Natisni to stran

Poljski LOT bo prejel državno finančno pomoč

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
23 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

V luči največje krize v zgodovini letalske industrije, sta Evropska komisija in poljska vlada dovolili državno finančno pomoč za poljskega prevoznika LOT v višini 2.9 milijarde poljskih zlotov (skoraj 650 milijonov evrov). Odločevalci so odločili, da je takšne pomoči prevoznik lahko deležen, ker je družba pred pandemijo bila v dobrem in stabilnem stanju.

LOT se je zavezal, da bo večji del zneska pomoči, skupaj z obrestmi, vrnil poljskemu razvojnemu skladu, ki bo zagotovil financiranje te pomoči. Prevoznik je v zadnjih letih izjemno optimiziral poslovanje, zmanjšal stroške najemov letal in s spremembo strategije znatno povečal dobičkonosnost ter število prepeljanih potnikov. Družba predvideva, da bodo lahko z ustvarjenimi dobički pomoč vrnili skladu že v roku šestih let. 

”Glavni stroški poslovanja letalskih prevoznikov so najemne pogodbe za letala. Zaradi krize smo se dogovorili za znatno znižanje teh stroškov, da smo lahko zaprosili za državno pomoč ter da jo bomo lahko tudi čimprej odplačali,” je povedal gospod Rafal Miczarski, glavni izvršni direktor LOT-a. ”Letalski prevoznik je gonilo gospodarstva, turizna in zagotovilo logistične varnosti države. Pred pandemijo smo iz leta v leto rasli v skoraj vseh kategorijah in ustvarjali rekordne dobičke. Sedaj vemo kako se vrniti na pot intenzivne rasti ter to bomo tudi storili,” je še dodal Milczarski. 

Zaradi začetka pandemije v sredini marca 2020 je bil potniški letalski promet ustavljen za skoraj 3 mesece, kar je pomenilo milijardne izgube za vse letalske prevoznike. Položaj se je zaradi šibke poletne sezone in omejitev posameznih evropskih držav v začetku jeseni, še poslabšal. Po projekcijah Mednarodnega združenja za zračni transport (IATA), bo neto izguba v letalstvu v letu 2020 znašala 118 milijard ameriških dolarjev, prihodnje leto pa 38 milijard amriških dolarjev. Letalski promet na globalnem nivoju se je v letošnjem letu zmanjšal za kar 66 odstotkov, okrevanje pa bo trajalo še nekaj let. V tem času je za državne pomoči zaprosilo več evropskih letalskih družb, ki so jo tudi prejele, sicer bi te družbe lahko propadle in letalski promet bi doživel nepopravljive stečaje večjih prevoznikov. 

Pred pandemijo je bila družba LOT dobičkonosno podjetje, ki je vsako let ustvarjalo dobiček. Od leta 2016 je LOT podvojil obseg svojih dejavnosti, razširil floto s 45 na 80 letal ter vzpostavil 80 novih letalskih povezav. Prejšnje leto so Poljaki na svojih letalih prepeljali rekordnih 10 milijonov potnikov. Za letošnje leto je LOT načrtoval nove redne letalske povezave iz Varšave v Washington in San Francisco ter skupaj prepeljanih okoli 12 milijonov potnikov.

Hitra rast LOT-a in celotnega letalskega sektorja je po besedah Poljakov zelo pomembna za poljsko gospodarstvo in trg dela. Poljaki izpostavljajo dejstvo, da je LOT posredno ali neposredno povezal s približno 64 tisoč delovnimi mesti, ter ustvari 0.56% nacionalnega BDP-ja. Celoten letalski sektor na Poljskem ustvarja okoli 242 tisoč delovnih mest, kar je približno 2.4% bruto domačega proizvoda (BDP) na Poljskem.