Natisni to stran

Lani s falconom prepeljali enajst organov za presaditev

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
25 Feb 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenska vojska od marca 2015 sodeluje z zavodom Slovenija-transplant pri prevozu organov in tkiv za presaditev. Od takrat pa do danes so jih prepeljali 79. Letos že osem.

Donorska in transplantacijska dejavnost sta že v osnovi strokovno, logistično in organizacijsko zahtevni, saj pri vsakem odvzemu in presaditvi organa sodeluje okoli 100 zdravstvenih delavcev.

V letu 2020 sta donorska in transplantacijska dejavnost delovali neprekinjeno. Darovalcev organov in presaditev je bilo celo več kot lansko leto. »Glede na zahtevne okoliščine dela, so to izjemni rezultati. Tudi na mednarodni ravni se uvrščamo med najboljše države z najkakovostnejšim donorskim programom in transplantacijskim zdravljenjem«, pojasnjuje prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Slovenija-transplanta in dodaja: »Za nas je bilo ves čas ključno, da z ustreznimi ukrepi donorske dejavnosti ne zaustavljamo, da zagotavljamo zdravljenje, varnost za vse strokovnjake in ohranimo kakovost za prejemnike organov. Ukrepi so bili očitno učinkoviti, saj smo delovali brez prekinitev, leto pa smo zaključili s 47 umrlimi darovalci, 1 živim darovalcem in 114 transplantacijami. Prav tako nismo imeli primera prenosa okužbe covid-19 z darovalca na prejemnika. Odlični lanskoletni rezultati nam dajejo zalet za letošnje leto. Ne smemo pozabiti, da je temelj zdravljenja s presaditvijo prostovoljno darovanje organov. Odvisni smo od aktivne podpore javnosti. Kljub strahu in družbeni negotovosti lahko povem, da v praksi vidimo in zaznavamo solidarnost med ljudmi. Darovanje je namreč ena najvišjih oblik človeške solidarnosti. Ljudje nam zaupajo.«

Za ali proti darovanju se kadarkoli hitro in varno opredelite prek spletnega portala www.e-uprava.gov.si, zavihek Sociala, zdravje, smrt/Zdravje. Potrebujete veljavno digitalno potrdilo. O odločitvi se pogovorite tudi s svojimi bližnjimi še sporočajo iz Slovenija-transplanta.

Vir: Slovenija-transplant