Natisni to stran

Letalski center Maribor z novim letalom

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
28 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

V sredo 23. decembra je Letalski center Maribor dobil novo letalo Commander 114B. V Maribor sta ga iz Velike Britanije preko avstrijskega Wienerneustadta preletela pilota Nik Naveršnik in Nino Klinger.

Letalo je bilo zasnovano v ZDA predvsem z namenom hitrega (in ugodnega) premagovanja večjih razdalj. Uporabljali so ga podjetniki malih in srednjih podjetij. V času »korona krize«, ko je število rednih letalskih linij močno upadlo in ko so ukrepi za potovanje z potniškimi letali veliko bolj zaostreni in dolgotrajni, nudi letalo Commander 114B ugodno alternativo ostalim oblikam potovanja. Motor z 260KM omogoča letalu hitrost križarjenja nekaj manj kot 300 km/h. Letalo ima štiri sedeže in je zelo udobno. Letalo Commander 114B z registersko oznako G-OECM bo preregistrirano v slovenski register.

Pilota Nino Klinger in Nik Naveršnik
  Pilota Nino Klinger in Nik Naveršnik

Za aeroklub Letalski center Maribor z več kot 90 letno tradicijo, nakup letala pomeni veliko pridobitev, saj svojim članom, ki jih je preko 200 (in ostalim potencialnim interesentom) lahko na ta način ponudi:

✈ Varno, hitro in udobno letalo za daljše polete;

✈ Letalo s spremenljivim korakom propelerja, uvlačljivim podvozjem in opremo za letenje izven pogojev običajne vidljivosti (IFR), možnost nadaljevalnega šolanja v klubski ATO organizaciji;

✈ Uporaba letala za »vikend« družinska potovanja, še posebej v času poletne sezona npr. z leti na jadran.

Kokpit letala Commander 114B
  Kokpit letala Commander 114B

Lokacija Letalskega centra Maribor v povezavi z mednarodnim letališčem Maribor predstavlja ustrezno infrastrukturo za enostavno in hitro letalsko potovanje tudi na letališča izven »šengena« (npr. Hrvaška, Srbija in BiH). Letenje na te destinacije se mora začeti na mednarodnem letališču. Mariborsko letališče to omogoča.

Še je čas, da z novim letom »poletite« v nekaj novega. Lega Letalskega centra Maribor ob avtocestnem križu nudi vsem letalskim navdušencem iz osrednje Slovenije idealni poligon udejstvovanja v športnem letalstvu. Za najboljše pa je lahko tudi odskočna deska za profesionalno ukvarjanje z letalstvom.

Letalo Commander 114B
  Letalo Commander 114B

V LCM so ravno sedaj začeli z prvimi urami novega tečaja za bodoče pilote. Z novim letalom bodo lahko vsi obstoječ in bodoči piloti leteli za lastni užitek ali poslovne potrebe.

V LCM bodo veseli vaših vprašanj. Pišite jim na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Foto: LCM