Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ministrstvo objavilo razpis za spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
27 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (v nadaljevanju MGRT) je včeraj objavilo javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije. Kot v razpisu izpostavljajo, je namen tega javnega razpisa izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije z evropskimi in tretjimi državami, cilj pa ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije in spodbuditi vzpostavitev novih rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije prenehali leteti v Republiko Slovenijo.

Kot izpostavljajo, se v Sloveniji, tudi upoštevaje odsotnost nacionalnega letalskega prevoznika, soočamo z zelo počasnim okrevanjem in šibkim zagonom letalskega potniškega prometa. Če je v začetku leta 2020, po jesensko-zimskem voznem redu, poleg čarterskih poletov, v Slovenijo redno letelo 12 tujih letalskih prevoznikov, jih je v septembru letelo le še 9, v oktobru pa le še 6 oziroma ob nastopu zimskega voznega reda samo še štirje. V letu 2019 je letelo v Slovenijo 17 tujih prevoznikov, nekateri tudi na več različnih linijah, večkrat na teden. Stanje po epidemiji je bilo zelo slabo. Brnik se je kot edino letališče v državi soočalo z izjemno nizkim številom rednih potniških letov.

”Mednarodni letalski promet in mednarodna povezljivost slovenskega gospodarstva ima za Slovenijo splošni gospodarski pomen, saj pomembno vpliva na razvoj gospodarstva celotnega območja Slovenije,” so še zapisali pri MGRT.

Iz ministrstva so še sporočili, da so kratkoročno za Slovenijo absolutna prioriteta ukrepi za postopen zagon gospodarstva ter stabilizacijo gospodarskega in socialnega položaja, s poudarkom na pospešitvi rasti produktivnosti. Z razvojnega vidika Slovenije ima celovit prometni sistem vključno z zračnim prometom, ključno vlogo za gospodarsko vpetost v mednarodni prostor in še zlasti za spodbujanje turističnih prihodov v Slovenijo.

V ta namen so na MGRT pripravili javni poziv vsem prevoznikom, tako tistim, ki so v letošnjem poletnem voznem redu že leteli v Ljubljano, kot tistim, ki bi še, subvencije so namreč razpisane za vse redne linije do vključno 30. septembra 2021. 

MGRT je razpis razdelilo v tri pakete in s tem pogojene roke v katerih nameravajo subvencionirati redne letalske povezave v skupni vrednosti 5 milijonov EUR:

  • prevoznik je izvajal redne letalske operacije v potniškem prometu kadarkoli v obdobju od 1. marca 2020 do vključno 30. septembra 2020 (na voljo 1.5 milijona EUR). Rok za oddajo vlog je 9. november 2020. 
  • prevoznik je, izvaja ali bo izvajal redne letalske operacije v potniškem prometu na letališčih v Sloveniji kadarkoli v obdobju od 1. oktobra 2020 do vključno 31. maja 2021 (na voljo 2.3 milijona EUR). Rok za oddajo vlog je 10. junij 2021. 
  • prevoznik bo izvajal redne letalske operacije v potniškem prometu na letališčih v Sloveniji kadarkoli v obdobju od 1. junija 2021 do vključno 30. septembra 2021 (na voljo 1.2 milijona EUR). Rok za oddajo vlog je 11. oktober 2021.

Višina razpoložljivih sredstev v okviru drugega in tretjega roka za oddajo vlog  (tudi prenos sredstev) se lahko spremeni in sicer z objavo spremembe javnega razpisa na spletni strani ministrstva do izdaje sklepov o izboru/ne izboru na posameznem odpiranju. Ministrstvo v razpisu navaja mejo pri 30.00 EUR glede na pripeljanega potnika. Prvi paket v vrednosti 1.5 milijona EUR je v popolnosti namenjen le evropskim prevoznikom, ki so leteli na ljubljansko letališče, kajti ne mariborsko in ne portoroško nista imela redne linije v letošnjem letu oziroma še nekoliko dlje.

Prijavitelji na 1. in 2. rok za oddajo vlog bodo morali vsaj 2 meseca, 2 krat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji v obdobju od 28. 3. 2021 do 30. 10. 2021 (tj. v času poletne letalske sezone). Prijavitelji na 3. rok za oddajo vlog bodo morali 2 krat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji v obdobju od 31. 10. 2021 do 31. 12. 2021. (Podatki za ta odstavek so morda nepravilno. Na pojasnilo MGRT še čakamo.)

Ministrstvo bo nato po podani metodologiji izračuna spodbude za letalske prevoznike, le to izračunala za vsakega prijavljenega iz deleža, ki predstavlja prevoznikov prispevek v skupnem številu tako opravljenih letov, kot tudi pripeljanih potnikov vseh prijaviteljev, ki izpolnjujejo pogoje za izbor, v upravičenem obdobju določen posamezen rok. 

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31