Natisni to stran

Grafične podobe letal

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
18 Feb 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Blagovna znamka je en najpomembnejših načinov prepoznavanja izdelkov ali storitev. Dober imidž pa pomeni večjo verjetnost, da se bo kupec odločil prav za vaš izdelek ali storitev. Letalske družbe svojo prepoznavnost gradijo tudi na podlagi poslikav letal – ang. livery.

Osnovno barvanje letal traja od šest do trinajst dni. Odvisno od velikosti letala. Na ozkotrupna letala nanesejo do 130 litrov barve, na širokotrupna pa od 240 do 500 litrov. Debelina barve je med 0,15 in 0,35mm. Dodatno delo zahteva barvanje po naročilu oz. poslikava v določen livery.

Alternativa barvanju je lepljenje nalepk. Nalepke v tem primeru nalepijo na željena mesta s tem, da mora biti letalo predhodno očiščeno in razmaščeno. V Sloveniji se z izdelavo in lepljenjem vseh vrst nalepk in napisov na in v letala že 30 let ukvarjajo pri podjetju Skubin Design iz Hotemaž.

Direktor podjetja Igor Skubin je za sierra5 povedal, da so maja 1991 polepili nekdanji Adriin MD-82 reg. YU-ANO v barve Croatia Airlines in dodal: »To je bilo naše prvo delu v letalski branži, bili smo eni prvih tudi v svetu, ki je začelo uporabljati samolepilno folijo za namene letalstva. Tudi dostop do potrebnih materialov je bil dolgotrajen in težak. Kmalu smo prelepili registrske oznake bivše države na letalih Adrie Airways, ki so bila med osamosvojitveno vojno parkirana na letališču v Celovcu. Takrat se je začelo sodelovanje z Adrio Airways, ki je pripomogla v veliki meri k našemu razvoju in poznavanju letalstva. V veliko pomoč od takrat pa do njenega zadnjega dne v Adrii Airwyas (kasneje v Adrii Tehniki) nam je bila Maja Trček (AA engineering), ki nas je vedno vzpodbujala in nam kazala prave smernice pri poslu v letalstvu, za kar se ji moram vsakič zahvaliti.«

Croatia Airlines MD-82 reg. YU-ANO junija 1991 vir: splet
 Croatia Airlines MD-82 reg. YU-ANO junija 1991. Pod belo nalepko se vidi napis Adria vir: splet

 

Danes pri Skubin Designu sodelujejo z Adrio Tehniko, EasyJetom, Lufthanso, Air Francem, SAS-om, Swissom, German Wingsom, Nordico, Amelio in drugimi. Za njih izdelujejo obvezne tehnične nalepke (zunanje in notranje). Pred kratkim so z novim liveryem polepili ATR-72, ki ga je vzela v najem od NAC Amelia International. Matija Krajnc iz Aero 4M, ki upravlja z letalsko družbo Amelia International je ob tem za sierra5 povedal: »Letalo je skoraj novo in ne potrebuje nove barve. Za nalepke smo se odločili, ker smo letalo dobili v najem od NAC v beli barvi in ga moramo takšnega tudi vrniti. Lepljenje je hitrejše in cenejše. Cena barvanje letala ATR-72 je med 50.000 in 70.000 evri. Izdelava kreative letala iz samolepilnih folij je občutno cenejša. Opravilo pa ga je podjetje Skubin Design. «

Skica s pozicijami nalepk
 Skica s pozicijami nalepk

 

Skubin Design ima Potrdilo o odobritvi proizvodnje organizacije (EASA Part 21G), kar jim omogoča izdelovanje vseh vrst letalskih nalepk za katere izdajo certifikat Easa Form 1, ki ga letalska servisna podjetja potrebujejo za instalacijo na letalo. Izdaja certifikata temelji na podatkih, ki jih modificira letalska design organizacija (EASA Part 21J).

V svoji bazi imajo preko 3000 t.i. placards za letala družin A320, B737, CRJ, EMB, ATR in DHC-8. V vseh teh letih pa so izdelali več kot 200 kreativ (livery) na potniška letala.

Adria je bila največji naročnik podjetja Skubin design.
 Adria je bila največji naročnik podjetja Skubin Design.

 

Igor Skubin je za naš portal povedal, da imajo štiri zaposlene in nekaj pogodbenikov. Nalepke za livery oblikujejo v CAD-CAM-u. Pomagajo si tudi s 3D modeliranjem. Uporabljajo letalsko folijo proizvajalcev Orafol in 3M, ki pa ni v prosti prodaji.  Folija je performirana, saj letala dihajo, in je odporna na mehanske poškodbe in UV svetlobo. Pred namestitvijo nalepk na letalu označijo referenčne točke po katerih se med lepljenjem nalepk orientirajo. Folija ima dve plasti in skupno tehta 210g/m2. Na ATR-72 Amelie International so nalepili približno 2,7kg folije na smerno krmilo. Kot zanimivost je Skubin povedal, da so morali zaradi procedur, ki jih predpisuje proizvajalec letala, le tega pooblaščeni mehaniki na novo zbalansirati. Ko je lepljenje končano, letalo ne sme leteti 12 ur, da se lepilo fiksira. Nalepke pa lahko ostanejo na letalu tudi deset let ali več.

Matija Krajnc je povedal, da so letalo polepili v njihovi bazi v Saint Brieucu v Franciji, kjer je bilo letalo na manjšem vzdrževalnem posegu.

Foto: Skubin Design

.