Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovenska letališča ostajajo odprta za ves promet

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
18 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Javni potniški promet (medkrajevni, mestni in železniški) se je v ponedeljek ustavil, v Sloveniji tako v tem trenutku ostaja nedotaknjen le še letalski promet, ki letos beleži strmi padec.

Vlada pa se je tokrat v nasprotju z marčevsko popolno zaporo odločila, da zračni prostor znotraj Republike Slovenije ostaja še naprej odprt tako za ves potniški kot tovorni promet. Ta res ni velik, a pomembno je da se panoga ni ustavila.

Potovanja v tujino s trenutno veljavno zakonodajo in odloki vlade niso prepovedana, prehajanje iz ene v drugo statistično regijo ali v drugo državo pa je še naprej omejeno.

V Sloveniji ostajajo odprta za ves letalski promet vsa tri mednarodna letališča. Redni promet poteka le na ljubljanskem letališču, medtem ko čarterski občasno tudi na mariborskem. Koristijo ga predvsem športne ekipe, ki gostujejo na tekmah v evropskih pokalih v Sloveniji.

Še vedno velja prepoved pristanka tujih letalnikov s tujo posadko na manjših slovenskih letališčih in vzletiščih. Po objavljenem NOTAM-u, mora vsako letalo, ki prihaja iz tujine, opraviti prvi pristanek na katerem izmed treh mednarodnih letališč v Sloveniji. Na njih so organizirane kontrolne točke za mednarodne prihode. Omenjena omejitev ne velja za slovenske državljane, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma Schengenskega območja in so te države na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot. 

Strm padec prometa

V letošnjem letu letalski promet dosega enormni padec. Redni promet je v prvih devetih mesecih letos na Brniku upadel za več kot 90 odstotkov, z oskrbljenimi le dobrih 236.000 potniki (lani v tem obdobju več kot 1,3 milijona). Skupaj je preko Brnika letos v prvih desetih mesecih letelo nekaj več kot 278.000 potnikov (-82%). Ljubljansko letališče se poleg padca potnikov sooča tudi s padcem oskrbljenega tovora, ki ga je v prvih desetih mesecih za slabih 11 odstotkov manj, števila premikov letal pa za 59 odstotkov manj.

Število mesečnih letov na ljubljanskem letališču v letos in primerjava z letom 2019 (Vir: Eurocontrol)
Število mesečnih letov na ljubljanskem letališču letos in primerjava z letom 2019 (Vir: Eurocontrol)

 

Kontrola zračnega prometa Slovenije je v letošnjih prvih desetih mesecih beležila 60,7 odstotni padec prometa z oskrbljenimi nekaj več kot 124 tisoč leti, lani v istem obdobju več kot 315 tisoč. Največji padec so po pričakovanjih beležili marca, ko je bilo letov samo 1220 (-94%), največ pa avgusta 22.915 (-45%). Leto 2020 bo prvo leto po letu 2015, ko bodo beležili zmanjšanje obsega prometa, napram letu poprej. Lansko leto so zaključili s 7,2 odstotno rastjo.

To, da v jesenskem času ostaja letališče odprto za potniški promet je dobra stvar, isto bi moralo biti tudi spomladi. S tem bi omogočili prevoznikom, da v kolikor bi bil interes, opravljajo lete. Z zaprtjem smo spomladi to onemogočili. Več o tem. 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30