Natisni to stran

Brnik: Številni prevozniki prestavili obnovitev letov

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
02 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Zdravstvena situacija v Evropi se v novembru ni izboljšala, še več, v večini je prišlo do poslabšanja stanj in zaostritve potovalnih ukrepov, ki preprečujejo normalna potovanja med destinacijami. Omenjene restrikcije vplivajo tudi na redni letalski promet na ljubljanskem letališču.

V Ljubljani tako z nekaj leti tedensko do zaključka leta 2020 ostajajo samo trije redni letalski prevozniki. Lufthansa, Turkish Airlines in Air Serbia opravljajo minimalno število letov in se sproti prilagajajo zasedenostim letal ter po potrebi določene lete predhodno odpovejo. Potniki so o tem nemudoma obveščeni, njihove letalske vozovnice pa so ob tem ustrezno prestavljanje na nove razpoložljive lete. Potnikom za odpoved leta pripada tudi možnost vrnitve celotne kupnine letalske vozovnice, ki jo zahtevajo pri izdajatelju letalske vozovnice. Izmed ostalih rednih prevoznikov na Brniku, edino še črnogorski Montenegro Airlines daje ”upanje”, da opravi kakšen redni let iz Podgorice še v letošnjem koledarskem letu. Trenutno še planirajo vrnitev tik pred božičnimi prazniki. Nemška Lufthansa  v zadnjem času občasno lete opravlja z manjšimi letali Mitsubishi CRJ-900, namesto z večjimi regionalnimi letali Embraer ERJ-190. 

Pričakovano je vrnitev v zimskem voznem redu prestavil poljski LOT. Po zadnjih napovedih je lete iz Varšave prestavil za več kot dva meseca, s sredine decembra na začetek marca 2021. Prav tako je vrnitev za dodaten mesec dni prestavil Air France z leti iz Pariza. Nov datum ponovnih rednih letov z letališča Charles de Gaulle je ponedeljek 1. februar 2021. V sredini februarja vrnitev po trenutnih podatkih načrtujeta Transavia z leti iz Amsterdama ter easyJet z leti z londonskega letališča Gatwick. Vzpostavitev letov iz drugega londonskega letališča Luton, so prestavili na mesec marec.

Ljubljansko letališče v teh dneh tako oskrbi največ letov za potrebe prevoza pošte in tovora, sledijo posamezni čarterski leti športnih ekip, leti poslovnega letalstva, ambulantni, vojaški in policijski leti. Nekaj letov tedensko pa je tudi za nemene servisnih dejavnosti na letališču, kjer letala prihajajo na vzdrževalne preglede in dela k Adrii Tehnika ter Solinair-u.