Natisni to stran

FOTO: Z Brnika na Dolenjsko prepeljali potniško letalo

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
14 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Včeraj zvečer je Brnik zapustilo regionalno potniško letalo Mitsubishi CRJ900 od nekdanje estonske projektne letalske družbe Nordica, letelo pa je tudi za poljskega prevoznika LOT. 

Letalo letališča ni zapustilo s poletom, kakor ponavadi, ampak kar po cesti. Po tem, ko je iz letala ustrezno usposobljeno osebje Solinaira, ki se ukvarja tudi z razstavljanjem letal na Brniku, odstranilo vse potencialno še uporabne sestavne dela ter ga razstavilo, je letalo kot razstavljen eksponat bil odpeljan z Gorenjske. Po poročanju portala Dolenjska News, bo končna destinacija tega letala sedaj pri Hotelu Dolenj’c v Novem mestu, kjer bi naj bil viden tudi iz avtoceste. Trup letala je bil do Novega mesta prepeljan kot izreden tovor dolžine 40 metrov, krila pa so bila prepeljana z dodatnim tovornjakom dolžine 30 metrov. Celoten čas izrednega prevoza z Brnika do Novega mesta je po podatkih omenjenega portala trajal slabi dve uri.

To je že drugo letalo, ki ga bodo imeli restavriranega pri omenjenem hotelu. Poleti letos so kot eksponat postavili že Antonova An-2.

Po naših neuradnih a zanesljivih podatkih, gre za slabih 15 let staro 90-sedežno letalo Mitsubishi CRJ-900 nekdanjih registrskih oznah ES-ACH in je zadnja tri leta letelo za operaterja Xfly iz Estonije v tako imenovani hibridni poslikavi estonske Nordice in poljskega LOT-a. Pred tem je bilo letalo več kot deset let član flote španske letalske družbe Air Nostrum, z registrsko oznako EC-JTS. Po naših informacijah je omenjeno letalo na Brniku opravilo zadnji pristanek 19. septembra letos iz Talina. 

Na Brniku, poleg kupice ostalih, ostaja še eno letalo istega tipa (reg. ES-ACI), podobne preteklosti in z malo drugačno poslikavo, ki bi ga znala v kratkem doleteti podobna usoda. 

Tudi nekdanja letala CRJ900 Adrie Airways razstavljena

Naj še dodamo fotografijo letala našega nekdanjega prevoznika Adrie Airways (nekdanjih reg. oznak S5-AAL), ki tako (p)ostaja del odpada letal na letališču Kemble v Veliki Britaniji.

Žal je letalska industrija v eni izmed največjih kriz v zgodovini in večino letal, ki že pred pandemijo niso imela svetle prihodnosti, čaka usoda, da bodo predčasno zaključila svojo pot na odpadih širom po svetu. Eno izmed takih so zagotovo letala iz družine Canadair Regional Jet. Samo dve letali tega tipa nekdanje Adrie, sta uspeli v letu dni najti novega operaterja, vsa preostala so obsojena na predčasno prizemljitev in razgradnjo, ker povpraševanja po teh tipih letal enostavno ni. V Evropi jih letijo zgolj še Lufthansa, Iberia Regional in SAS.

V uredništvu Slovenskega letalskega portala smo zelo veseli, da imamo v Sloveniji res veliko ljubiteljev letalstva, tudi takšne, ki si uspejo privoščiti investicijo, da njihovo dvorišče krasi veliko potniško letalo. Z veseljem si ga bomo prišli pogledati, ko bo situacija to dopuščala. 

Fotografije: Dolenjska News in John Tomlinson - Flickr