Natisni to stran

Testiranje na covid-19 odslej mogoče tudi na Brniku

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
16 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Odvzem brisa na covid-19 je omogočen vsem potnikom in splošni javnosti. Na rezultate testiranja je treba čakati od štiri do šest ur.

Dokaz o negativnem rezultatu testiranja na covid-19 je danes pogoj za vstop v marsikatero državo ali pogoj za izogib karanteni. Letališče Ljubljana z odprtjem točke za odvzem brisa na covid-19 uvaja dodatno storitev za letalske potnike in aktivno pristopa k reševanju aktualne problematike bistveno zmanjšanega letalskega prometa v svetu. Ob zaostrenih ukrepih in omejitvah gibanja po celotni Evropi se je število letov občutno zmanjšalo, opažanja pa gredo v smeri, da potniki sedaj opravljajo le najbolj nujna poslovna potovanja ter potovanja zaradi študija ali obiska družine.

Globalna letalska stroka si prizadeva vzpostaviti svobodnejše gibanje, pri čemer pa osredotočenost ostaja na zagotavljanju zdravja potnikov in zaposlenih ter enotnih zdravstvenih standardih in protokolih. Ljubljansko letališče se po vzoru nekaterih letališč po svetu z vzpostavitvijo točke za odvzem brisa pridružuje tovrstnim prizadevanjem in dopolnjuje nabor do sedaj izvedenih ukrepov in aktivnosti na področju obvladovanja širjenja virusa SARS CoV-2.

Zaenkrat se izvajajo predvsem PCR testi, ki so veljavni oziroma zahtevani za prehod meje. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj se izvajajo tudi hitri antigenski testi, ki pa ne izključujejo karantenskih zahtev.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija je odprtje točke za testiranje pospremil z besedami: »Epidemija je zelo močno prizadela letalsko panogo po vsem svetu. Neposredna in kolateralna škoda, ki pri tem nastaja, je neizmerljiva. Možnost neposrednega testiranja takoj po prihodu na letališče ali pred samim potovanjem vidimo kot priložnost, ki bi trenutno negotovost in trend nepripravljenosti na potovanja lahko obrnila v drugo smer. Vzpostavitev točke za odvzem brisa na našem letališču nas navdaja z upanjem, da bo letalski promet hitreje okreval in da bo ponovno vzpostavljeno zaupanje, da je potovati z letalom še vedno zelo varno in zanesljivo.«

Testiranje na covid-19 na ljubljanskem letališču je prostovoljno in samoplačniško. Testiranje je na voljo vsem potnikom in ostalim zainteresiranim, ki potrebujejo potrdilo o opravljenem testiranju. Za odvzem brisa je upravljavec letališča Fraport Slovenija sklenil sodelovanje z zasebnim izvajalcem, Zdravstvenim Zavodom Zdravje iz Ljubljane, laboratorijsko diagnostiko odvzetih brisov pa izvaja Laboratorij za respiratorno mikrobiologijo Univerzitetne klinike Golnik.

Cena samoplačniškega testa (PCR test, bris nosno-žrelnega predela) na letališču znaša 110 evrov.

Na odvzem brisa se je treba predhodno naročiti na telefonski številki 01/436 81 93 od ponedeljka do četrtka med 8. in 18. uro in v petek med 8. in 15. uro oz. preko elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ob naročanju je treba sporočiti ime in priimek, datum rojstva, naslov, KZZ številko (9-mestna številka na kartici zdravstvenega zavarovanja) in kontaktni e-naslov ter mobilno številko.

Ob testiranju je potrebno predložiti potrdilo o plačilu, ki se izvede na okencu za informacije v terminalu, trenutno pa so možna izključno plačila s plačilno kartico (Maestro, Mastercard, Visa, V Pay, Karanta in Diners).

Na rezultate testiranja je treba čakati od štiri do šest ur, uporabniki storitve pa izvid prejmejo preko elektronske pošte. Če bo izvid pozitiven, bo o tem obveščen NIJZ. Vsi izvidi so dvojezični, v angleškem in slovenskem jeziku.

Odvzem brisa poteka v posebnem prostoru v potniškem terminalu (vhod z zunanje strani), desno od vhoda v avlo za prijavo na let.

Z opravljenim testom uporabniki storitve razpolagajo z informacijo o njihovem trenutnem stanju (ne)okuženosti, svetujemo pa, da se vsi potniki, ki potujejo v drugo državo, seznanijo s tam veljavnimi vstopnimi zdravstvenimi zahtevami in predpisi ter postopajo skladno z njimi.