Natisni to stran

Državne subvencije želi devet letalskih družb

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
16 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je objavilo podatke o številu prispelih prijav na razpis za sofinanciranje rednih letalskih povezav od marca do septembra 2020. Na prvi rok se je prijavilo tri četrtine prevoznikov, ki so imeli pravico prijave.

Po podatkih MGRT se je na javni poziv prijavilo devet letalskih prevoznikov, kateri so v mesecih med marcem in septembrom opravljali redne lete v Ljubljano. Skupno bi lahko bilo prijavljenih največ dvanajst prevoznikov (samo tisti, ki so redno leteli v Slovenijo med marcem in septembrom 2020 ali vsaj del tega obdobja), osem s sedežem v Evropski uniji in štirje iz tretjih držav.

Prijavili so se Lufthansa, Turkish Airlines, Air Serbia, Air France, LOT, Wizzair, easyJet, Montenegro Airlines ted Swiss.

Zanimivo je, da se na razpis ni prijavila nizozemska Transavia, ki je v zahtevanem razpisnem obdobju prepeljala v Ljubljano preko tri tisoč potnikov. Prav tako se na razpis ni prijavil še en prevoznik iz Evropske unije, belgijski Brussels Airlines. Izmed prevoznikov iz tretjih držav se za prijavo niso odločili pri ruskem Aeroflotu, ki je marca v Slovenijo prepeljal 1222 potnikov, poleti pa rednih letov v Ljubljano ni opravljal.

Razlogi, zakaj se omenjeni prevozniki niso prijavili na ta javni poziv, je lahko več. Bodisi, da so v zadnjih treh letih že prejeli kakšno državno pomoč katere izmed ostalih držav v Evropski uniji (le ta je s pravilom ”de minimis” omejena navzgor na 200 tisoč evrov v treh letih in velja za eno družbo v vseh državah EU), bodisi se ne želijo zavezati za redne lete v Slovenijo v poletju 2021, ker ne vedo kako se bo pandemija razvijala, in kot zahtevajo razpisni pogoji, bodisi v Sloveniji nimajo podružnice ali pooblaščene fizične/pravne osebe, ali ne izpolnjujejo katerega izmed ostalih pogojev za prijavo. Možno je tudi, da se kateri izmed teh prevoznikov sploh (še) ne namerava vrniti z rednimi leti v Slovenijo v letu 2021, ker ne ve kako se bo pandemija razvijala. Zahteva v razpisu namreč je, da v kolikor prejemnik subvencije v prvem ali drugem paketu, ne bi opravljal rednih letov med poletnim voznim redom 2021 vsaj dva meseca dvakrat tedensko, more pridobljena sredstva vrniti.  

Kdo lahko pričakuje največ in kdo najmanj?

V kolikor gremo v manjše špekulacije in predpostavljamo, da je vsak od prevoznikov ob prijavi najavil maksimalno možno višino sofinanciranja linije po pripeljanem potniku, ki znaša 30 evrov, bo iz prvega roka najmanj sredstev prejel Swiss. Švicarji se prijavljajo za subvencijo za nekaj letov v marcu, ko so v Ljubljano iz Zuricha pripeljali 735 potnikov. Švicarji lahko tako ob vseh razpisnih pogojih prejmejo največ dobrih 22 tisoč evrov subvencije. Letov v poletnem voznem redu v Ljubljano namreč niso obnovili. Maksimalen izkupiček 200 tisoč evrov, bi glede na število pripeljanih potnikov, v prvem roku lahko prejela samo nemška Lufthansa, ostali lahko dobijo manj.

Sredstva za posameznega prijavitelja, iz Javnega poziva za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, so omejena na kvoto priglašene sheme državne pomoči ”Program izvajanja finančnih spodbud MGRT – de minimis”. Ta kvota omejuje vsakega prijavitelja, da so dovoljene državne pomoči omejene na 200 tisoč evrov v treh letih za poslovanje znotraj EU. Žal po naših podatkih Evropska komisija še vedno ni potrdila razpisa, kjer bi bila pomoč dodeljena po kvoti Covid-19 pomoči in ne v kvoti ”de minimis”. V kolikor bo Evropska komisija ta razpis prepoznala oziroma klasificirala kot Covid-19 pomoč, potem pa bo vsak prevoznik lahko v treh rokih skupaj prejel 800 tisoč evrov, kar pomeni, da bo moral v Ljubljano pripeljati več kot 26 tisoč potnikov. 

V kolikor v času trajanja sheme pomoči MGRT, ki traja do konec junija 2021, do priglasitve Evropske komisije ne bi prišlo, bi to pomenilo, da se Nemci ne bi mogli prijavit na preostala roka, v kolikor bi že v prvem roku dobili maksimalen možen znesek po kvoti ”de minimis”.

Ocenjeno je, da je na ljubljansko letališče med marcem in septembrom priletelo okoli 29 tisoč potnikov na rednih letih, skupaj letos okoli 120 tisoč.

Razpisna komisija na MGRT je prevoznike, pri katerih je pri pregledu zaznala pomanjkljivosti, že pozvala k dopolnitvi, ki jo morejo posredovat v osmih dneh. Predvidoma bo odločitev o dodelitvi ter višini sredstev znana v ponedeljek 23. novembra.