Natisni to stran

Prihajajočo zimo Ljubljana brez letov v Moskvo in Zurich

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
30 Sep 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Slab mesec dni pred začetkom zimskega voznega reda se zaradi spremenljivih epidemioloških razmer po svetu, spreminjajo plani prevoznikov za lete med zimo. Tako, tudi ni znano kdo točno bo letel to zimo v Ljubljano in kdo ne. To skoraj zagotovo ne bosta ruski Aeroflot ter švicarski Swiss.

Ruski prevoznik je iz prodaje umaknil letalske vozovnice za lete v Ljubljano do vključno 27. marca 2020, kar pomeni, da ruskega prevoznika naj ne bi bilo na Brnik z rednimi leti vse skupaj vsaj eno leto, po tem ko je zadnji let opravil 17.marca (prvi dan po vladnem odloku o prekitvi rednega letalskega prometa), ko je na evakuacijskem letu iz Moskve pripeljal še nekaj Slovencev ter odletel s 150 potniki, večinoma ruskimi državljani. 

Aeroflot, ki je v Ljubljano pričel leteti z zimskim voznim redom oktobra 2018, je dobesedno preporodil to povezavo ter iz povezave ”izrinil” Adrio Airways, ki je s februarjem 2019 prenehala z leti v Moskvo. Po začetnih letih z manjšimi Sukhoji, je za poletni vozni red 2019 Aeroflot povečal kapacitete na letala Airbus A320, nekajkrat celo še na večjega Airbusa A321. Število prepeljanih potnikov med obema prestolnicama v letu 2019 je bilo za 50 odstotkov višje, kot pa leta 2018, ter prvič v zgodovini je med Ljubljano in Moskvo letelo preko 75 tisoč. 

Slovenija in Rusija sta si zelo povezani državi, druži ju predvsem veliko poslovnih ter gospodarskih povezav, prav tako pa družinske relacije, kjer si je veliko naših državljanov uredilo življenje v Rusiji, ter obratno. Ko ni Aeroflota z neposrednimi leti v Moskvo, za te potnike obstaja praktično edina sprejemljiva povezava s Turkish Airlines-om preko Istanbula. Celotna pot, vključno s postankom na največjem letališču na svetu, traja med 8 in 9 urami. Razlog za nadaljno prekinitev letov med državama so strogi ukrepi predvsem na ruski strani. Rusija v državo dovoli vstopiti le tujim osebam z izrecnim poslovnim namenom ali če ima potnik družinske člane v Rusiji. Turizem je trenutno za državljane EU v Rusiji praktično neomogočen. 

Švicarjem Ljubljana še ni zanimiva

Švicarski letalski prevoznik SWISS je včeraj objavil seznam destinacij, kamor bo opravljal lete v času prihajajočega zimskega voznega reda, (pričakovano) med njimi ni Ljubljane. 

Švicarski prevoznik, ki je lani ob koncu poletnega voznega reda obnovil letalsko povezavo med Ljubljano in Zurichom ter na liniji letel vse do marca letos, ne namerava ponovno začeti leteti na tej relaciji v zimskem voznem redu. Iz prodaje so umaknili vse lete v Ljubljano za celoten zimski vozni red 2020/2021 ter tako bo Slovenija ostala tudi brez neposredne letalske povezave s Švico več kot leto dni. 

Zurich je eno izmed največjih evropskih mest, kljub temu, da ni prestolnica. Eni mu pravijo tudi mesto nakupov in zabave, pred leti pa je bil imenovan tudi kot mesto z najkakovostnejšim načinom življenja. Zurich je bil za Slovenijo vedno strateška destinacija. To dokazujejo tudi podatki po številu potnikov. V povprečju je z Adrio Airways med Ljubljano in Zurichom v zadnjih letih potovalo več kot sto tisoč potnikov letno (leta 2017 - 108.711 potnikov; leta 2018 - 103.142; leta 2019 - 83.924) ter je bila po Istanbulu in Frankfurtu najbolj frekventna linija iz Ljubljane. Adria je v Zurich letela dvakrat dnevno, v zadnjih letih tudi po trikrat dnevno. V povprečju je bilo na tej liniji mesečno na razpolago med 13 in 15 tisoč sedežev, ob prihodu Swissa jeseni lani, le še približno polovica (med 6 in 7 tisoč). Švicarji so v Ljubljano leteli enkrat dnevno, pretežno z letali Embraer E190 Helvetic Airways-a ter ob ponedeljkih z letali Airbus A220-100/-300. 

Swiss bo to zimo opravljal lete na približno 85 odstotkov destinacij izpred predkoronskega obdobja (67 iz Zuricha ter 21 iz Ženeve), ampak v omejenem obsegu. Ponujali bodo le med 30 in 40 odstotkov kapacitet v primerjavi z letom poprej. Zahvaljujoč velikemu povpraševanju po prevozu tovora na potniških letalih, bodo ohranili tudi nekatere redne povezave na medkontinentalnih letih. Nadaljevali bodo z leti v Boston dvakrat tedensko (od marca 2021 trikrat tedensko) ter v Johanesburg, Los Angeles, Miami, Delhi in Dubaj s tremi leti tedensko. Prav tako bodo ohranili lete iz Zuricha v New York, Chicago, San Francisco, Montreal, Sao Paolo, Tel Aviv, Bombaj, Bangkok, Singapur, Tokio, Hong Kong ter Šanghaj. Pozimi pa ne bodo leteli več na dve afriški destinaciji, v Nairobi ter Dar es Salaam. Med evropskimi destinacijami nameravajo v prihajajočem zimskem voznem redu obnoviti lete med Zurichom in Munchenom, Vroclavom, Luksemburgom, Birminghamom, Londonom City in Nurembergom, za marec 2021 pa že planirajo vrnitev v naš bližnji Gradec. Zaradi vsakoletnega visokega povpraševanja med božično-novoletnimi prazniki, bodo v tem obdobju leteli še na Palmo de Mallorco, v Bilbao, v Sylt, v Neapelj ter v Solun. Tudi iz Ženeve bodo to zimo obnovili lete na večje število destinacij, kot so Priština, Marakeš, Praga, Moskva, Malaga, Dublin, St. Petersburg, London Gatwick, ipd.

Upajmo, da bomo tako ruski Aeroflot kot švicarski Swiss Int Air Lines, lahko ponovno pozdravili na Brniku konec marca 2021.