Natisni to stran

Nov terminal bo omogočal prehod 1250 potnikom na uro

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
20 Feb 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Potniški terminal je prioriteta razvoja letališča, saj je obstoječi objekt ob normalnem prometu predstavljal ozko grlo predvsem pri prijavi na let, v sortirnici in pri prevzemu prtljage.

Investicija v vrednosti 21 milijonov evrov, kljub pandemiji covid-19 teče nemoteno. Dela potekajo v skladu z terminskim načrtom. Nov terminal bo dokončan in predan v uporabo do poletja 2021. Ravno ob prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Nova odhodna hala z umetniško instalacijo
  Nova odhodna hala z umetniško instalacijo

Na Fraportu so za sierra5 povedali, da bi ob obstoječem zmanjšanem prometu prostorsko najverjetneje zadostoval obstoječi terminal, a so sprejeli odločitev, da kljub posledicam epidemije z gradnjo nadaljujejo po zastavljeni časovnici in dodali: »Zaradi dotrajanosti v njem namreč le s težavo zagotavljamo ustrezen standard za sprejem in odpravo potnikov. Poleg tega družba investicijo v novi terminal razume kot dolgoročno naložbo, ki ji bo v prihodnosti pomagala do hitrejšega okrevanja od trenutne situacije.«

Zunanjost terminala in zaključna gradbena dela
  Zunanjost terminala in zaključna gradbena dela

Pogodbo za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela so z izvajalcem GIC Gradnje iz Rogaške Slatine podpisali junija 2019, kmalu za tem pa so dela dejansko stekla. Izvedenih je bilo še nekaj javnih naročil za opremo, na podlagi katerih so nabavili opremo za sortirnico prtljage, opremo za varovanje in za notranjo ureditev prostorov.

Prostor za brezcarinske prodajalne in čakalnica za potnike
  Prostor za brezcarinske prodajalne in čakalnica za potnike

Razširjen, novi del terminala bo funkcionalno povezan z obstoječimi površinami in bo predvidoma dan v uporabo do poletja 2021. Sedanjemu terminalu bo dodanih 10.000 m², vključno z novo odhodno halo s skupaj 14 prijavnimi okenci, petimi linijami za varnostne preglede, dvema trakovoma za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, veliko brezcarinsko trgovino in novim poslovnim salonom ter tudi s prenovljeno gostinsko ponudbo in promocijskimi površinami. Zmogljivost bo s 500 povečana na 1250 potnikov na uro. Dodano bo še eno prijavno okence za veliko prtljago. Skupaj bo tako na razpolago 8 prijavnih okenc iz starega dela (B stran) in 14+1 iz novega dela.

Ena od dveh linij za prevzem prtljage
  Ena od dveh linij za prevzem prtljage

Prtljažna trakova sta v začetni fazi dva, vendar je vse pripravljeno, da se lahko doda še eden.

Do konca februarja bo dobavljena vsa notranja oprema, zmontirani bodo varnostni sistemi, razsvetljava, pohištvo, računalniška oprema, avdiosistem. Potem bodo sledila testiranja opreme, pridobivanje vseh dovoljenj ter šolanje zaposlenih za uporabo terminala.

Linija za prtljago
  Linija za prtljago

Terminal so v minimalističnem slogu oblikovali arhitekti Plan-B. Objekt bo podoben terminalom z drugih letališč sveta, lokalni pridih pa mu bodo dali viden savski prodec v nekaterih betonskih konstrukcijah, ki brušen s posebno tehniko, ter les in veliko stekla, ki odpira pogled na Kamniške in na Julijske Alpe. Notranje lesene obloge bodo iz hrasta, prijavni pulti bodo v antracit barvi, v vhodni dvorani, kjer je strop visok 12 metrov, bo del tal pokrit z umetniško instalacijo Aleksandre Vajd, ki ponazarja slovenske reke in pokrajine.