Natisni to stran

FOTO: Dobrodošla Cessna 525 CitationJet (reg. S5-CEG)

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
17 Sep 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes je svoj prvi let opravilo novo zasebno poslovno letalo v slovenskem registru zrakoplovov, ki nosi registrske oznake S5-CEG.

Poslovno letalo je tipa Cessna 525 CitationJet CJ1, serijske številke 525-0533 in bi naj bilo po naših informacijah letnik izdelave 2005. Letalo sprejme do sedem potnikov (vključno s pilotoma) in ima maksimalen dolet okoli 150 navtičnih milj (okoli 2800 kilometrov). V svoji 15-letni ”karieri” je letalo zamenjalo že precej registracij in verjetno tudi lastnikov. Dostavljen je bil v Nemčijo kot D-IPMM, nato preregistrirano v D-IMPI, sledila je selitev v Francijo in preregistracija v F-GPEV ter kasneje še v F-GPEB, nato je sledila selitev na Balkan, natančneje na Hrvaško kot 9A-FNR, potem pa še v srbski register letal kot YU-FNR pri družbi Eagle Express, kjer je letelo zadnje tri leta. V Sloveniji bo Cessna nosila registracijo S5-CEG, operater letala pa bi naj bilo podjetje United Eagle, letalski promet d.o.o. iz Šenčurja. Gre za mlado podjetje, po javno dostopnih podatkih ustanovljeno oktobra 2019. Za lastnika letala pa se navaja podjetje NIKE Srl iz italijanskega Milana. 

Letalo je po naših informacijah opravilo prvi let pod slovensko registracijo danes, ko je iz Brnika poletelo na približno enourni demonstracijski let do Maribora in nazaj, kar je pravilo, ko določeno letalo zamenja nacionalni register zrakoplovov. 

Sicer pa je Cessna 525 CitationJet eden najpogostejših, če ne celo najbolj priljubljeno majhno poslovno letalo na svetu. Leta 2017 je podjetje Cessna dostavilo že dva tisočo letalo iz skupine letal CitationJet. Poleg omenjene izvedenke CJ1, obstajajo še večje verzije, CJ2+ (M2) in CJ3+ z do 9 potniki ter CJ4, ki lahko sprejme do 10 oseb na letalo. Razen CJ1, so vse še tudi v redni proizvodnji novih letal družine CitationJet.

Srečno Sierra Five Charlie Echo Golf!!