Natisni to stran

Vlada izdala Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov in drugih letalnih naprav

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Apr 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Zaradi zajezitve t. i. tretjega vala širjenja virusa SARS-CoV-2 in s tem povezanega vpliva na varovanje javnega zdravja ljudi je vlada odločila, da je potrebno sprejeti Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov in drugih letalnih naprav v Republiki Sloveniji. S tem odlokom preneha veljati Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč, ki je bil sprejet v nedeljo. Vlada RS s tem detajlneje določuje kaj je dovoljeno na področju letalstva in kaj ne, kajti v letalski stroki so se pojavile ugotovitve, ki so omogočale določene letalske aktivnosti. Redni letalski komercialni promet s tem odlokom ni deležen nobenih restrikcij. 

Odlok prepoveduje letenje zrakoplovov (npr. letal, helikopterjev in ultralahkih letalnih naprav) in drugih letalnih naprav (npr. jadralni zmaji, jadralna padala) s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč, vzletišč, vzletnih točk in pristajalnih mest ter drugih območij v Republiki Sloveniji. Prepoveduje se letenje zrakoplovov in drugih letalnih naprav s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč, vzletišč, vzletnih točk in pristajalnih mest ter drugih območij v Republiki Sloveniji, kar pa ne vpliva na lete zrakoplovov, ki opravljajo mednarodni, notranji in domači redni ter posebni komercialni zračni prevoz potnikov, blaga in/ali pošte.

Prepoved se tudi ne nanaša na lete, s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč, vzletišč, vzletnih točk in pristajalnih mest ter drugih območij v Republiki Sloveniji državnih zrakoplovov (zrakoplovi, ki se uporabljajo v vojaške, policijske in carinske namene), zrakoplovov, ki izvajajo posebne operacije iz 4. člena Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 923/2012 o določitvi skupnih pravil zračnega prometa in operativnih določb v zvezi z navigacijskimi službami in postopki zračnega prometa z vsemi nadaljnjimi spremembami ter zrakoplovov in drugih letalnih naprav brez potnikov, če je to nujno potrebno zaradi vzdrževanja, testiranja ali pozicijskega leta.

Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč.

Ta odlok začne veljati 1. aprila 2021 in velja do 11. aprila 2021 in je bil že objavljen v Uradnem listu (povezava). Pripadajoči NOTAM, ki bo opredelil sprejeti odlok, še do današnjega dopoldneva ni bil objavljen in še vedno velja prejšnji pod zaporedno številko A0336/21 v angleški različici ter C0432/21 v slovenski različici.

11:30: Pripadajoči NOTAM, ki bo opredelil sprejeti odlok je bil pred kratkim izdan pod zaporedno številko A0340/21 v angleški različici ter C0441/21 v slovenski različici (povezava).

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

1 komentar

 • Komentiraj povezavo delta 8 vape cartridge Torek, 12 Oktober 2021 15:02 objavil delta 8 vape cartridge

  hey there and thank you for your information – I've certainly
  picked up anything new from right here. I did however
  expertise some technical points using this web site, as I
  experienced to reload the website many times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google
  and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.

  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and
  could look out for much more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again very soon.