Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ryanair naročil 75 dodatnih letal Boeing 737 MAX

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
03 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair, je skupaj z ameriškim proizvajalcem letal Boeing, danes objavil novico o naročilu 75 (dodatnih) letal Boeing MAX-8200. Skupna vrednost naročila vseh 210 letal Boeing MAX presega 22 milijard dolarjev.

Ryanair, ki je bil pred krizo, v letu 2019 prepeljal več kot 150 milijonov potnikov letno, bo novo letalo uporabil za širitev nizkocenovnih letalskih storitev na novih evropskih trgih. S tem želijo spodbuditi evropske potrošnike in potovalno industrijo, da si opomore od pandemije Covid-19 čimprej po vpeljavi cepiva in normalizaciji življenja. Ryanair in Boeing sta se dogovorila o revidiranih datumih dobave in se dogovorila tudi o nadomestilu za neposredne stroške, ki jih je imel prevoznik v zadnjih 18 mesecih zaradi zamud pri dobavi. Nekaj tega nadomestila je Boeing vkalkuliral v popuste pri omenjenem naročilu. 

Sedaj, ko je Boeing MAX certificiran s strani ameriške agencije FAA, da se lahko vrne v komercialni promet, Ryanair pričakuje prve dobave novega letala v začetku prihodnjega leta, po tem ko bo dovoljenje izdala tudi EASA. Skupaj ima sedaj nizkocenovnik potrjenih 210 letal tega tipa, ki bodo dostavljena v obdobju štirih let, do decembra 2024.

Ryanair pri letalu Boeing 737 MAX-8200 izpostavlja izjemno zmogljivost, ki se neposredno odraža s tem, da lahko letalo prepelje 8 potnikov več, kot njegov predhodnik, ob tem pa porabi 16 odstotkov manj goriva in zmanjša emisije hrupa za 40 odstotkov. Nova letala bodo 197 sedežna in za njih odlična podlaga, ki jim bo omogočila razširitev svojih nizkocenovnih storitev po Evropi v naslednjem desetletju. Pri nizkocenovniku so dodali, da jim precej znižana cena na enoto v tem naročilu, omogoča še hitrejšo rast v Evropi v prihodnjem letu, ki bo temeljila na nižjih cenah letalskih vozovnic. S pomočjo novih letal in manjše obremenitve za okolje, jim bodo nova letala pomagala k dosegi cilja, da prevoznik do leta 2050 postane ogljično nevtralen.

Najvišji predstavniki Boeinga in Ryanaira ob podpisu pogodbe
Najvišji predstavniki Boeinga in Ryanaira ob podpisu pogodbe

 

Predsednik Boeinga in glavni izvršni direktor, gospod Dave Calhoun, je ob tej novici povedal: ”Ryanair bo odigral vodilno vlogo v letalskem prometu v Evropi po okrevanju od pandemije in ko bo letalski promet znova začel rasti. Zadovoljni smo, da je Ryanair ponovno izkazal zaupanje v družino letal Boeing 737 in povečuje floto s tem dodatnim naročilom. Boeing ostaja osredotočen na varno vrnitev vseh letal Boeing 737 v komercialni promet in zagotavljanje dostave zaostalih naročil Ryanairu ter ostalim strankam v prihodnjem letu. Mi verjamemo v to letalo in bomo nadaljevali delo za ponovno pridobitev zaupanja vseh naših strank.”

Glavni izvršni direktor skupine Ryanair, gospod Michael O’Leary je v izjavi za javnost povedal: ”Veseli in ponosni smo, da smo z oddanim dodatnim naročilom Boeingu, zaključili obdobje vrnitve letal Boeing MAX v letalski promet. Boeing MAX je čudovito letalo, razpolaga z več sedeži, ima več prostora za noge, nižjo porabo goriva in dosega izjemne okoljske standarde. Upamo, da bomo v letu 2021 že prejeli prvih 50 letal MAX. Dokler bo trajal vpliv Covid-19 pandemije, bomo nova letala postopoma dodajali naši floti ter iz nje umikala starejša letala Boeing  serije NG. Takoj, ko bomo kot Evropa premagali virus, in to se bo po mojem mnenju zgodilo v letu 2021 z vpeljavo večih učinkovitih cepiv, bodo Ryanair in njegova partnerska letališča po Evropi, nemudoma povečala obseg letenja. S tem želimo pomagati Evropi obuditi turistično dejavnost in mlade vrneti na delo v mesta, na plaže in v smučarska središča. Ves čas prizemljitve letal MAX, smo tesno sodelovali z Boeingom pri prestavitvi dobav letal ter pri pogajanjih o kompenzacijah za prestavljeno uporabo letal. Naši izkušeni piloti sodelujejo z evropskim regulatorjem za varnost v letalskem prometu EASA, da se zaključi ponovno certificiranje tega letala ter nadaljujejo šolanja za naše posadke na treh Boeing MAX simulatorjih v Dublinu in Londonu. V naslednjih 5 letih bomo za delo na tem letalu na novo izšolali več tisoč novih pilotov ter kabinskega osebja. Verjamemo, da bodo potniki uživali v potovanju z novimi letali.”

Boeing 737 MAX je po direktivi Evropske agencije za varnost v letalskem prometu EASA prepovedan od marca 2019

Kljub vsemu, da ni nikjer v izjavi za javnost Ircev zapisano, je zelo očitno, da je za naročilom 75 dodatnih letal prisoten posreden pritisk na evropsko agencijo za varnost v letalskem prometu. Z naročilom želi Ryanair doseči, da agencija čimprej zaključi s certificiranjem, ter jim omogoči, da začnejo v začetku prihodnjega leta z dostavami novih letal in uporabo v rednem letalskem prometu.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31