Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Na ”letalski komi” v Ljubljani tudi letala prevoznika easyJet

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
11 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Po tem, ko je na dolgotrajno parkiranje na Brnik prišlo več letal Swissa, se sedaj Švicarjem pridružujejo še letala nizkocenovnika easyJet.

easyJet ter Adria Tehnika uspešno sodelujeta že več let. Slednji kot pooblaščena družba za vzdrževanje na letalih družine Airbus A320ceo, za Britance opravljajo redne obdobne preglede letal ter morebitne potrebne menjave ali obnove delov. Jeseni 2017 so bili s strani nizkocenovnika prepoznani kot zanesljiv partner za preregistracijo večjega števila letal iz angleškega v avstrijski register. Takrat je namreč britanski nizkocenovnik pridobil tudi spričevalo letalskega prevoznika v Avstriji, ker je Velika Britanija napovedala izstop iz Evropske unije. Ker se ni vedelo kako hitro bo proces izstopa trajal (zaključen bi naj bil šele letos), je družba morala pridobiti spričevalo pri eni izmed držav iz Evropske unije. Odločili so se za Avstrijo ter ustanovili easyJet Europe, ter se tako ”zavarovali”, da bi lahko tudi po izstopu Britanije, leteli znotraj EU. Po pogodbi bi naj bilo v Ljubljani takrat preregistriranih okoli 100 letal. Sedaj družbi svoje sodelovanje še poglabljata. Adria Tehnika bo, podobno kot za letala Swiss-a, skrbela za optimalno stanje letal nizkocenovnika v času dolgotrajnega parkiranja na ljubljanskem letališču.

Prvo letalo easyJet-a, ki je prišlo na t.i. ”letalsko komo” na Brnik je Airbus A319, britanskih registrskih oznak G-EZGF. Letalo je v Ljubljano priletelo pred dvema dnevoma iz Milana ter bi naj ostalo ”pod okriljem” Adrie predvidoma vsaj leto dni. Nizkocenovnik namreč tekom prihodnjega leta ne pričakuje povečanja zanimanja za potovanja, ki bi zahtevalo vsa razpoložljiva letala. Če želijo nato v letu 2022 ponovno uporabljati to letalo, morajo zanj ustrezno poskrbeti, da bo, ko bo potrebno, pripravljen za letenje. Zato so se za to storitev dogovorili tudi z Adrio Tehniko.

Prvo letalo prevoznika easyJet, ki je že na dolgotrajnem parkiranju v Ljubljani
Prvo letalo prevoznika easyJet, ki je že na dolgotrajnem parkiranju v Ljubljani

 

Britanci se, kakor bolj ali manj vsa svetovna letalska industrija, ”bojujejo” z epidemijo in poskušajo optimizirati poslovanje. Spomladi so morali za nekaj tednov povsem prekiniti z letenjem, sedaj vzdržujejo najbolj rentabilne linije iz svojih vozlišč, če katera sploh (še) je. Žal potovalne restrikcije ne omogočajo normalnih potovanj, zato je ogromno njihovih letal že dlje časa prizemljenih, nekatera že od pomladi. easyJet jih ima veliko parkiranih na letališčih London Southend, Manchester, Liverpool, Berlin Brandenburg in Milano Malpensa, sedaj se temu spisku priključuje še Ljubljana. Pričakuje se namreč, da bi poleg omenjenega, na dolgotrajno parkiranje na Brnik prišlo še kakšno dodatno letalo britanskega prevoznika. Po javno dostopnih podatkih ima easyJet trenutno izven rednih operacij že kar 109 od skupno 175 letal v svoji floti. V tem času zmanjšujejo obseg stroškov letenja ter večino letov opravljajo z varčnejšimi Airbusi A320neo medtem, ko za dolgotrajno parkiranje določijo starejša letala. Poleg starosti/ekonomičnosti se gleda tudi na kapaciteto letala, ki pa je v tem času v večini primerov preobsežna, zato imajo prizemljenih tudi 60 odstotkov letal Airbus A321neo.

Letala prevoznika easyJet se tako na Brniku pridružujejo v ”letalsko komo” večim letalom Swissa ter še nekaterim ostalim. Neuradno smo izvedeli, da kaj več (veliko) prostora za dodatno število dolgotrajno parkiranih letal na Brniku naj ne bi bilo. V zadnjih nekaj dneh se je sicer z odhodi, sprostilo nekaj parkirnih površin na glavni letališki ploščadi.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« November 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30