Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

NOVA KNJIGA »Jekleni pozdravi iz zraka«

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
13 Apr 21
Napisal doc. dr. Andrej Gaspari, Oddelek za arheologijo FF
Objavljeno v Novice

Arheološka raziskava ostankov britanskega lovskega letala supermarine spitfire MJ116 ob Ižanski cesti v Ljubljani in zadnji polet narednika Petra J. Clarka v 73. skupini Kraljevih letalskih sil.

Monografija »Jekleni pozdravi iz zraka« je prvenstveno delo »letalske arheologije« in zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem. Nastala je kot rezultat uspešnega arheološkega izkopavanja ostankov ikoničnega britanskega lovca supermarine spitfire F Mk IX iz 73. skupine Kraljevih letalskih sil (Royal Air Force), ki je bil sestreljen med napadom na ljubljansko letališče 18. septembra 1944. Čeprav je samo med drugo svetovno vojno na Slovenskem strmoglavilo več kot 260 letal, je šlo pri strokovno in logistično zelo zahtevnem izkopavanju letala ob Ižanski cesti leta 2019 za prvo tovrstno raziskavo pri nas. Bogato ilustrirana monografija o letalu spitfire s serijsko oznako MJ116 v celoti zajame vsa spoznanja in ugotovitve, do katerih so se dokopali strokovnjaki različnih disciplin med terensko preiskavo in poznejšo obdelavo odkritih delov, pa tudi ugotovitve na podlagi arhivskih in drugih zgodovinskih virov, ustnih pričevanj ter na podlagi že zbranega muzejskega gradiva. Podane so širše zgodovinske okoliščine dogodka in zgodovina MJ116, dogajanje na dan padca in usoda angleškega pilota Petra J. Clarka (1923–2015). Predstavljeni so potek arheoloških izkopavanj in najdeni deli letala, analize materialov ter postopek njihove konservacije. Dodatno vrednost monografiji daje poglavje o razvoju in tehničnih značilnostih letal spitfire različice IX ter slavnega motorja rolls-royce merlin in propelerja rotol, ki je prav tako nastalo zaradi potreb znanosti, saj brez poglobljenega tehničnega znanja o letalu ne bi bila mogoča ne arheološka obdelava najdenih delov, ne rekonstrukcija dogajanja v zraku med zadetkom s strani nemške protiletalske obrambe Belgijske vojašnice na Taboru in padcem lovca v bližini nadzorne postaje št. 57 v obroču okoli okupiranega mesta. Zaradi celovitega in več področnega znanstvenega pristopa ima monografija »Jekleni pozdravi iz zraka« kot prva tovrstna publikacija pri nas veliko znanstveno težo. Zanimiva je za širok krog bralcev, ne samo za arheologe in zgodovinarje, pač pa za vse, ki jih zanimata druga svetovna vojna na Slovenskem in zgodovina letalstva. (izvleček iz recenzije dr. Martina Premka)

 

Osnovni podatki o monografiji

Uredil: dr. Andrej Gaspari

Izdal: Arheološki raziskovalni konzorcij za Ljubljano

Založili: Znanstvena založba Filozofske fakultete, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Park vojaške zgodovine Pivka, Skupina STIK

Knjiga, pri kateri s prispevki sodeluje 11 strokovnjakov in dve strokovnjakinji, je napisana v slovenskem jeziku. Izvlečke, ključne besede in podnapisi k slikam spremljajo integralni angleški prevodi, vsi prispevki pa so opremljeni tudi z daljšimi povzetki v angleščini. Posebno vrednost knjigi, ki jo je oblikoval Tomaž Perme, daje spremna beseda Stuarta Clarka, nečaka zadnjega pilota MJ116, Petra J. Clarka (1921–2015).

Ostanki letala v Parku vojaške zgodovine v Pivki
  Ostanki letala v Parku vojaške zgodovine v Pivki

Knjiga v trdi vezavi, tiskana na kakovostnem papirju, ima skupno 352 strani in 587 ilustracij, od tega 6 barvnih profilov spitfirejev in več deset tehničnih risb posameznih sklopov in sistemov tega supermarinovega letala ter njegovega slavnega motorja rolls-royce merlin. Fotografije odkritih delov letala in muzejskih eksponatov ter terenske posnetke arheološke raziskave spremlja vrsta medvojnih fotografij in dokumentov iz arhivov Imperial War Museum, RAF Museum, Air Historical Branch RAF in National Archives ter Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter združenja za dediščino Južnoafriškega vojnega letalstva. Uporabljene posnetke so med ostalimi prispevali fotografi mednarodnega ugleda John Dibbs, Danijel Frka in David Stoddart. Knjiga je bila natisnjena v tiskarni Present, d. o. o.. Izšla je aprila 2021.

Knjigo lahko naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Cena 38 EUR + stroški dostave 3,12 EUR ali osebni prevzem

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30