Natisni to stran

Helikopterska nujna medicinska pomoč iz Maribora že štiri leta

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
20 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

V ponedeljek je minilo štiri leta od kar je bila vzpostavljena druga baza za Helikoptersko nujno medicinsko pomoč (HNMP) v Sloveniji. Po Brniku, je od sredine novembra 2016 tudi mariborsko letališče izhodišče za helikoptersko pomoč za vzhodno polovico Slovenije. Prva intervencija je bila iz mariborske baze izvedena tri dni po vzpostavitvi.

Ob odprtju je lete izvajala Letalska policijska enota (LPE) s helikopterji Bell 212 (S5-HPB), Bell 412 (S5-HPA) ter Agusta AW109 (S5-HPG), s 1. oktobrom 2018 pa je po sklepu Vlade RS tovrstne lete iz Maribora prevzela Slovenska vojska. Slednji večino intervencij opravljajo s helikopterji Bell 412, občasno pa tudi s Cougarjem. Sklep vlade iz avgusta 2018 je predvideval začasno posredovanje posadk Slovenske vojske do konec januarja 2019, vendar se do sedaj LPE še ni vrnila v Maribor.

Ekipa prve intervencije HNMP Maribor 18. novembra 2016
Ekipa prve intervencije HNMP Maribor 18. novembra 2016

V teh letih je bilo skupaj izvedenih že 642 intervencij (podatek do vključno 31. avgusta 2020): 

Skupaj je bila mariborska enota HNMP od vzpostavitve baze aktivirana še večkrat, vendar do realizacij intervencij ni prišlo. Iz HNMP Maribor so nam to odstopanje pojasnili z besedami: ”Najpogostejši razlogi za neizvedeno intervencijo so slabo vreme in pa preklic s strani ekipe Nujne medicinske pomoči, ki je predhodno aktivirala oziroma izrazila morebitno potrebo po pomoči helikopterja, nato pa so ob prihodu na kraj dogodka ugotovili, da ne potrebujejo pomoči HNMP”. HNMP je sicer v pristojnosti Ministrstva za zdravje. Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za notranje zadeve sodelujeta kot izvajalca helikopterskih prevozov.

Slovenska vojska podpira delovanje HNMP Maribor s helikopterji Bell 412 in Cougar
Slovenska vojska podpira delovanje HNMP Maribor s helikopterji Bell 412 in Cougar

Poleg omenjene številke posredovanj, ekipe HNMP Maribor skrbijo za podporo tudi pri tako imenovanih medbolnišničnih prevozih, ki pri bolnikih z akutnim miokardnim infarktom in akutno možgansko kapjo zahteva čimprejšnje zdravljenje na višjem nivoju. V večini so to premestitve iz regionalnih ali lokalnih bolnišnic v UKC Ljubljana ali UKC Maribor. Ostale sekundarne in mebolnišnične transporte, vključno s prevozi dojenčkov v inkubatorjih, izvajajo ekipe za sekundarne transporte iz obeh univerzitetnih kliničnih centrov.

Ekipa HNMP Maribor ob prvi intervenciji s helikopterjem Slovenske vojske 2. oktobra 2018
Ekipa HNMP Maribor ob prvi intervenciji s helikopterjem Slovenske vojske 2. oktobra 2018

Ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči sestavlja pet članov, dva pilota, tehnik letalec, en zdravnik in en reševalec (diplomiran zdravstvenik). Skupno je v HNMP Maribor na razpolago 19 zdravnikov in 17 reševalcev, ki delajo po vnaprej predvidenem razporedu. Najpogosteje so posredovali pri prevozih nenadnih poslabšanj zdravstvenega stanja. Dve tretjini vseh intervencij je izvedenih zaradi akutnih možganskih kapi, srčnih infarktov in ostalih bolezenskih stanj. Preostanek predstavljajo različne poškodbe. 

Pristajalno mesto ob UKC Maribor
Pristajalno mesto ob UKC Maribor

V tem trenutku vsi leti prevoza obolelih in poškodovanih v UKC Maribor potekajo na nadomestno lokacijo, ki je na območju Vojašnice generala Maistra. Pristajanje ob kliničnem centru trenutno zaradi izvajanja gradbenih del za vgradnjo gasilsko požarnega dvigala in predelavo požarnih sektorjev na stolpnici UKC Maribor iz varnostnih razlogov ni možna. Dela bi naj bila zaključena v začetku prihodnjega leta. Trenutno, ko je viden del dneva najkrajši v letu, dnevno dežurstvo poteka osem ur in pol, med 8. in 16.30 uro. Najdaljše je med poletjem, ko dežurstvo traja dvanajst ur, lahko tudi več.