turistični agenciji Palma smo se pogovarjali z njenim direktorjem Matejem Knausom.

Kaj za turistično agencijo Palma in za vas pomeni propad nacionalnega letalskega prevoznika?

Dostopnost – povezljivost destinacije je ključna za delo turistični agencij. Letalska linija je kot nekakšna cesta oziroma avtocesta in brez njih ne gre. Del linij, ki jih je prej opravljala AA je bil sicer nadomeščen, kar nekaj povezav predvsem pa število frekvenc in ugodnih časovnih oken pa smo izgubili. AA je bila tudi član APJC-ja, kjer je velikokrat zastopala tudi naše interese, saj ji je bil razvoj trga v vitalnem interesu. Z izgubo AA smo izgubili tudi ključno komercialno dostopnost, ki jo omogoča član IATA in združenja Star Alliance, številnih GDS-jev s svojo široko mrežo.

Kako se to odraža na stroških najema tujih letalskih prevoznikov, ki sedaj za vas opravljajo lete iz Brnika?

Stroški so primerljivi. Tudi tip letala, ki ga najemamo A320 z 180 sedeži je letalo, ki je po svoji konfiguraciji najprimernejše za čarter. Letalo imamo zakupljeno za 365 dni 24//7 tako, da ga imamo na voljo kadar ga potrebujemo.

Kdo vse je letos opravljal čarterske lete iz Ljubljane, koliko jih je bilo in do kdaj bodo leteli za vas? Bodo čarterji tudi čez zimo? Kam?

Poleg Tradeaira je za nas v manjši meri lete opravila Croatia airlines. Čarterji bodo tudi v zimskem času. Do konca oktobra načrtujemo lete v Grčijo (v ponudbi imamo 10 otokov), kanarske otoke in verjamemo, da kmalu tudi v Hurgado. V ponudbi bo tudi večje število aranžmajev po sistemu »follow me«, ki zagotavljajo direktno povezljivost z Ljubljano kot npr.: Rovanjemi, Islandija, Lizbona/Porto, Madeira, Zaragoza, Talin, Catania, Ciper, …  (ponudba bo seveda prilagojena trenutnim razmeram).

Imajo ti prevozniki primerna letala in storitev za vas?

Da. Izbiramo tiste, ki jo imajo.

Kako potniki sprejemajo tuje letalske prevoznike?

Pozitivno, presojajo jih na podlagi storitve in nad njo skrbno bdimo. Med potniki pa so tudi takšni, ki se spominjajo na čase, ko smo potovali z slovenskim prevoznikom. Tudi sam sem med njimi.

Ali bi bila logistika organizacije potovanj v primeru, da bi imeli slovensko letalsko družbo lažja, cenejše, ugodnejša, …?

Logistika bi bila seveda lažja. O cenejši pa dvomim. Raje bi rekel udobnejša, kot ugodnejša.

Ali Združenje turističnih agencij Slovenije moralno in ali bi tudi finančno podprlo ustanovitev novega slovenskega letalskega prevoznika?

Ne verjamem. Iz izkušenj našega podjetja, ki je v manjši meri to storilo v preteklosti pa absolutno ne. Dvomim tudi v resurse podjetij, da bi to v teh zaostrenih časih lahko storila. Ključna je komercialna platforma, ki jo lahko takšna družba ponudi/ima. Najem, nakup letal in najem posadk je v trenutni situaciji najmanj zahteven del.  Ključno za uspeh takšne družbe je prodaja. Do uspešne prodaje brez povezave takšnega letalskega prevoznika s ključnimi deležniki (skupina Lufthansa, prevozniki na bližnjih letališčih, …) v IATA, Star Alliancu, GDS-jih, Amadeus, Sabre, Travelport, …  ne bo prišlo. Kot vedno pa bomo agencije s svojo mrežo podprle vsako smiselno rešitev in prispevale svoj delež pri prodaji. To je naša primarna dejavnost.

Se dogovarjate, da bi bili udeleženi pri ustanovitvi novega letalskega prevoznika?

Ne. Ključni slovenski organizatorji potovanj (v konzorciju) smo bili zaradi izgube AA sami primorani najti rešitev, ki je dolgoročna. Tudi po propadu AA smo realizirali vse planirane čarter lete, časa za iskanje rešitev pri nas ni leto ali dve. Rešitve smo bili primorani najti nemudoma in to smo tudi storili in tako smo vsaj na področju čarter prevozov ohranili Slovenijo povezljivo brez prekinitev v zadovoljstvo naših potnikov.

Koliko potnikov je na povprečnem čarterskem letu iz Ljubljane?

Za večino čarterskih letov (90%) je najprimernejša kapaciteta cca. 180 sedežev. To je najpogostejša konfiguracija čarterjev za turistične namene. Upad čarterskega prometa je vsaj 50%.

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31