Natisni to stran

Vojaški letalci praznujejo dan slovenskega vojaškega letalstva

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
12 Jan 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

Mariborska letalska stotnija je svoje prve polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918. Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega. V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik 28. junij 1991, ko sta pilota major Jože Kalan in letalski tehnik praporščak Bogomir Šuštar s helikopterjem Gazela prebežala iz mariborske vojašnice v vrste Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so danes z delovnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva.

Zbrane je nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube, ki je govor sklenil: »Verjamem, da se bodo trenutne razmere kmalu stabilizirale in se bomo lahko postrojili, segli v roke ter nadaljevali z načrtovanimi aktivnostmi in vračanju k življenju, ki smo ga poznali.«  

Ob tej priložnosti so izvedli izredno povišanje častnikov in podčastnikov ob upokojitvi,  podelili letalska krilca tehnikom letalcem ter posameznikom podelili priznanja  15. polka vojaškega letalstva, ki so s prispevkom iz svojih delovnih področij prispevali k razvoju in delovanju letalstva Slovenske vojske.

Pripadnice in pripadniki 15. polka vojaškega letalstva so od samega začetka aktivno vključeni v izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V času prvega vala epidemije so z letalskimi zmogljivosti v Slovenijo prepeljali prve kose zaščitne in medicinske opreme ter poskrbeli za prevoz posameznikov nazaj v domovino.

Postroj ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva foto: 15. PVL
  Postroj ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva foto: 15. PVL

Poleg vseh vojaških nalog, ki so bile lani predvsem skoncentrirane v niz vojaških vaj Preskok, so zagotavljali podporo državnim organom pri varovanju in nadzoru državne meje. V okviru sistema zaščite, reševanja in pomoči so zagotavljali dežurne helikopterske posadke, ki so v letu 2020 poletele na pomoč 597-krat, 47-krat poskrbele za prevoz inkubatorja, prepeljale 617 obolelih/poškodovanih oseb in pri tem naletele 726 ur.

Z letalom Falcon so lani izvedli 11 prevozov za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe o sodelovanju, marca 2015, so dežurne posadke letala Falcon do danes izvedle 67 prevozov. 

Letalske enote so kljub drugačnim razmeram nadaljevale s svojim osnovnim poslanstvom in združeno izvajale naloge nadzora in varovanja zračnega prostora Republike Slovenije in s tem zagotavljale suverenost zračnega prostora naše domovine, skrbele za redno vzdrževanje letalnikov ter delovanje letaliških in drugih podpornih služb za nemoteno izvajanje letalskih operacij. Dnevno je v dežurnih in varnostno nadzornih službah, varovanjih ter takojšnjih odzivnih silah angažiranih 80 pripadnic in pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva, ki skrbijo za objekte ali izvajajo naloge tudi izven letaliških baz Cerklje ob Krki in Brnik, in sicer na Kredarici, letališču Maribor ter radarskima položajema Ledinekov kogel in Ljubljanski vrh.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka imajo bazo na letališču v Cerkljah ob Krki in na vojaškem delu letališča na Brniku. Poveljuje jim podpolkovnik Janez Gaube.

Našim letalcem želimo mirno nebo.