Natisni to stran

Novi medicinski modul za HNMP

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
29 Sep 20
Napisal
Objavljeno v Novice

15. polk vojaškega letalstva je konec marca dobil v uporabo nov medicinski modul za helikopterje Bell 412. Namenjen je za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči in prevoz inkubatorjev.

Z modulom povečujejo kakovost storitve za paciente

Nov medicinski modul je korak naprej oziroma preskok v kakovosti zagotavljanja medicinske oskrbe pacientov mariborske regije v primerjavi z nosili, ki so jih uporabljali do zdaj. Zdravnica Petra Ropič iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je povedala, da so imeli prej v helikopterju nosila za paciente na tleh. Prav tako so bile na tleh helikopterja vse nujne aparature za vzdrževanje vitalnih življenjskih funkcij. Pojasnila je, da s tem modulom povečujejo kakovost svoje storitve za paciente, ob tem pa bo lažje tudi njihovo delo.

Tehnik letalec višji vodnik Dejan Strohmayer je razložil, da je medicinski modul sestavljen iz nosilne konstrukcije, nosilne platforme, nosil in nosilcev za namestitev medicinske opreme. Ob tem je pojasnil, da ima nosilna konstrukcija univerzalni sistem, ki omogoča pritrditev na kateri koli helikopter Bell 412 Slovenske vojske. Modul omogoča tudi uporabo nosil iz javnega zdravstva. Medicinske naprave, ki so vgrajene vanj, se lahko napajajo iz električnega sistema helikopterja ali iz svojega napajanja. »Na modulu so defibrilator/monitor za EKG, merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa in saturacije ter aspirator, respirator, rezervoar s kisikom, hladilnik za tekočine in priročen koš. Modul ima tudi osvetlitev in možnost vpenjanja stekleničke za infuzijo pod strop helikopterja,« je novo pridobitev predstavil zdravstveni tehnik Mitja Kelbič iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. Prednost tega modula je tudi ta, da pacienta z nosili in podvozjem vred lahko prestavijo v helikopter in iz njega.

Stara in nova nosila z modulom
 Stara in nova nosila z modulom

Slovenska vojska ima tri medicinske module

Skupna teža modula z vsemi vgrajenimi medicinskimi instrumenti in opremo ter nosili vred je 140 kilogramov. Izdelan je iz aluminija. Modul v helikopter vgradita dva tehnika letalca, za kar potrebujeta pol ure. Slovenska vojska ima tri medicinske module, dva za helikopterje Bell 412 in enega za helikopterje Cougar AS532AL. Modul za Bell 412 je leta 2013 izdelalo in dobavilo podjetje Medicop. Slovenska vojska ga uporablja za helikoptersko nujno medicinsko pomoč na Brniku. Ta modul ni imel dodatka tipskemu certifikatu, zato je bilo treba za vgradnjo izvesti vsa nujna testiranja in pridobiti certifikacijo, ki jo je potrdil Vojaški letalski organ, je pojasnil pomočnik za kontrolo kakovosti v 15. PVL major Benjamin Škrinjar. Dodal je še, da je nov modul sodobnejši, njegova prednost pa je možnost vgradnje na vse helikopterje Bell 412 Slovenske vojske. Izdelalo ga je podjetje Air Ambulance Technology iz Avstrije, ki ima tudi potrjen dodatek tipskega certifikata Supplemental Type Cerificate. To pomeni, da ima modul vsa dovoljenja za vgradnjo v helikopter Bell 412, zato ni treba opravljati dodatnih testiranj in postopkov certifikacije. Novo pridobitev je podprl tudi poveljnik 15. PVL podpolkovnik Janez Gaube, ki je izrazil zadovoljstvo ob pridobitvi nove zmogljivosti in s tem dodani vrednosti na področju helikopterske nujne medicinske pomoči in prevoza inkubatorjev. Oboje služi ljudem.

Zdravnica Petra Ropič je razložila, da poletijo helikopterji v Maribor največkrat zaradi srčnih infarktov, delovnih poškodb in nesreč. Za helikoptersko nujno medicinsko pomoč se odločajo glede na zdravstveno stanje pacienta in oddaljenost od zdravstvene ustanove, v katero bo pacient prepeljan. Pojasnila je: »Zdravnik na terenu, ki prvi oskrbi pacienta, se odloči, ali bo aktiviral helikopter ali ne. Če je zdravstvena ustanova preveč oddaljena za prevoz po cesti, praviloma aktivira helikopter. Naj ponazorim s primerom. Če bi poškodovanec iz okolice Murske Sobote potreboval prevoz v Univerzitetni klinični center Maribor, je smiselno, da aktiviramo helikopter. Tako namreč razbremenimo zdravniške ekipe na terenu, ki bi po nepotrebnem izgubljale dragoceni čas v reševalnem vozilu in podaljševale čas nedostopnosti za morebitne druge paciente. Taki helikopterski prevozi so smiselni.«

Paciente najpogosteje vozijo v Maribor in Celje, dojenčke v inkubatorjih pa v Ljubljano

Ekipa za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči načeloma prevzame stabilnega pacienta oziroma ga pomaga zdravniku na terenu stabilizirati. Ko je pacient stabilen, ga z naprav v reševalnem vozilu preklopijo na naprave novega medicinskega modula in potem pacienta prenesejo v helikopter. V helikopterju pred letom vse te naprave pritrdijo na ogrodje in tako sta pacient ter helikopter pripravljena na polet. Med poletom do zdravstvene ustanove medicinska ekipa spremlja stanje pacienta in po potrebi ukrepa. Paciente najpogosteje vozijo v Maribor in Celje, dojenčke v inkubatorjih pa v Ljubljano. Pri sekundarnih prevozih je tako, da najpogosteje letijo iz Murske Sobote in Slovenj Gradca v Ljubljano ali Maribor.

Ekipa HNMP
 Ekipa HNMP

Zdravnica Petra Ropič in zdravstveni tehnik Mitja Kelbič sta povedala, da so v mariborskem zdravstvenem domu zelo zadovoljni s sodelovanjem s Slovensko vojsko. Želela bi si povsem namenski helikopter, vendar je zanje pomembnejše to, da ga imajo vedno na voljo. »Na voljo imamo tudi najboljše pilote in tehnike, kar je pomembno za našo varnost. Z naše medicinske strani pa bi si želela, da bi helikopter večkrat aktivirali. Žal zdravniki na terenu še niso dovolj seznanjeni s klicanjem helikopterja in se nekako tudi bojijo, da ga ne bi prevečkrat aktivirali. Mi smo tu za pomoč, da so postopki hitrejši in da lahko zdravniki na terenu prej začnejo opravljati drugo delo,« sta pogovor sklenila Ropičeva in Kelbič.

Helikoptersko nujno medicinsko pomoč v Mariboru opravljajo zdravniki in reševalci iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca ter nekateri zunanji sodelavci, skupno 19 zdravnikov in 18 reševalcev. Ti so na mariborskem letališču Edvarda Rusjana na voljo vsak dan od 9. do 19. ure oziroma v času delovanja letališča.