Natisni to stran

Finnair najavil vrnitev v Ljubljano prihodnje leto

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
07 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Finski letalski prevoznik Finnair je včeraj predstavil njihove načrte pred prihajajočim se zimskim voznim redom ter tudi nakazal smernice za poletni vozni red 2021, v katerem je zopet Ljubljana.

Finnair je moral precej oklestiti predviden plan letenja v zimskem voznem redu zaradi nizkega povpraševanja, nameravajo pa povečati obseg letenja že v začetku pomladi 2021 oziroma takoj, ko bo potovanje lažje. Prav zaradi tega so morali svoje načrte posodobit ter se odzvat na nizko povpraševanje na trgu zaradi zaostrovanja pogojev potovanj.

Finnair je član globalnega združenja letalskih prevoznikov ONEWORLD
Finnair je član globalnega združenja letalskih prevoznikov ONEWORLD

Od 25. oktobra 2020 do 31. marca 2021 namerava finski prevoznik leteti na 45 destinacij po Evropi in Finski. Na vseh linijah bodo leteli s precej nižjim obsegom tedenskih letov, kot so predvidevali. Na medkontinentalnih letih se bodo osredotočili na povezave do Tokia, Seula, Hong Konga, Šanghaja, Nanjinga in Bangkoka. Omenjene destinacije so tudi zelo pomembne in v tem času profitabilne zaradi velike izmenjave tovora. Na povezavi do Bangkoka, potniki na primer letijo samo na relaciji Bangkok - Helsinki, kajti v Tajsko ne more vstopiti nihče, ki nima tajskih potovalnih dokumentov ali tam ožje družinske člane. Finnair bo nadaljeval tudi s samo tovornimi leti iz Helsinkov v Singapur in New York. Od novembra 2020 do marca 2021 finski prevoznik namerava opraviti približno 75 rednih letov na dan, hkrati pa bodo spremljali povpraševanja ter spreminjajoče se restrikcije pri potovanjih, ki imajo vpliv predvsem na letalska potovanja. Za primerjavo, v letu 2019 je Finnair opravil okoli 350 letov na dan in letel na več kot sto destinacij po Evropi, Aziji in Severni Ameriki.

Glavni komercialni direktor pri Finnairu, gospod Ole Orvér, je ob tem povedal: ”Nadaljujemo z vzdrževanjem kritično skromno izbiro povezav med Evropo in Azijo za transferne potnike ter za Finsko. Pandemija in njej povezave potovalne omejitve imajo velik vpliv na povpraševanje po letalskih prevozih in zato ni izvedljivo, da bi odleteli vse lete katere smo planirali v maju za letošnjo zimo.” Zaradi majhnega števila potnikov bo Finnair začasno zaprl njihovo ložo za poslovne potnike na Schengen delu terminala, med tem ko je na Non-Schengen delu zaprta že od marca letos. 

Povečanje števila letov za poletje 2021

Finnair je tudi osvežil napovedi za poletno sezono 2021, ki se za njih prične 1. aprila 2021. ”Naša mreža letov se bo povečala, povečevali bomo tudi število tedenskih letov na obstoječih destinacijah tekom pomladi,” je povedal Orvér. ”Spremljamo zanimanje za naše lete v prihodni poletni sezoni in z rezultati teh projekcij bomo temu primerno obnovili napovedi letenja za poletje v začetku leta 2021. Seveda si želimo ter upamo, da se bo situacija glede pandemije umirila do takrat ter da bomo lahko povečali naše letenje.”

Finci so tako morali prestaviti začetek letov med Helsinki in Busanom v Južni Koreji na poletje 2021. Prav tako nameravajo vzpostaviti lete na letališče Tokio Haneda med naslednjim poletjem. Kljub vsemu leti v San Francisco, Xi’an, Peking Daxing in Sapporo, ostajajo prekinjeni. 

V Ljubljano od aprila dalje

Odhod letala ATR 72 v poslikavi finskega prevoznik s servisa na Brniku letos poleti
Odhod letala ATR 72 v poslikavi finskega prevoznik s servisa na Brniku letos poleti

Ponovno vzpostavitev letov med Ljubljano in Helsinki trenutno najavljajo za drugo polovico aprila 2021. Prvi let je predviden v ponedeljek 26. aprila. Leti bi naj bili kar 6x tedensko, vsak dan, razen ob četrtkih. Na letih pa so trenutno predvidena 144-sedežna letala Airbus A319 in 174-sedežni Airbusi A320. Finski prevoznik je v zadnjih letih med Ljubljano in Helsinki v povprečju prepeljal okoli 30 tisoč potnikov letno (letijo samo v določenih mesecih visoke poletne sezone). Rekord je bil leta 2017, ko so v sedmih mesecih prepeljali dobrih 34 tisoč potnikov (+7.4%), v letu 2018 nekaj čez 29 tisoč (-15.4%), lani pa dobrih dobrih 32 tisoč (+10.8%). Povprečna zasedenost letal je okoli 80 odstotkov. Kot zanimivost naj dodamo, da kljub vsemu, da bo že skoraj leto dni od kar je na Brniku zadnjič pristalo letalo Finnaira na rednem letu iz Helsinkov, vsakih nekaj tednov lahko vseeno vidimo letala v njihovi poslikavi pristat ali vzletet iz ljubljanskega letališča. Ti leti so tehnične narave, kajti letala tipa ATR 72 prihajajo na Brnik na redna in izredna vzdrževalna dela k podjetju Solinair, ki servisira tudi te vrste letal.