Natisni to stran

Helitours pripravljen za izvajanje nalog HEMS

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
14 Sep 20
Napisal Dejan Rogelj, prvi posredovalci
Objavljeno v Novice

Pri jezeru Črnava v Preddvoru se je  5. 9. 2020 odvijalo 3. tekmovanje prvih posredovalcev. Prijavljenih 16 ekip je tekmovalo in znanje izpopolnjevalo na 8 različnih scenarijih, kateri so zajemali področja krvavitev, reanimacije otroka, oskrba osebe v anafilaktičnem šoku, zastoj alkoholizirane in zadrogirane osebe, srčni zastoj osebe, ki si z motorko prereže nogo, tujek v dojenčkovih zgornjih dihalih, zastrupitev družine z monoksidom in krvavitev iz nosu pri otroku, ki gre kasneje v srčni zastoj.

Dogodek se je začel ob 7:30 uri z zbiranjem in registracijo tekmovalcev. Sledil je uvodni govor župana Roka Robleka in organizatorja dogodka g. Dejana Roglja nato pa pričetek tekmovanja. Dogodek se je nadaljeval s prikazno vajo, kjer so ekipe NMP LJ, JZ GARS Kranj in PP Kranj pokazale pomembnost medsebojnega sodelovanja. Letošnja tema vaje se je prilagodila občanom, saj jih veliko deluje v gozdarski panogi. Vaja je tako prikazovala delovno nesrečo in reševanje 2 oseb, ki ju hlodi stisnejo pri nakladanju na gozdarsko prikolico. Ena oseba je zaradi hudih poškodb umrla na kraju nesreče, drugo so morali oskrbeti. Ob 14:00 uri se je tekmovanje nadaljevalo in končalo ob 17:00 uri z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad.

Aerospatiale AS365C Dauphin 2
 Aerospatiale AS365C Dauphin 2

Ves čas srečanja je bilo za vse tekmovalce, inštruktorje, statiste in zunanje obiskovalce dogodka na voljo brezplačno učenje oživljanja v mobilni simulacijski enoti SIM centra ZD Ljubljana, jahanje konj, na ogled so bila vozila Gasilsko reševalne službe Kranj, vozilo za masovne nesreče PGD Stara Loka, reševalno vozilo, ter reševalni motor.

Med 9:30 in 14:00 uro je bil za ogled na voljo tudi helikopter namenjen za helikoptersko nujno medicinsko pomoč zasebnega podjetja Heliotours iz Slovenskih Konjic. S strateškimi točkami na 2 mednarodnih letališčih – otoku Brač in Mali Lošinj pokrivajo celotno jadransko obalo od Benetk, preko Slovenije in celotne hrvaške obale do Črne Gore. Prizadevajo si, da bi bila medicinska pomoč na evropskem nivoju in tako sledijo vzoru držav Švice, Nemčije in Avstrije, ki imajo ta sistem že bolj izpopolnjen. Primarni namen medicinske pomoči so prevozi pacientov iz tujine v Slovenijo med drugim pa si s helikopterskimi prevozi prav tako prizadevajo, da je zdravnik pri pacientu oz. kraju nesreče v najkrajšem možnem času tj. 15 – 20 minut.

Trenutno so v fazi pridobivanja spričevala letalskega prevoznika za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, ki jim bo omogočil, da svojo ponudbo storitev še razširijo.


ODZIV CAA: Iz Javne agencije za civilno letalstvo so sporočili: "Spričevalo letalskemu prevozniku Helitours skupaj z posebno odobritvijo HEMS je začasno preklicano zaradi neizpolnjevanja zahtev iz uredbe EU 965/2012."

 

vir: www.prviposredovalci.si in Društvo prvih posredovalcev