Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Gasilci spoznavali letalo Pilatus Pc-9M hudournik

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
22 Apr 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Varno, hitro in učinkovito posredovanje gasilcev je ob letalskih nesrečah za preživetje udeležencev bistveno. Sodelovanje med civilnimi letališkimi službami in vojaškimi letalskimi enotami je zato pomembno. Na letališču na Brniku vsakodnevno potekata civilni in vojaški letalski promet. Poznavanje vseh vrst letalnikov, ki pristajajo na ljubljanskem letališču, je zato za pripadnike Gasilsko-reševalne službe Fraport Slovenija nujno.

Poveljnik Gasilsko-reševalne službe Fraport Slovenija Primož Mali je razložil, da je pomembno, da njihovi gasilci pravilno pristopijo k letalniku na kraju nesreče, zato morajo dobro poznati letalnike, ki pristajajo pri njih. Varnost gasilcev med intervencijo je najpomembnejša, saj je celotna intervencija zaman, če se oni kot posredovalci poškodujejo, preden rešijo pilota. Enak pristop velja tudi pri civilnih letalih, saj so reševalci tako hitrejši in učinkovitejši.

Predstavili nevarnosti ob nesreči letala Pilatus

Konec decembra je 153. letalsko-tehnična eskadrilja 15. polka vojaškega letalstva organizirala praktično  seznanitev. Letalski tehnik in orožar štabni vodnik Damjan Ržen je letališkim gasilcem predstavil nevarnosti ob nesreči letala PC-9M. Razdelil jih je v tri sklope: sistemi na letalu, oborožitev in katapultni sedež. V prvem sklopu je izpostavil motor, in sicer njegov vroč in rotirajoč del ter rezervoarje in gorivo, električni sistem, predvsem napajanje in položaj akumulatorja, ter hidravliko, pri čemer morajo biti reševalci pozorni na tekočine, tlačne posode, kisikove jeklenke, zračne zavore in pristajalno podvozje.

V drugem sklopu je Ržen predstavil oborožitvene sisteme. Na letalu Pilatus PC-9M je lahko nameščenih več vrst orožja, med drugim bombe Mk 81 in Mk 82, mitraljez 12,7 mm, nevodene rakete in vabe. Če je letalo oboroženo, je štabni vodnik Ržen gasilce opozoril, naj ne hodijo pred laserji raket in za njimi ter pred mitraljezom in vabami, ker so kljub vsem mehanskim in elektronskim varovalkam proti proženju ta orožja lahko smrtonosna tudi na tleh.

Tretji sklop predstavitve je bil namenjen katapultnemu sedežu. V letalu PC-9M sta dva sedeža Martin-Baker Mk CH 11A 3/4. Delujeta neodvisno od vseh drugih sistemov v letalu in sta med letenjem nezavarovana, torej pripravljena na katapultiranje pilota v vsakem trenutku, tudi če je letalo razbito in na tleh. Štabni vodnik Ržen je najprej predstavil odpiranje kabine, ki je iz pleksistekla. Sprednje steklo je debelo deset milimetrov, zadnje pa šest milimetrov. Če kabine ni mogoče odpreti, je treba steklo razbiti. Na ročici za odpiranje kabine je tudi varnostni zatič, ki ga pred poletom tja iz katapultnega sedeža vstavi pilot. Tako je katapultni sedež pripravljen na delovanje, za kar je treba potegniti rumeno- črno ročico. Sila potega ročice je 16 kilogramov. V sedežu so vgrajeni pironaboji, ki sedež katapultirajo iz letala in lahko predstavljajo nevarnost. Sedež po aktivaciji prebije steklo in poleti 28 metrov nad letalo. Ob tem na pilota delujejo pospeški od 17 do 22 g. Ob potegu ročice za katapultiranje se padalo odpre po le 2,65 sekunde. Za primere, ko se pilot ne katapultira in ga je treba rešiti iz letala, je štabni vodnik Ržen gasilcem predstavil tudi pravilno odpenjanje s sedeža in zavarovanje sedeža pred nenamerno aktivacijo. Sedež je sicer pred nenamerno aktivacijo zavarovan z zatiči. Eden izmed zatičev je samostojen in ga pilot odstrani iz sedeža pred vzletom (glej skico). Zatakne ga na notranjo stran kljuke kabine. Preostalih pet je na rdečem traku in prav tako preprečujejo nenamerno aktivacijo katapultnega sedeža. Te letalski tehnik pred letom odstrani in položi v škatlo zraven sedeža. Ko je letalo na tleh, vstavljeni zatiči varujejo sedež pred nenamerno aktivacijo, da lahko letalski tehniki opravljajo svoje delo v pilotski kabini.

Letališke gasilce bi radi seznanili tudi z drugimi letalniki v Slovenski vojski

Poveljnik Gasilsko-reševalne službe Fraport Slovenija Primož Mali je povedal, da so take seznanitve zanje dragocene, saj taka letala vsak dan pristajajo na njihovem letališču. »Če se zgodi kar koli nepredvidenega, moramo posredovati, zato je za naše gasilce pomembno, da poznajo tudi vojaške letalnike ter lahko hitro in učinkovito posredujejo. Imamo svojo bazo podatkov za vse letalnike. Tudi najbolj nenavadne,« je še pojasnil. V Gasilsko-reševalni službi Fraport Slovenija je zaposlenih 51 gasilcev. Trije so v dnevni službi. Poleg njih je v izmeni še 12 gasilcev. Imajo štiri izmene. Seznanitve so se v štirih zaporednih delovnih dneh udeležili vsi gasilci. Še zlasti pomembne so take seznanitve za tiste, ki se jih udeležujejo prvič. Mali in Ržen sta povedala, da se dogovarjajo, da bi letališke gasilce seznanili tudi z drugimi letalniki Slovenske vojske. Tako se bodo tudi osebno seznanili s tehniko slovenskih vojaških letalcev in njihovim načinom dela.

Skice: Pilatus

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31