Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Obnova vojaškega letala DC-3 dakota

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
24 Sep 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Letalo DC-3 dakota, ki že več kot 35 let stoji pri vasi Otok obnavljajo.

Leta 2016 je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o postavitvi stalne razstave v okolici letala o reševanju sestreljenih zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno nad slovenskim ozemljem. Razstavo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske, 1. oktobra 2017 jo je na spominski prireditvi ob osvoboditvi zavezniških vojnih ujetnikov odprl tedanji predsednik Vlade RS. Jeseni 2017 so gasilci PGD Metlika na prošnjo Vojaškega muzeja očistili letalo, pri čemer je stroške dela plačala občina, čistila pa Vojaški muzej. Za vzdrževanje letala je Vojaški muzej sredstva načrtoval za letošnje leto.

Vojaški muzej je v odobrenem načrtu za letošnje leto predvidel čiščenje, brušenje in obnovitev barvne sheme ter manjša kleparska in obnovitvena dela na ogrodju, skeletu letala.

Vojaški muzej Slovenske vojske je leta 2010 prvič izvedel obnovitvena dela na razstavljenem muzejskem eksponatu letalu DC-3 Dakota. V tistih letih je bil sprožen postopek prenosa oziroma prepisa muzejskega eksponata iz inventarne knjige Tehniškega muzeja Slovenije v inventarno knjigo Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Pristojno Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je z odločbo ministra odobrilo prenos in Tehniški muzej Slovenije je lahko izpeljal postopek deinventarizacije, Vojaški muzej Slovenske vojske pa je inventariziral navedeni predmet kulturne dediščine. Letalo DC-3 Dakota je danes vpisano v inventarno knjigo Vojaškega muzeja Slovenske vojske, hkrati je vpisan tudi v program Skladiščne evidence materialnih sredstev MORS, kar je podlaga za zagotovitev sredstev za njegovo vzdrževanje. Finančna sredstva za obnovo letala bo zagotovila Slovenska vojska.

Letalo je za Slovenijo izjemnega pomena, saj predstavlja tako tehnični kot vojnozgodovinski spomenik, ki spominja na zavezniško pomoč in vzpostavitev partizanskih letališč med drugo svetovno vojno. Vojaški muzej letalo vodi v svoji inventarni knjigi pod številko 2351 in ga s tem  uvršča med kulturno dediščino Republike Slovenije. Gre za edini primerek tega tipa letala v Republiki Sloveniji.

Več o nekdanjem letališču Otok

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31