Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Iz Ljubljane se umikajo trije prevozniki in štiri redne linije

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
10 Sep 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Ob zaključevanju poletnega voznega reda, se že tako majhno število (tujih) prevoznikov, še zmanjšuje. Do konca oktobra tako ostaja le še šest rednih prevoznikov na prav toliko linijah, umikajo se trije na štirih rednih linijah. Pretežni razlog tiči v Sloveniji, ki močno zaostruje potovanja po Evropi in v tretje države. Spisek držav na rdečem spisku se podaljšuje, s tem pa tudi odpovedi rezervacij potnikov.

Kot prva bo lete v Amsterdam prekinila Transavia in sicer že v nedeljo 13. septembra, razlog je poslabšana epidemiološka slika na Nizozemskem, zato so vsi potniki iz te države podvrženi 14-dnevni karanteni v Sloveniji. Nizozemski prevoznik je med letošnjim poletjem povezoval Ljubljano z mestom kanalov dvakrat tedensko, ob četrtkih in nedeljah dopoldan. Predvidoma bi se naj Transavia vrnila v Ljubljano z leti ob začetku prihajajočega zimskega voznega reda, zadnjo nedeljo v oktobru.

Tri dni za Amsterdamom, se začasno ukinjajo leti LOT-a v Varšavo. Tudi tu je razlog poslabšana epidemiološka slika na Poljskem, ki državo uvršča na slovenski t.i. rumeni seznam, kar zahteva 14-dnevno karanteno za državljane tujih držav ob prihodu v Slovenijo iz Poljske. Poljski prevoznik, ki je lete med Ljubljano in Varšavo obnovil šele 1.avgusta, je večji del avgusta v Ljubljano letel štirikrat tedensko (ponedeljek, petek, sobota, nedelja), je lete v septembru zmanjšal na trikrat tedensko (sreda, petek, nedelja). Z leti bo prenehal prihodnjo sredo 16. septembra. Pri poljskem prevozniku predvidevajo, da se bodo v Slovenijo vrnili ob začetku prihajajočega zimskega voznega reda, ob nadaljevanju restrikcij pa morda še kasneje, če sploh pozimi.

V soboto 19. septembra bo letošnji zadnji redni let v tem letu v Ljubljano opravil nizkocenovnik Wizzair. Madžarski prevoznik, ki povezuje Ljubljano z letališčem Bruselj Charleroi dvakrat tedensko (torek, sobota) bo zaradi predvidene karantene za potnike ob prihodu iz Belgije (država je na slovenski listi rdečih držav) predčasno prekinil redne lete med obema letališčema. Zopet bi naj to povezavo Madžari obnovili ob nastopu poletnega voznega reda 2021.

Ob koncu septembra, natančneje 27. septembra, pa lete med slovensko in nemško prestolnico prekinja še en nizkocenovnik, easyJet. Tedenske lete bo prekinil ob koncu meseca, redno obnovitev letov pa predvidevajo za poletni vozni red s tremi leti tedensko. Od takrat dalje se bodo leti že opravljali na novo berlinsko letališče Brandenburg.

Kje so časi, ko smo lahko na Ljubljanskem letališču hkrati videli tudi po dve letali easyJet-a ne redni liniji
Kje so časi, ko smo lahko na Ljubljanskem letališču hkrati videli tudi po dve letali easyJet-a ne redni liniji

Ob trenutni napovedi, tako od sredine septembra v Ljubljani ostaja le še en nizkocenovnik easyJet z leti v London in Berlin, od konec septembra le še v London. Od ostalih prevoznikov ostajajo do konec poletnega voznega reda le še Turkish Airlines s tremi leti tedensko v Istanbul, Air Serbia s štirimi leti tedensko v Beograd, Montenegro Airlines z leti v Podgorico (trenutno enkrat tedensko), Air France z dnevnimi leti v Pariz ter Lufthansa z enajstimi leti tedensko v Frankfurt.

Letos poleti je Ljubljana ostala brez povezave z Nišem in Zurichom
Letos poleti je Ljubljana ostala brez povezave z Nišem in Zurichom

Slovenija je z ukrepi pri vstopanju iz določenih držav zelo restriktivna in nedosledna. Pogoji niso za vse države enaki. Trenutno Vlada RS izpostavlja, da spremlja epidemiološka stanja v sosednjih državah, Evropi in svetu ter posodablja Seznam epidemiološko varnih ter nevarnih držav glede na število okužb v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev. Poleg tega pa naj bi bilo za Slovenijo pomembno tudi koliko primerov vnosa virusa imamo iz določene države. Iz marsikatere države imamo po manj kot tri vnose okužbe v tednu dni (to bi naj bila meja, da se državo začne podrobneje obravnavati kot državo s poslabšano epidemiološko sliko), pa je za to državo še vedno zahtevana obvezna karantena ob prihodu v Slovenijo, medtem ko imamo za južno sosedo pravilo, da lahko gre nekdo tja za 48 ur ter od tam pride normalno, brez samoizolacije, kljub temu, da je država na našem t.i. rdečem seznamu. Takšne nedoslednosti in pavšalne restrikcije najbolj omejujejo potovanja z letalom. Za marsikaterega slovenskega poslovnega potnika bi bilo pravilo, da se lahko brez karantene vrne v domovino po 48 ali 72 urah zelo dobrodošlo, tudi letalski prevozniki bi lahko v določeni meri prilagodili vozni red, če bi se Slovenija odločila za tovrstna pravila, ki bi veljala na dolgi rok, ter se ne bi iz tedna v teden spreminjala. Prav tako tudi za poslovne partnerje slovenskih podjetih iz tujine, ki bi prihajali v Slovenijo na krajše poslovne obiske ter se po dnevu ali dveh vračali domov. Glede na to, da več prevoznikov v Ljubljano leti dva ali trikrat tedensko samo, bi se lahko dodala izjema, da v kolikor potnik potuje z letalom v to rizično območje in če se vrne s prvim naslednjim povratnim letom na tej relaciji, bi bil izjema za prehod meje brez karantene. Marsikatera država omogoča normalen vstop v državo s predloženim negativnim PCR testom, kateri ni starejši od 36/48/72 ur, Slovenija razen za izjeme ne, pa še to more biti test opravljen v eni izmed članic Evropske Unije. Morda eden izmed boljših preventivnih pogojev vstopa v državo je ukrep Cipra. Tam more potnik ob vstopu predložiti negativen PCR test, ki more biti star od tri do pet dni, ob vstopu v državo pa more opraviti še en test. V kolikor je tudi ta negativen, osebi ni potrebno v karanteno, ampak lahko normalno prične s svojimi aktivnosti v tej državi.

Opozarjamo, da so zaradi nepredvidljivih okoliščin in restrikcij potovanj, možne spremembe. Aktualne informacije so vedno dostopne na spletni strani letalskega prevoznika.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31