Natisni to stran

Sierra5 v letu 2020

Oceni ta prispevek
(16 glasov)
31 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Že trinajsto leto vas razveseljujemo z novicami iz sveta letalstva s poudarkom na letalstvu v Sloveniji. Smo letalski portal z najdaljšo tradicijo v regiji.

Letos smo v uredništvu sierra5 pripravili 277 člankov in preko 2000 avtorskih  fotografij in video posnetkov. Leto, ki se poslavlja je letalstvu zadalo najhujši udarec do sedaj. Če smo lani ostali brez Adrie Airways smo letos ostali tako rekoč brez prometa in potnikov.

Padec potniškega prometa v Sloveniji je bil približno 80% in prvič v zgodovini letališča na Brniku smo dočakali dan brez redne linije. Vrstile so se odpovedi letov, ki so bile posledica napačnih odločitev Vlade RS, ki je marca tako rekoč čez noč zaprla letališča. Številni potniki so zato potovali preko sosednjih letališč, ki so ostala odprta. Gospodarstvo in turizem je ostalo brez povezav. Prevozniki pa so prekinili letenje v Slovenijo. Zdravstvena kriza je najbolj udarila prav osrednje slovensko letališče na Brniku. Smo pa na drugi strani prav zaradi te krize lahko na Brniku občudovali veliko širokotrupnih in transportnih letal, za naše kraje, eksotičnih letalskih družb.

Na letališču v Mariboru smo imeli priložnost videti največji helikopter na svetu Mil Mi-26T. Žal pa je tudi Maribor ostal tako rekoč brez potnikov in le z peščico potniških in cargo čarterjev ter šolanjem pilotov tujih letalskih družb. Država je še za leto dni podaljšala pogodbo z družbo DRI upravljanje investicij d.o.o., ki uspešno vodi drugo največje slovensko letališče ter se s posameznimi investicijami in zaposlitvami pripravlja na normalno obratovanje po koncu pandemije. Poleti, ko so bile potovalne restrikcije milejše, je mariborsko letališče beležilo hitro rast letalskega prometa.

Antonov AN-22 reg. UR-09307
Antonov AN-22 reg. UR-09307

Najbolje so jo odnesli na portoroškem letališču, kjer imajo največ »turističnih« potnikov. Ob obilnih padavinah pa se je ponovno izkazalo, da je treba urediti poplavno varnost na letališču. Še vedno pa jim ni uspelo podaljšati piste.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, ki je najslabša v vsej zgodovini Slovenije. Kljub razdeljenim mnenjem o usodi Adrii Airways se je namreč pokazalo, da država potrebuje lastne letalske zmogljivosti. Kakorkoli že letalstvo generira delovna mesta in zagotavlja povezljivost s svetom. To pa povečuje konkurenčnost države. Poznamo nekaj pobud za ustanovitev nove letalske družbe, a konkretnih načrtov še ni.

Kot kaže bo vsaj Slovenska vojska dobila novo transportno letalo. Z Zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026 je politika namenila 780 milijonov evrov za SV. V sklopu teh sredstev je tudi nakup taktičnega transportnega letala in dveh helikopterjev. O primernih letalih smo obsežno pisali.

Poleg velikih družb pa mozaik slovenskega letalstva sestavlja množica zasebnikov, ki zelo uspešno delujejo na svojih področjih. Veliko jih deluje na svetovnem trgu. Med njimi po abecednem vrstnem redu: Adria Tehnika, Aerovizija, Aero4M, AvioFun, C-astral, ElevonX, Elitavia, Flycom, Helitours, Janez Let, LXNav, OneDron, Pipistrel, Solin Air in mnogi drugi.

Spremljali smo tudi delo aeroklubov in Letalske zveze Slovenije. Na tem področju imamo še veliko priložnosti, zato vabimo vse člane aeroklubov, da nam pošiljate novice iz vaših »hangarjev in travnikov«.

Delček letalske zgodovine smo v uredništvu sierra5 zapisali tudi v dveh knjigah, ki sta izšli letos. Ponatisnili smo knjigo Zaljubljeni v letenje in izdali knjigo Stražar z neba. Obe predstavljata nov vpogled v življenje naših letalcev s predstavitvami njihovih osebnih zgodb. Na tem mestu vas tudi vabimo, da nam pošljete imena zanimivih letalk in letalcev, ki bi si zaslužili objavo njihovih zgodb na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Hkrati vas vabimo, da nam pošljete svoje zgodbe ali pa se nam pridružite kot novinarji, fotografi ali kolumnisti. Veseli bomo, če nam boste pošiljali avtorske fotografije in video posnetke na temo slovenskega letalstva.

Naše delo lahko podprete tudi kot oglaševalci ali donatorji. Hvaležni vam bomo za vsak prispevek. Tudi z nakupom naših knjige nam boste pomagali. Še naprej se bomo trudili za vas: Davor Golec, Aljoša Jarc, Franci Jeraj, Milan Korbar, Borut Podgoršek in mnogi drugi, ki so pošiljali fotografije in videe.

 

Želimo vam srečno, zdravo in uspešno leto 2021.

 

Podprite S5 z nakazilom preko QR kode
  Podprite S5 z nakazilom preko QR kode

Naše zgodbe lahko spremljate na portalih:

www.sierra5.net,

https://www.facebook.com/sierra5.net,

https://www.instagram.com/sierra5net/,

https://twitter.com/sierra5net,

https://www.youtube.com/channel/UCanKFVN7mTdjzW3iSDISL9g,

Linkedin-u (Borut Podgoršek)