Natisni to stran

Nova slovenska letalska družba SouthEast Airlines

Oceni ta prispevek
(48 glasov)
23 Feb 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenija dobiva novo letalsko družbo z imenom SouthEast Airlines, ki se v začetni fazi usmerja k ponudbi visoko kvalitetnih letalskih čarterskih prevozov ter za namene ostalih letalskih družb kot najem letala oziroma t.i. ACMI najem.

SouthEast Airlines, letalska družba d.o.o., je novo ustanovljeno letalsko podjetje v Republiki Sloveniji s sedežem v Trbovljah. Med ustanovitelji in vodstveno ekipo bodoče letalske družbe lahko najdemo izkušene prometne pilote in inštruktorje na potniških letalih, letalske inženirje in mehanike, specialiste s področja financ ter ostalih letalskih podpornih storitev.

Eden izmed ustanoviteljev letalske družbe SouthEast Airlines je tudi Blaž Berdnik, kapitan na letalu Airbus A320, inštruktor in izpraševalec z 22-letnimi izkušnjami s področja letalstva in letalskega poslovanja. Berdnik je za Slovenski letalski portal Sierra5 spregovoril, zakaj so se odločili za ustanovitev nove lastne letalske družbe: ”Z ekipo smo se nekje v začetku leta 2019 odločili, da je mogoče čas za nov in svež pristop tudi v Sloveniji. Seveda so priprave na tak projekt zelo intenzivne in zato je tudi trajalo nekje med 18 - 20 meseci, da lahko javnosti razkrijemo naše načrte. V mesecu januarju smo s prvim uradnim razgovorom na Agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije, tudi uradno potrdili naše namene za vzpostavitev nove letalske družbe s sedežem v Sloveniji.”

SouthEast Airlines se postavlja na evropski trg letalskih prevozov in storitev s svojim naprednim pristopom, sodobno letalsko tehnologijo in modernimi evropskimi letali Airbus. ”Začetek je vedno težak, tako da se trenutno osredotočamo na trge znotraj Evropske unije. Glede na trenutno stanje epidemije predvidevamo, da se bo trg letalskih prevozov v Evropi stabiliziral nekje splomladi oziroma tekom poletja prihodnje leto. Letošnje leto pa bo leto priložnosti predvsem za tiste, ki imajo izdelan dober načrt in dobre poslovne povezave. Evropejci si želijo potovanj, kar se je tudi pokazalo preteklo poletje, ko so se določene države odprle za kratek čas. Potniki so bili pripravljeni tudi na testiranje in določene dodatne stroške, samo da lahko potujejo. S sprostitvijo ukrepov in precepljenostjo prebivalstva ocenjujem, da se bo letalstvo postavilo nazaj na nivo pred pandemijo v dobrem letu dni. V podjetju SouthEast smo že podpisali pogodbo za precej zahteven čarterski program za poletje 2021, za katerega smo prepričani, da ga bomo, po pridobitvi certifikata letalskega prevoznika, tudi uspešno izvedli,” je ob temi postavljanja letalske družbe SouthEast povedal Blaž Berdnik.

V družbi so se odločili, da bodo imeli enovito floto zelo zanesljivih letal Airbus A320, ki ima v Sloveniji izredno dolgo tradicijo uporabe tega tipa letal in je eno najboljših v svojem razredu. ”Airbus je bil logična in zelo enostavna izbira. V Sloveniji ta tip letala uporabljamo od daljnega leta 1988 in smo bili tudi eni prvih, ki smo ta letala vpeljali v promet. Prav naši starejši kolegi inštruktorji pa so bili tisti, ki so kot prvi letala tudi pomagali vpeljati v promet po celem svetu.

Družba se z najemodajalcem pogaja o podrobnosti najema letala Airbus A320, več informacij o tem pa zaenkrat zaradi interesa pogovorov v tej fazi v družbi še ne morejo deliti z javnostjo. SouthEast bo svoje operacije začel s 180-sedežnim letalom Airbus A320 v povsem ekonomskem razredu, temu letalu pa bodo predvidoma že v letošnjem letu nato dodali še eno. Enotna potniška konfiguracija letal omogoča prevozniku najprimernejši in najenostavnejši vstop na trg za potrebe čarterskih letov. Za sierra5.net so v SouthEast povedali, da nameravajo prvi komercialni let z uporabo lastnega certifikata letalskega prevoznika opraviti v začetku junija letos.

Certifikacija novega letalskega prevoznika je v polnem teku. Ob tem v SouthEast Airlines poudarjajo, da imajo v tej fazi veliko prednost z ogromno izkušnjami vzpostavljanjem in certifikacijo startup-ov na področju novih letalskih prevoznikov in letalskih šol za poklicne pilote, ki jih sedaj prelivajo v lastno podjetje. Gospod Berdnik izpostavlja tudi slovensko znanje in tradicijo slovenskega regulatorja, Agencije za civilno letalstvo, na drugi strani: ”Slovenska Agencija za civilno letalstvo ima vrhunske strokovnjake, ki skrbijo za varno in učinkovito certifikacijo. Sodelovanje z regulatorjem je odlično in profesionalno. Pričakujemo, da bomo izpolnili vse zahteve, ki jih imajo z naše strani do konca meseca maja ali najkasneje v začetku junija. Tudi na njihovi strani je to zelo kompleksen in intenziven proces, ki zahteva dobro usklajeno ekipo s področja letalskih operacij, plovnosti, varnosti in ostalega, saj morajo pregledati velike količine dokumentov in podatkov, preden izdajo t.i. Operativno dovoljenje letalskega prevoznika (AOC – ”Air Operator Certificate”).”

Prevoznik je že uspešno pričel z izborom in šolanjem letalskih posadk. V začetni fazi je predvideno, da bodo imeli zaposlene 3-4 kompletne posadke za prvo letalo, kar je skupaj z zemeljsko podporo, ki obsega operativni in komercialni del, okoli 35 zaposlenih. Vsaka nadaljna širitev število zaposlenih primerno poveča za dodatne 3-4 posadke za vsako dodano letalo. Običajno število članov v eni posadki za letala tipa Airbus A320 je 6, dodatno se jim zaradi operativnih zahtev lahko pridruži še član tehnične podpore.

Celotno grafično podobo imajo v družbi že izoblikovano in zaključeno. Ime SouthEast Airlines predstavlja jugovzhodno regijo v Evropi, v kateri bodo primarno delovali. V tej regiji se usmerjajo na trge v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Srbiji, na Kosovem, v Grčiji, pa vse do Turčije. Z imenom se niso želeli omejiti na Slovenijo, ter ime države ali katerega izmed slovenskih mest vključiti v poimenovanje družbe.

Strategija družbe SouthEast Airlines je, da bo po pridobitvi Certifikata letalskega prevoznika, nudilo storitve rednih in izrednih prevozov potnikov in tovova v zračnem prometu kot tudi storitve najema letal (redni in 'ad-hoc' čarter ter najem letal – t.i. ACMI (Aircraft - Letalo, Crew - Posadka, Maintenance - Vzdrževanje, Insurance - Zavarovanje) na področju Jugovzhodne Evrope, Evropske unije, na daljši rok pa tudi po svetu. Kapitan Berdnik ob tem dodaja: ”Tržišče za letalske prevoze je seveda globalno in potrebe po teh storitvah v svetu so precejšnje, tako, da se vsekakor ne nameravamo omejiti samo na evropski trg. Glede na to, da imajo člani ožje ekipe precejšnje izkušnje z izvajanjem operacij tudi izven Evrope, sem prepričan, da nam bo to tudi uspelo.” Podjetje je v svoji strategiji zavezano k točnosti prevozov in odličnosti pri oskrbi in prevozu potnikov, kot tudi k operativni učinkovitosti in minimalnim negativnim vplivom na okolje v vseh fazah potovanja - od nakupa vozovnice pa vse do prihoda na ciljno destinacijo.

S slovenskim znanjem in izkušnjami se tako tudi v Sloveniji začenja novo poglavje v ponujanju čarterskih storitev in letalskih prevozov.

So pa v družbi že napisali in sprejeli program širitve. V letu 2021 nameravajo svoji floti dodati prvi dve letali Airbus A320, v letu 2022 je želja floto podvojiti, leto 2023 pa zaključiti s šestimi letali Airbus A320. Ves program je pogojen z okrevanjem letalskega sektorja po pandemiji, zato bodo plani po potrebi korigirani in spremenjeni. Celotna flota na srednji rok bo sestavljena samo iz letal Airbus A320, ki se najbolj sovpada s cilji in poslovanjem družbe. Operiranje več različnih tipov letal lahko, po besedah gospoda Berdnika, precej zviša operativne stroške.

Sedež v Zasavju. Baza v Ljubljani ali Mariboru?

Bazno letališče v Sloveniji še ni dorečeno in tudi ni določeno, da bo ves čas isto. Zbiranje ponudb in pogajanja se bodo pričela v prihodnjih tednih, so sporočili iz SouthEast Airlines. ”Želimo si, da bodo letala letela 10-12 ur dnevno, zato se z baznim letališčem ne obremenjujemo, tovrstna odločitev je bolj pomembna za redne prevoznike, mi smo tukaj bolj fleksibilni. Seveda igrajo pomembno vlogo pri tej odločitvi predvsem stroški parkiranja, zemeljske podpore, odprtost letalšča in navigacijska oprema. Naša želja je, da bi z enim od dveh slovenskih letališč našli skupen dogovor za dolgoročno sodelovanje. Kot veste je eno v tuji, drugo pa v državni lasti. Časi pa so zaradi epidemije zahtevni in dolgoročni medsebojni partnerski odnos je tu zelo pomemben. Sedež družbe bo v Zasavju, v Trbovljah. Letala pa bodo letela po svetu, kot je to v letalstvu v navadi. V SouthEast Airlines smo zavezani k razvoju cele države in ne samo centra. Zasavje po tridesetih letih počasnega napredka potrebuje nove priložnosti. Mladi potrebujejo možnosti in zaposlitve. Imamo dober potencial in tradicijo na več področjih. Pred tridesetimi leti, ko je bila regija industrijsko razvita ni bilo nič nenavadnega, da so se zaposleni iz Ljubljane vozili v službo v Trbovlje, ker so bile tukaj dobro plačana delovna mesta v industriji. Danes je večinoma obratno in to bi radi spremenili, tako da bo letalska družba tudi dejansko delovala s Trbovelj in z Zagorja. V bližnji prihodnosti in s širitvijo pa bomo v strukturo vključili tudi Hrastnik. Vlak iz Ljubljane v Zasavje pa seveda vozi v obe smeri. Prav tako imamo odlično podporo v regiji in v delu lokalnega okolja, ki nas je sprejelo z odprtimi rokami,” je povedal gospod Berdnik.

Predstavnika družbe smo tudi vprašali o možnosti rednih letalskih prevozov iz Slovenije in ali se SouthEast Airlines vidi kot bodoči slovenski nacionalni letalski prevoznik ter o stanju letalstva v Sloveniji.

Kapitan gospod Blaž Berdnik odgovarja: ”Dobro vprašanje. Ja Slovenija je po propadu Adrie precej odrezana od sveta. Letališča samevajo in to ni dobro. Imamo nekaj povezav, ki smo jih že morali subvencionirati. Tudi to vsekakor ni dobro. Tuje prevoznike naj subvencionirajo njihovi državljani in ne naši. To so naši davki, ki jh slovensko gospodarstvo nujno potebuje. Še posebej zdaj. Trenutno sicer zaradi pandemije slabo stanje povezanosti ni tako očitno, saj je prometa na splošno zelo malo. Slovenija predseduje Evropski uniji v drugi polovici letošnjega leta in povezave bodo potrebne. Prav tako te povezave veliko pomenijo mnogim poslovnežem in turistom, ki danes izgubljajo čas, denar in energijo s čakanjem na povezave v drugih evropskih mestih. Tam ostaja naš denar, ki ga porabljajo za hotelske storitve, prevoze in prehrano. Tudi to je strošek za naše gospodarstvo, ki seveda zmanjšuje konkurenčnost. Sicer delovanje letalske družbe s tako omejenega trga kot je slovenski predstavlja velik izziv. To dejstvo je postalo zelo očitno v trenutku, ko smo dobili nemškega lastnika Adrie in je bila zgodba hitro končana. Očitno nemško vodstvo zaradi svoje neizkušensosti v letalstvu in nepoznavanja problemov, ni bilo sposobno ohraniti podjetja. Obstajali pa so seveda tudi še drugi problemi, ki so se nakopičili v desetletjih. V našem podjetju smo naredili zelo poglobljeno analizo slovenskega trga in problemi niso nerešljivi. Potreben pa bi bil nek malo širši konsenz med partnerji. Vsekakor smo Slovenci letalski narod. Če pogledamo število pilotov, mehanikov, letališč in tradicijo, ki z Edvardom Rusijanom sega v leto 1909, to vsekakor lahko trdimo. Na to smo res lahko ponosni in mislim, da premalo poudarjamo to zgodovino in znanje, ki ga imamo. Od takrat naprej smo bili vedno v stiku z letalskim napredkom. Letalstvo namreč ni samo letenje oziroma prevoz potnikov od točke A do točke B kot mnogi mislijo. Letalstvo je tehnologija, napredek, to so podjetja z visoko dodano vrednostjo, vesoljska tehnologija, itd. Vse to pa se na koncu prelije v dohodke, davke in blaginjo za vse nas. Država, ki poklicnega letalstva in letalske družbe nima, vsekakor izgublja, tako da s tega stališča smo se v SouthEast pripravljeni pogovarjati s potencialnimi poslovnimi partnerji. Mora pa sodelovanje temeljiti na tržnih principih. Glede na našo analizo problema pa bi od dobrem sodelovanju vseh akterjev, Slovenija lahko ponovno dobila redne povezave z domačo družbo, ki bi delovala na tržnih principih in bila uspešna. Rešitve je potrebno najti znotraj gospodarstva, država pa pri tem nudi potrebno poslovno okolje in podporo.”

Kje so ovire, ki nas omejujejo, da bi lahko do korektnega sodelovanja ob podpori države prišlo?

Blaž Berdnik: ”Ja predvsem v miselnosti. Pri nas se velikokrat nič ne da. Večina teh ovir je v glavah posameznikov. Zadeve je potrebno poenotiti predvsem pa več in bolj kvalitetno delati. Samo od sebe se ne bo zgodilo nič. Država za potniško letalstvo nudi solidno poslovno okolje, tudi infrastruktura obstaja. Seveda imamo probleme, ampak kdo jih pa nima. Na tem področju sem previden optimist. V Sloveniji imamo vrhunski kader, pilote, inženirje, mehanike, kabinsko osebje, dispečerje in še bi lahko našteval. Manjka pa nam žal vodstvetnega kadra v letalstvu, tega dejansko kronično primankuje. Letalstvo se razvija bliskovito in premor leta ali dveh se zelo pozna. Letalstvo je tudi izredno kompleksno in če nimaš vsaj desetletja izkušenj v panogi preden prevzameš odgovorno vlogo, je velika verjetnosti, da se boš učil na napakah. To je pa na koncu zelo drago. Samo poglejte kaj se je zgodilo z našim nacionalnim prevoznikom. Sicer pa je teh primerov bilo po svetu kar nekaj.”

Bi bilo potrebno graditi že v ”kali”, torej v letalskih klubih in šolah? Kako ocenjujete stanje na tem področju?

Blaž Berdnik: ”Tukaj je zadeva po mojem mnenju precej bolj problematična. Če začnemo pri pilotskih šolah. Tu bo treba odločno več vlagati v razvoj kadra. Pilotske šole, ki ne gredo s časom in novimi spoznanji glede šolanja in varnosti letenja bodo morale kmalu zapreti svoja vrata. Govorim o t.i. ”Evidence based” treningu, integriranih tečajih, MPL programih in profesionalnem pristopu z resnično uvedbo ”Safety managment sistema”. Tu je problemov veliko, sicer pa kot pravijo: ”Kdor ne gre s časom, s časoma gre.” Poleg tega vsako leto beremo o nesrečah enomotornih letal, pristankih z uvlečenim podvozjem kompleksnih letal, ipd. To so osnove in te stvari se ob pravilnem šolanju le redko dogajajo. Potreben bo razmislek kako naprej, to so namreč naši kolegi, prijatelji in znanci. Tega je po mojem mnenju občutno preveč. Vedeti morate, da se za vsako tako nesrečo skriva še cel kup dogodkov in incidentov, ki so se na nek način srečno končali. Letos smo bili na socialnih omrežjih lahko priča fotografijam iz naših letališč, ki so predstavljale očitno kršenje pravil. Na primer letenje v instrumentanih pogojih z letali, ki za to niso certificirana, letenje enomotornih letal v pogojih bistveno zmanjšane vidljivosti, nedovoljeni pristanki na zaprta letališča brez najave in podobno. To je precej grobo kršenje pravil in predpisov ter varnosti letenja. Prepričan sem, da so odgovorni letalski inšpektorji tudi ukrepali, ampak tukaj nas čaka še veliko dela. Naj poudarim, da se velika večina športnih pilotov v Sloveniji strogo drži pravil, so dobri piloti in lahko smo ponosni na nivo znanja in sposobnosti, ki jih imajo, vedno pa bodo na žalost tudi tisti, ki ogrožajo varnost. Glede aero klubov pa sam menim, da bi morali biti (kot so drugje po svetu) aero klubi prostor druženja ljudi z skupnim hobijem in interesi ter ljubeznijo do letenja in ne komecialno usmerjene organizacije. Predvsem pilotsko šolanje pa bi morali obvezno prepustiti profesionalcem. Tu bi bilo mogoče potrebno narediti največjo spremembo v naslednjih letih, samo tako bomo namreč lahko držali visok in varen nivo splošnega letalstva v državi.”

SouthEast Airlines – Kmalu na nebu nad Evropo!

10 komentarji

 • Komentiraj povezavo Kaja Sreda, 03 Marec 2021 12:33 objavil Kaja

  Pozdravljeni! Ali je možno dobiti kak kontakt od South East Airlines? Hvala

 • Komentiraj povezavo idnas Torek, 02 Marec 2021 15:35 objavil idnas

  Srečno!

 • Komentiraj povezavo Miha Četrtek, 25 Februar 2021 22:43 objavil Miha

  Lep logo, upam da jim uspe

 • Komentiraj povezavo Borut Sreda, 24 Februar 2021 17:54 objavil Borut

  Ko bodo potrebe po zaposlitvah, bomo to objavili na sierra5.net
  Hvala

 • Komentiraj povezavo Kopriva Sreda, 24 Februar 2021 11:22 objavil Kopriva

  Ne Vladek, ti nimaš Airbus-a v licenci. Ostaneš doma.

 • Komentiraj povezavo Monika Peterlin Torek, 23 Februar 2021 20:41 objavil Monika Peterlin

  Cestitam in vam zelim veliko uspeha!!! Upam, da boste uvedli tudi lete Copenhagen - Ljubljana! Z najboljsimi zeljami, iz Cph

 • Komentiraj povezavo Tim Torek, 23 Februar 2021 17:53 objavil Tim

  Spoštovani,

  zanima me ali iščete kabinsko osebje in ali se je še vedno možno prijaviti na delovno mesto? Če je ta možnost še na voljo, kje se je možno prijaviti in oddati CV?

  v upanju na vaš odgovor vas Lepo Pozdravljam.

  Tim

 • Komentiraj povezavo Nejc Torek, 23 Februar 2021 14:09 objavil Nejc

  Spoštovani,

  tudi mene zanima kje bi lahko dobil kakšen kontakt od letalske družbe?

  Hvala

 • Komentiraj povezavo Vladimir Torek, 23 Februar 2021 09:20 objavil Vladimir

  Spoštovani!

  Ali boste vzpostavili svoj servis-maintenance?
  V primeru da, a se je možno prijaviti za delovno mesto in kam poslati CV?

  V naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

  Vladimir

 • Komentiraj povezavo Branko Torek, 23 Februar 2021 09:20 objavil Branko

  POGUMNO NAPREJ!